Elevi la spital după ce s-au intoxicat cu monoxid de carbon la şcoală

0
47 views

Şapte elevi de la o şcoală din Feliceni (Harghita) au ajuns la spital, azi, după ce s-au intoxicat cu monoxid de carbon de la centrala termică a unităţii, iar alţi cinci care s-au simţit rău au primit îngrijiri pe loc, cursurile la unitatea în care învaţă 150 de copii fiind ulterior suspendate.

Şeful Centrului Operaţional al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Harghita, colonelul Ovidiu Dudu, a declarat corespondentului MEDIAFAX că în jurul orei 10.00 medicul de familie din comuna Feliceni a sunat la 112 şi a anunţat că 12 elevi de la Şcoala Generală „Fulop Aron” din localitate au stări de vomă şi ameţeli. La unitatea de învăţământ au ajuns o ambulanţă SMURD şi o autospecială de primă intervenţie de la ISU, patru ambulanţe de la Serviciul de Ambulanţă Judeţean (SAJ), un echipaj de poliţie şi o echipă de la firma de distribuţie a gazului de la Odorheiu Secuiesc, care a oprit alimentarea. Reprezentantul ISU Harghita a spus că din primele cercetări s-a constatat o acumulare de gaz în biblioteca aflată la etajul întâi al şcolii, deasupra centralei termice, de acolo răspândindu-se în sălile de clasă, iar copiii fiind primii afectaţi de monoxidul de carbon.

Şeful Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Harghita, Bartolf Hedwig, a relatat, la rândul său, că învăţătoarea de la clasa pregătitoare a observat prima că elevii „nu se comportă ca de obicei, sunt obosiţi şi apatici” şi a chemat medicul de familie din comună, care, identificând simptomele unei intoxicaţii cu monoxid de carbon, a sunat la 112.

„Totul a fost cauzat de scurgeri de gaz de la centrala termică. Interesant este că ieri (miercuri – n.r.) au venit instalatorii şi au verificat dacă centrala funcţionează corespunzător şi nu au sesizat deficienţe”, a spus Bartolf Hedwig.

Echipajele de prim-ajutor au constatat, în urma examinării copiilor, că 12 elevi din diferite clase s-au intoxicat cu monoxid de carbon, şapte dintre ei fiind transportaţi la Spitalul Municipal Odorheiu Secuiesc.

 

 

 

Sursa: monitorul