Daniel Morar, posibil candidat la funcția de procuror general al Republicii Moldova. Partidele pro-europene îl vor

0
39 views

Daniel Morar, fostul şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, ar putea candida pentru funcţia de procuror general în Republica Moldova, susţine presa din această ţară.

 

Această idee, vehiculată în anumite cercuri politice, vine după consultările care au avut loc miercuri între cele trei partide pro-europene, PLDM, PD şi PL, cu oficialii Comisiei Europene, în cadrul cărora s-ar fi acceptat ideea unui procuror general din afară R. Moldova, informează Agora.

 

Valeriu Munteanu, vicepreşedinte al Partidului Liberal, a declarat că nu exclude ca Daniel Morar să candideze pentru această funcţie.

 

„Formula convenită cu partenerii europeni implica selectarea unui procuror din afară R. Moldova, căruia îi va fi acordată cetăţenia moldovenească, pentru a se plia legislaţia R. Moldova. Nu excludem că Daniel Morar să fie candidatura. Dar poate fi şi cineva din Germania sau Danemarca, important să fie un specialist care a demonstrat performanţă în acest domeniu şi sugerează încredere în Republica Moldova, dar şi la Bruxelles. Ieri, PD şi PLDM au acceptat acest punct”, a declarat Munteanu.

 

Potrivit acestuia „iniţiativa liberalilor pentru un procuror din afară a fost în pachet cu desfiinţarea Consiliului Superior al Procurorilor, care face acum selecţia pentru numiri şi destituiri. Nicăieri în UE nu există un Consiliu Superior al Procurorilor”.

 

Negocierile dintre partidele moldovene pro-europene PLDM, PD şi PL, cu privire la formarea unei alianţe de guvernare, s-au încheiat, miercuri la prânz, cu un blocaj total.

 

După aproape două ore de discuţii, liderul liberalilor, Mihai Ghimpu, a precizat doar că discuţiile vor fi reluate după amiază, însă acest lucru nu s-a mai întâmplat.

 

În perioada 2005-2012, Daniel Morar a deţinut funcţia de procuror-sef al DNA. În martie 2013, Daniel Morar a fost numit de către preşedintele Traian Băsescu judecător la Curtea Constituţională, pentru un mandat de nouă ani.

 

(Sursa: ziare.com)