Elevi în România. Doi fraţi pasionaţi de chimie şi fizică produc cristale într-un butoi de murături

0
60 views

Inventivi şi pasionaţi de fizică şi chimie, doi fraţi din Timişoara, încă elevi de liceu, au reuşit să creeze cristale chiar în sufrageria familiei. Totul se petrece într-un butoi de murături. Profesorii le prevăd un viitor strălucitor celor doi elevi, iar bijutierii sunt incântaţi de metoda de producere a cristalelor.

 

În butoiul de murături se află un dispozitiv complex, care include, printre altele, două ghivece. Pentru apariţia cristalelor este necesar ca temperatura din interior să fie menţinută în jurul valorii de 60 de grade.

 

„Urmează să creştem sămânţa pentru cristal. Pentru asta avem nevoie de un pahar cu apă în care punem KDP (n.r. – substanţă pe bază de potasiu). În două luni o să avem un pahar care arată aşa unde avem mai multe cristăluşe mai mici”, explică Maria Băban pentru Digi 24.

 

Abia atunci, acestea sunt introduse în butoiul minune, unde temperatura e permanent controlată printr-un program conceput de Gabriel, elev în clasa a XI-a.

 

„Am zis decât să încercăm să căutăm cristale perfecte, să le facem noi. Trebuia să avem un capac etanş şi atunci ne-am gândit că două ghivece de flori rămân perfect lipite și nu le mai poţi scoate”, spune Gabriel Băban.

 

Pentru a scoate cristale dintr-un butoi de murături, cei doi fraţi au muncit un an de zile.

 

„Așa, din pasiune, înveţi mult mai multe lucruri decât ai învăţa forţat de cineva pe la şcoală. A trebuit să învăţ o grămadă de lucruri tehnice de fizică, de chimie în acelaşi timp”, mai spune Maria Băban.

 

Medalia de la gâtul Mariei este dovada că invenţia lor a fost deja apreciată. Cei doi fraţi au impresionat juriul la un concurs internaţional de fizică şi au obţinut bronzul.

 

„Faptul că astfel de preocupări se regăsesc în rândul elevilor este o chestie extraordinară”, afirmă Marius Ştef, fizician.

 

Despre butoiul din care ies cristale au aflat şi bijutierii din Timişoara, care sunt gata să le propună o colaborare celor doi tineri inventatori.

 

„Câteva cristale pot fi folosite într-un inel, într-un pandantiv frumos cu o montură mai deosebită”, spune Andi Păuş, bijutier.

 

Cei doi fraţi nu au şi un glob de cristal, dar sunt convinşi că în viitor vor pune în practică şi alte idei ingenioase.

 

 

(Sursa: digi24.ro)