Guvernele de la București și Chișinău nu se vor mai întâlni curând în ședințe comune

0
27 views

 

Premierii Victor Ponta și Iurie Leancă au avut o discuție de cca. 30 de minute, pe Aeroportul Internațional Chișinău, unde șeful cabinetului de la București a făcut o scurtă escală, în drum spre Tbilisi, Georgia.
 

Cei doi au discutat despre aplicarea noilor reguli de călătorie în spațiul european, după liberalizarea regimului de vize. Premierul Ponta a menționat că, până la 25 mai, cetățenii Republicii Moldova vor circula fără vize în spațiul european.

Premierul Leancă a menționat că următorul punct care trebuie atins de Republica Moldova este obținerea statutului de țară candidată.

 

Referitor la situația din Ucraina, Victor Ponta a  spus că România are poziții coordonate cu partenerii NATO și că România nu trebuie să desfășoare acțiuni proprii, ci acțiuni coordonate cu statele UE și cu NATO. “Singuri, de capul nostru, nici nu ar fi bine să luăm măsuri”, a punctat Ponta. Premierul român a mai precizat că toate eforturile diplomației de la București se îndreaptă spre Republica Moldova. “Sprijinim Ucraina, pentru democratizare și drumul european, dar eforturile nostre se îndreaptă spre Chișinău, pentru a sprijini viziunea și curajul Chișinăului, de a merge spre Uniunea Europeană”, a declarat Victor Ponta.

Întrebat ce ar putea întreprinde România dacă Republica Moldova va fi atrasă în conflict, Victor Ponta a evitat un răspuns clar și a precizat că își dorește ca situația din Ucraina să fie rezolvată pe cale pașnică. Aceeași opinie a fost susținută de premierul Leancă.

 

Tot în urma unei întrebări, adresată de corespondentul Radio Chișinău, cei doi premieri au precizat că nu văd rostul, în acest moment, pentru organizarea unei noi reuniuni comune ale celor două guverne.

Pe durata conferinței (cca 15 minute), niciunul dintre premieri nu a făcut referire la declarațiile președintelui României, formulate în cadrul unei conferințe de presă susținută la palatul Cotroceni, la 12 martie. Atunci, întrebat dacă a discutat cu omolgul său de la Chișinău, Nicolae Timofti, despre situația din Ucraina, președintele Băsescu a răspuns: “O singură convorbire, dar nu cred că are nevoie să-i împărtășesc eu mai mult din îngrijorări, cred că are dânsul destule, am văzut o activitate febrilă în ultima perioadă, dar să știți că nu va folosi nimănui dacă premierul Leancă mai face câteva plimbări pe la București și împreună cu Ponta atacă președintele. Leancă ar trebui să aibă grijă care îi e grijă cu Rusia”.

 

 

 

(Sursa: deschide.md)