Expert francez: Republica Moldova este următoarea țintă a Moscovei

0
42 views

 

 

Istoricul francez Jean Froncois Soulet, specializat în spațiul comunist, este convins că Crimeea nu este ultima țintă a lui Putin. Mai mult, acesta presupune că Moscova se îndreaptă, încet, spre Moldova, scrie publicația franceză L’Express .

Întrebat care sunt următoarele mișcări ale lui Putin, istoricul a precizat: ”Împreună cu peninsula Crimeea, Putin a primit pe farfurie și alte teritorii. Crimeea nu este prima mișcare a lui Putin, și cel mai probabil, nici ultima”, a menționat Jean Froncois Sule.

”În primul rând ar putea ataca Moldova și teritoriul numit Transnistria. Din 1992 această parte a țării este izolată în totalmente de Moldova. Totodată Rusia ar putea să fie interesată de Kaliningradul rusesc care se află în componența Țărilor Baltice. Este o enclavă între Marea Baltică și Lituania chiar deasupra Poloniei” a explicat istoricul. Acesta mai este de părerea că “Putin intervine pe teritorii mici, dar aceste teritorii mici sunt parte ale altor țări și parte a politicii globale”.

Seara trecută, un mesaj similar a fost formulat de președintele României, Traian Băsescu. Primul de șef de stat care a emis un astfel de avertisment a fost președinta Lituaniei, Dalia Grybauskaite.

 

 

 

(Sursa: deschide.md)