UPDATE. Ciocniri violente între jandarmi și manifestanți. Sute de români au cerut în stradă demisia politicienilor care au votat modificările controversate la Codul Penal

0
79 views

UPDATE

 

Ora 19.38 Jandarmii au dat din nou cu gaze lacrimogene, după o nouă rundă de îmbrânceli. Se strigă „Jos Voiculescu”, „Jos Guvernul” şi „Victor Ponta de Crăciun este porcul cel mai bun”

Ora 19.34: Un grup aparte de protestatari, care par membri ai unor galerii de fotbal, îi împing pe ceilalţi manifestanţi direct spre cordonul de jandarmi, şi în acest fel se creează o situaţie tensionată

Ora 19.32: Jandarmii au folosit gaze lacrimogene pentru a dispersa un grup de manifestanţi care a încercat să rupă cordonul de jandarmi şi să meargă spre caldirea Guvernului

Ora 19.25 Mulţimea s-a strâns aproape de Guvern şi îndeamnă să se înainteze şi mai mult. În faţa lor e un cordon dublu de jandarmi. Se scandează împotriva premierului Ponta, chiar şi trivialităţi.

Ora 19.18 Se scandează „Victor Ponta de Crăciun este porcul cel mai bun”.

Ora 19.10: Unii protestatari au scuipat pe o maşină a Antena 3, după cum arată imagini prezentate de postul fondat de Dan Voiculescu. Pe de altă parte, RTV, controlat de Sebastian Ghiţă, e singurul post de ştiri care nu transmite imagini de la mitingul anti-USL.

Ora 19.08 Protestatarii au ajuns în Piaţa Victoriei, în faţa Guvernului. Se scandează „Demisia”. Unii manifestanţi au blocat traficul în faţa muzeului Antipa, alţii i-au certat şi le-au spus să vină înapoi spre Guvern.

Ora 18.45 Ciocniri violente. Protestatarii au spart cordonul de jandarmi, după îmbrânceli repetate, în care s-au călcat în picioare chiar, şi au pornit pe Calea Victoriei înspre Guvern.

Ora 18.35 Mulţimea de protestatari s-a regrupat pe Calea Victoriei, în dreptul Palatului Telefoanelor şi hotelului Novotel. Sunt în jur de 500-600 de manifestanţi. Ei sunt flancaţi de o parte şi de alta de cordoane de jandarmi.

Ora 18.28 Un grup de protestatari a rămas blocat pe Calea Victoriei, la Novotel.

Ora 18.20 Pe bd. Regina Elisabeta au mai rămas circa 300-400 de protestatari. Cordoane de jandarmi blochează mulţimea la rond şi la intersecţia cu Calea Victoriei. Au avut loc violente de-a lungul întregii străzi.

Ora 18.17 Ciocniri violente la intersecţia cu Calea Victoriei, mulţimea e blocată.

Ora 18.10 Cordon masiv de jandarmi în rondul de la Universitate, marşul e blocat. Mulţimea a rămas pe bd. Regina Elisabeta.

Ora 18.05 După confruntări violente cu jandarmii, protestatarii au blocat traficul pe bd. Regina Elisabeta, la intersecţia cu Calea Victoriei. Ei pleacă în marş spre Guvern.

 

(Sursa: hotnews.ro)

 
Amendamentele aduse Noului Cod Penal, extrem de contestate atât de opinia publică, cât şi de majoritatea forurilor naţionale şi internaţionale, sunt discutate direct în stradă în Capitală. Bucureştenii au protestat, duminică, împotriva parlamentarilor care au votat controversatul Cod Penal.

 

Mulţimea este împărţită în două: pe Bulevardul Elisabeta şi pe Calea Victoriei. Se scandează: „Jos, jos, jos, parlament mincinos“, „Parlament delincvent“, „Demisia“. Numărul protestatarilor este în continuă creştere.

Protestatarii au intrat pe Calea Victoriei şi se îndreaptă spre Ateneu. Se scandează: „Ponta, ţi-e frică că Guvernul pică“.

Jandarmii nu le-au permis protestatarilor să se îndrepte spre Guvern. Protestatarii scandează „Demisia“ dar şi „Din 2014 rămânem fără ţară“. Grupul se pregăteşte să plece spre Guvern.

În jurul orei 17.00, câteva sute de oameni s-au adunat la Fântâna din Piaţa Universităţii din Bucureşti. Printre cei prezenţi la manifestaţie se numără şi jurnalistul Moise Guran, care a anunţat de altfel pe profilul său de Facebook că se alătură protestatarilor. Protestul este îndreptat către corupţia parlamentarilor şi are loc în Piaţa Universităţii. Manifestaţia este o reacţie a oamenilor la amendamentele aduse de parlamentari la noul Cod Penal, extrem de contestat de opinia publică.

Manifestanţii s-au adunat  în Piaţa Universităţii începând cu ora 16.00. Duminică dimineaţă, pe pagina evenimentului anunţat de Uniţi Salvăm, peste 3.800 de oameni au spus că vor veni în Piaţă, iar circa 1.200 de oameni au răspuns că poate vor veni.

Amendamentele aduse de parlamentari, marţi noapte, la noul Cod Penal au atras aproape instantaneu controverse atât în rândul diplomaţiei, mai mulţi ambasadori cerând explicaţii, cât şi în rândul opiniei publice. Mai multe organizaţii non-guvernamentale s-au opus Noului Cod Penal, iar majoritatea spaţiului mediatic a dezbătut îndelung problema.  Cum era de aşteptat, reacţiile au apărut imediat inclusiv în stradă.

După ce mai mulţi bucureşteni au ieşit miercuri seară din casă pentru a protesta faţă de noua formă a Codului Penal, pe care aceştia l-au acuzat profund incorect, sâmbătă peste o mie de persoane au participat la un nou miting în Piaţa Victoriei. Manifestaţia s-a desfăşurat între orele 12.00 – 14.00 şi a fost organizată tot de Partidul Mişcarea Populară, fiind direcţionată împotriva USL. Membrii Mişcării Populare i-au acuzat pe reprezentanţii puterii că vor să controleze Justiţia.

 

„Dacă ei confiscă democraţia, noi o luăm înapoi“

Faptul că parlamentarii au încercat să controleze justiţia cu decizia de marţi, este imputat şi de protestatarii care au ieșit în stradă duminică.

„Marţi, 10 decembrie 2013, va rămâne în istoria României ca ziua în care democraţia pentru care s-a murit în decembrie 89 a fost subminată chiar de cei care au rolul să o întreţină. Sigur, a picat legea minelor şi cea a lobby-ului (care ar fi legalizat traficul de influenţă), dar noul cod penal favorizează infractorii parlamentari, la fel ca şi legea amnistiei“, este descris evenimentul. Astfel, bucureştenii sunt chemaţi să-şi apere democraţia şi asta pentru că „dacă ei confiscă democraţia, noi o luăm înapoi pentru că democraţie înseamnă demos (popor) + kratos (putere)“.

 

(Sursa: adevarul.ro)