Comuna ieșeană Ion Neculce riscă să rămână fără aleși locali. Primarul, viceprimarul și alte 2 persoane, trimise în judecată de DNA pentru mișmașuri cu fonduri europene

0
127 views

Patru reprezentanţi ai comunei Ion Neculce, judeţul Iaşi, printre care primarul şi viceprimarul, au fost trimişi în judecată azi, 26 noiembrie, de DNA, fiind acuzaţi că au falsificat documente pentru a obţine fonduri europene.
 

Potrivit reprezentanţilor Direcţiei Naţionale Anticorupţie din Iaşi, conducerea primăriei ieşene ar fi obţinut aproximativ 640.000 de lei din fondurile europene destinate suprafeţelor de păşune. Primarul comunei, Vasile Rusu, este acuzat de anchetatori de fals intelectual, complicitate complicitate la infracţiunea de folosire sau prezentare de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată şi uz de fals. La rândul său, viceprimarul Neculai Muşat, consilierul local Constantin Ştefan şi secretarul primăriei, Mihai Iftimie, sunt acuzaţi de infracţiuni similare. Prin acelaşi rechizitoriu au mai fost trimise în judecată şi alte două persoane.

Potrivit DNA, primarul Gheorghe Rusu ar fi arendat păşunea comunală, fără acordul Consiliului Local, viceprimarului Muşat. La rândul său, acesta s-a folosit de pământ pentru a obţine fonduri de la APIA.

„În scopul de a obţine şi de a folosi, netransparent, subvenţia pe suprafaţă acordată de A.P.I.A. pentru suprafeţele de păşune aflate în domeniul public al comunei Ion Neculce (Iaşi), inculpaţii Rusu Vasile, Iftimiei Mihai şi Muşat Neculai au întocmit, fără a avea acordul prealabil al Consiliului Local, două contracte de arendă (în cursul anilor 2007 şi 2009) şi un proces verbal de concesiune (în cursul anului 2008), prin care acesta din urmă primea în arendă, consecutiv, suprafaţa de 1.371,55 ha, 1.123 ha şi, respectiv, 1.168, 72 ha păşune comunală”, arată DNA Iaşi citat de Adevărul.

„Inculpaţii Rusu Vasile şi Muşat Neculai, pentru a da aparenţă de legalitate contractului de arendare încheiat în anul 2007 şi beneficiind de sprijinul inculpaţilor Ştefan Constantin şi Iftimiei Mihai, în calitatea lor de consilier la Consiliul Local al comunei, respectiv de secretar al comunei, au întocmit în fals un înscris (Hotărârea Consiliului Local) menit să justifice aşa zisa aprobare, de către Consiliul local, a arendării păşunii comunale”, a mai precizat DNA.

 

 

 Vasile Rusu, primarul comunei Ion Neculce

Angajatul unei firme, implicat

În vara anului 2008 (după încasarea subvenţiei aferente campaniei pentru anul 2007), la iniţiativa lui Rusu Vasile, Muşat Neculai a încheiat cu SC „EKY-SAM” SRL Târgu Frumos (fără negocieri) un contract de prestări servicii de decolmatare şi regularizare pâraie, în vederea întreţinerii păşunilor de pe raza comunei Ion Neculce. Deşi niciuna dintre aceste lucrări nu a fost recepţionată de Muşat Neculai la momentul executării, acesta a consimţit, la solicitarea lui Rusu Vasile, să achite sumele de bani facturate de SC „EKY SAM” SRL IASI, semnând/avizând documentele justificative întocmite ulterior de către angajaţii acestei firme.

„În numele şi interesul firmei SC „EKY-SAM” SRL Târgu Frumos, inculpaţii Covaliu Ion şi Epure Cristinel – Mihai au întocmit în fals, în cursul anului 2009, o serie de înscrisuri (situaţii de lucrări) în care au atestat nereal efectuarea unor lucrări. Aceste înscrisuri au reprezentat documente justificative care au atestat nereal prestarea, de către firma SC „EKY-SAM” SRL TÂRGU FRUMOS a unor lucrări in valoare de 104.855 lei fără TVA”, au mai spus procurorii citați de Adevărul.

În baza contractelor de arendă(aferent campaniilor anilor 2007 şi 2009), a procesului verbal de concesiune (aferent campaniei anului 2008), întocmite fără aprobarea Consiliului Local al comunei Ion Neculce şi a unor documente false – situaţii de lucrări (aferent campaniei anului 2009) atestând efectuarea unor lucrări de întreţinere a păşunii de către firma SC Eky Sam SRL, Muşat Neculai a formulat, la Centrul Local Târgu Frumos (IS) al A.P.I.A, cereri de plată a subvenţiei pentru păşune în perioada menţionată, obţinând în total suma de 641.746,38 lei, cu titlu de ajutoare financiare exclusiv în contul păşunii comunale arendate în condiţiile descrise mai sus. Banii respectivi au fost viraţi în contul personal al inculpatului.

 

(Sursa: adevarul.ro)