Posibile acte de corupție în MapN. Militarii acuză nereguli la selecțiile pentru Afganistan

0
25 views

Corpul de control şi Direcţia de prevenire a corupţiei din MApN au făcut verificări privind selecția militarilor care pleacă în Afganistan. Din cei peste 850 de militari chestionaţi niciunul nu a afirmat că i-ar fi fost cerute foloase necuvenite, dar 18 au avut observaţii despre aspecte tehnice ale selecţiei.

 

 

„Ministrul Apărării naţionale, Mircea Duşa, a dispus efectuarea unor verificări amănunțite ale Corpului de control şi inspecţie şi Direcţiei de prevenire şi investigare a corupţiei şi fraudelor din MApN. Controlul a constat în verificarea unor posibile nereguli în organizarea şi desfăşurarea selecţiei militarilor pentru încadrarea detaşamentelor ce vor fi dislocate în teatrul de Operaţii din Afganistan în perioada următoare”, se arată într-un comunicat de miercuri al ministerului.

 

În urma cercetărilor, din totalul celor peste 850 de militari chestionaţi, niciun militar nu a afirmat ca i-ar fi fost solicitate sau că a oferit foloase necuvenite, sub formă de sume băneşti sau diverse cadouri ori avantaje, precizează sursa citată.

 

De asemenea, în comunicatul MApN se menţionează că 18 militari au formulat observaţii şi sesizări privind unele aspecte tehnice ale derulării selecţiei. „Fiecare din aceste cazuri a fost analizat punctual, a fost soluţionat şi comunicat celor interesaţi, neinfluenţând, însă, rezultatele procesului de selecţie deja încheiat”, adaugă sursa citată.

 

„În urma concluziilor rezultate, ministrul Apărării naţionale a dispus ca, pe viitor, în procesul de selecţie să fie prezent şi un reprezentant al Statului Major General. Totodată, ministrul Duşa a luat în calcul şi unele măsuri de îmbunătăţire a comunicării dintre diferite eşaloane şi comisiile de selecţie, pe de o parte, şi militarii participanţi la selecţie, pe de altă parte, în sensul unei mai bune explicări a criteriilor, baremelor şi standardelor de selecţie”, se mai arată în comunicat.

 

Ministrul Apărării, Mircea Duşa, a spus, în 22 august, că a trimis Corpul de Control la Craiova pentru a face verificări la Batalionul „Scorpionii Roşii”, întrucât există suspiciuni privind modul în care a fost făcută selecţia militarilor pentru misiuni în Afganistan.

 

Duşa a spus atunci, la Craiova, că există mai multe sesizări cu privire la faptul că selecţia militarilor de la Batalionul 26 Infanterie „Scorpionii Roşii” nu ar fi „decurs normal”, astfel că a decis să trimită acolo Corpul de Control al Statului Major al Forţelor Terestre pentru a face verificări.

 

„Am unele sesizări, sunt şapte sesizări, că nu fiecare concurs, nu fiecare selecţie, pentru că acolo se face o selecţie, ar fi decurs normal. La selecţiile care s-au făcut pentru completarea posturilor batalionului care pleacă în Afganistan nu s-ar fi respectat ordinul ministrului cu privire la criteriile de selecţie. Am dispus Statului Major al Forţelor Terestre un control, este în curs de desfăşurare. Dacă voi constata că nu s-a respectat ordinul ministrului privind metodologia de selecţie a militarilor, desigur că voi lua şi măsurile prevăzute de lege. Dar, în acelaşi timp, vreau să vă spun că batalionul care urmează să plece în Afganistan, pe teatrele de operaţiuni, este un batalion cu efectivele complete. Un batalion este format din 500 de oameni, asta este regulă militară şi legală. La un batalion care urmează să plece, sigur că atunci când sunt posturi care nu sunt ocupate, se face selecţie. Dar vă fac precizarea că dacă postul este de conducător auto de MRAP, adică de un transportor dintr-acela blindat pe care armata le pune la dispoziţie, calificarea trebuie să fie pentru acel post, nu se poate să faci selecţia pentru acel post a unei alte persoane militar”, a declarat la acea dată ministrul Apărării.

 

(Sursa: romaniatv.net)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here