Se spune că masa de Bobotează trebuie să fie la fel de încărcată că cea de Crăciun.
Astfel, pe 6 ianuarie, pe masă trebuie puse 12 feluri de mâncare, iar totul trebuie aranjat în felul următor: „pe masă din „camera de curat” se așterne o față de masă, aleasă special pentru acest moment, sub față de masă se pune fan sau o tava, iar pe fiecare colț se pune câte un bulgare de sare.”
Cele 12 feluri de mâncare care se așează deasupra sunt următoarele:
1. Colivă

2. Bob fiert
3. Fiertură de prune sau perje afumate


5. Borș de „burechiuse” sau „urechiușele babei” – borș de fasole albă în care se fierb colțunași mici, umpluți cu ciuperci, ce au colțurile lipite în formă de urechiușe



8. „Vărzare” – plăcinte de post umplute cu tocătură de varză acră


10. Piftie

11. Cozonac

12. Tort de Sf. Ioan




























































