Firma baronului PSD Iași târâie datorii de milioane de euro de mai bine de 18 ani. Pădurile lui Popa au ajuns bombe ecologice, cantoanele ruine

0
1118

O relicvă comunistă lipsită de orice abilitate, a reușit să ducă în faliment câteva firme, un partid și să pună în pericol sute de hectare de pădure. Maricel Popa, șeful PSD Iași, omul sub care nici iarba nu crește, a reușit performanța ca prin intermediul unor corupți din cadrul ANAF Iași, să păcălească statul timp de 18 ani. Datorii de peste 6 milioane de lei ale firmei Moldoforest sunt reportate anual, fără ca acestea să suporte penalități sau, ca o consecință legală, portăreii ANAF să pună sechestru pe activele firmei baronului PSD. O putreziciune instituțională face septicemie alături de o cangrenă politică și culmea, nu se găsește niciun chirurg care să amputeze organul afectat.  În momentul în care a fost preluată de Maricel Popa, SC Moldoforest SA avea 800 de angajați și era una dintre cele mai mari și competitive firme de exploatare și prelucrare a lemnului din Moldova. La acest moment, firma numără 7 angajați și datorii la stat de 7 mlioane de lei. Ăsta da, specialist în falimente!

Baronul PSD Iași, Maricel Popa, deține, prin intermediul firmei Moldoforest pe care o controlează, câteva sute de hectare de pădure, cantoane și alte bunuri de ordin forestier. Din cauza datoriilor uriașe către stat, aceste bunuri ar fi trebuit, în mod normal, să fie executate de mai bine de 10 ani sau firma în patrimoniul cărora se află, să facă obiectul unei reorganizări judiciare.

Conform raportului anual de activitate al SC „Moldoforest” SA Lunca Cetăţuii, judeţul Iaşi, veniturile din exploatare ale acestei societăți s-au diminuat radical, față de momentul 0 al începerii activității de exploatare forestieră. Astfel, dacă în anul 2005, cifra de afaceri era situată la valoarea de 2,9 milioane lei, în rapoartele financiare ale anului 2021, aceasta figurează la nivelul sumei de 500 mii lei.

În ce privește profitul, acesta figurează pe minus, în mod constant, încă de acum 18 ani. Surpriza vine atunci când vorbim de datoriile acestei firme, acestea situându-se, de la un exercițiu financiar la altul, în jurul valorii de 6 milioane de lei.

Trezorierul PSD, paravan la ANAF pentru firmele falite ale lui Popa

În cursul anului 2006, Maricel Popa închide punctele de lucru de la Hârlău, Lespezi, Sârca, Huşi şi Vaslui, o parte dintre activele acestora fiind valorificate. Pe lângă acestea s-a mai decis valorificarea unui teren de 62.000 mp şi a clădirilor amplasate pe acesta (foste hale de producţie şi auxiliare), situat în Lunca Cetăţuii.  Potrivit baronului PSD, sumele rezultate ar fi fost direcționate către bugetul de stat pentru reducerea datoriilor. Nimic mai fals!

Acest bluf, care poate fi contracarat prin însăși datele cuprinse în rapoartele fiscale, a fost susținut ani la rând de camarila politică și indivizi fără scrupule care s-au insinuat în joburi bine remunerate la stat, respectiv la ANAF Iași, un pion important în susținerea acestui putred eșafodaj creat de Maricel Popa fiind Ioan Grigoriu, fost director executiv al ANAF Iași, actual trezorier al PSD Iași.

Statul prejudiciat constant de corupții lui Popa

Cum este posibil ca firme ale lui Maricel Popa, care ar fi trebuit băgate demult în faliment, să mai fie încă pe piață, iar societăți cu datorii minore care puteau fi eșalonate, să fie lichidate? Simplu- toată activitatea economică a lui Popa a fost sprijinită de căpușe instituționale, de oameni corupți pe care Popa i-a cultivat de-a lungul timpului pentru a-I înlesni accesul către ciubucăreala din perioada marii privatizări și ulterior de a ascunde urmele unor inginerii financiare cu statul.

Nu este de mirare că în anul 2011, fostul director al Moldoforest şi un avocat au fost acuzaţi de infracţiuni de corupţie. Ilie Achiţei, fostul director economic al SC Moldoforest Iaşi, şi Dan Teofil Pavăl, fost consilier al firmei şi în prezent avocat în Baroul Vaslui, au fost trimişi  în judecată de procurorii DNA Iaşi. Cei doi au fost acuzaţi că au favorizat o persoană la o licitaţie şi au vândut imobile aparţinând societăţii la un preţ mic, fără ca la procedură să participe reprezentanți  ai Fondului Proprietăţii de Stat, în condițiile în care bunurile aparţineau operatorilor economici la care statul este actionar.

Popa, sclavul banului

În cursul anului 2018, magistrații ieșeni de la Tribunalul Sindic au anunțat creditorii SC Moldoforest SA să se prezinte în instanță pentru discutarea unor solicitări de intrare în faliment a Moldoforest. La acel moment, ca și în prezent, cel mai mare creditor al firmei este chiar statul român care are de recuperat prin intermediul Direcției Regionale a Finanțelor Publice Județene sume de aproape 7 milioane de lei.  Un alt creditor bugetar este Primăria comunei Ciurea, care are de recuperat la rându-i câteva sute de mii de lei. Din cauza datoriilor pe care Popa le are către primăria din Ciurea s-a ajuns la o situație cel puțin hilară, care arată cât de sclav îi este Popa banului, și cât caracter are acest personaj.

Compania Moldoforest SA, patronată de Maricel Popa, șeful PSD Iași, a dat în judecată comuna Ciurea, condusă de primarul PSD, Cătălin Lupu,  solicitând despăgubiri de aproape 500.000 de euro pentru terenul de fotbal al comunei.

Păduri și cantoane lăsate la mâna hoților

La acest moment, Moldoforestul lui Popa are active imobilizate, în valoare de 4 milioane de lei. Printre acestea, mai multe hectare de pădure în Iași și Vaslui, precum și câteva cantoane care au fost lăsate în stare de abandon de zeci de ani, cum este cazul celebrului canton de la Domnița.

Societatea „Moldoforest” s-a înfiinţat în actuala formă de organizare în 1994, având ca principal obiect de activitate prelucrarea lemnului, de la tăiere până la execuţie, transport şi montare de mobilier casnic sau industrial, unitatea având o experienţă de peste 40 de ani în acest domeniu.  „Moldoforest” SA s-a privatizat în iulie 2002, când pachetul de acţiuni deţinut de stat, reprezentând 88,6% din capitalul social de 2,17 milioane lei, la acea dată, a fost adjudecat pentru suma de 1,05 milioane lei de către omul de afaceri ieşean Maricel Popa, care a participat la această licitaţie în calitate de acţionar la firma „DawnRom” SRL Iaşi. În momentul în care a fost preluată de Maricel Popa, SC Moldoforest SA avea 800 de angajați și era una dintre cele mai mari și competitive firme de exploatare și prelucrare a lemnului din Moldova. La acest moment, firma numără 7 angajați și datorii de 7 milioane de lei.

Tovarășul Faliment și lungul pomelnic economic

Aceasta nu este singura companie de stat care a intrat în colaps după ce a fost preluată de Popa. Acesta a devenit cunoscut, după ce a pus mâna pe SC Tehnoton SA, producătorul ieșean de electronice și electrocasnice. Tehnoton SA a fost privatizată în anul 2000 și a dat faliment în anul 2009 când a fost radiată. Cu toate acestea, Maricel Popa a rămas cu spațiile fostei fabrici, iar clădirile îi aduc acum venituri substanțiale. Acum spațiile Tehnton sunt închiriate de cele câteva firme pe care Maricel Popa le mai are active. Pe platforma Tehnoton, Maricel Popa a înființat mai multe firme a căror denumire amintește de defuncta fabrică de electronice din Iași și anume  Tehnoton Service SRL, Tehnoton Aluminiu SRL,  Tehnoton Electronics SRL și Tehnoton SRL. Tehnoton Service a dat faliment în anul 2007, având datorii de 1.335.168 lei, iar 90 la sută din sumă era reprezentată de creanțe către instituții de stat, ANAF și Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS). Statul nu și-a recuperat niciodată banii de la această firmă.

Cealaltă firmă, Tehnoton Aluminiu SRL, înființată de Popa în 2001, a intrat în faliment în anul 2012 ca urmare a unei cereri depuse de Fisc care avea de recuperat de la această societate 495.606 lei. De asemenea, de la SC Tehnoton Aluminiu SRL statul nu și-a recuperat niciodată banii, deși firma a fost radiată. De asemenea, cele mai multe firme din  grupul Omega Tehnoton  au dat faliment. Astfel, Omega Tehnoton Energetic SRL a intrat în insolvență în anul 2010 având datorii totale de 145.286 lei, cea mai mare sumă din tabelul creditorilor fiind revendicată de ANAF, adică 139.533 lei.  În aceiași categorie de firme mai găsim Omega Tehnoton Management SRL, Omega Tehnoton Distribution SRL, Omega Telecommunication SRL, Omega Confort SRL,  Omega Doors SRL, Compania de Aviație Omega Tehnoton SRL. Tot în anul 2010 a intrat în insolvență și Omega Tehnton Management SRL având datorii de 384.799 lei către Agenția Națională de Administrare Fiscală și de circa 14.000 lei către SC Augustus SA, o firmă prin intermediul căreia Maricel Popa a obținut o finanțare europeană în valoare de aproape 1 milion de euro. O altă firmă din grup,  Omega Telecommunication SRL, a intrat în faliment în anul 2013, având datorii totale de 1.208.289 lei din care mai mult de jumătate către bugetul statului. De menționat că statul nu a recuperat nici un leu din lichidarea patrimoniului acestei firme. Din grupul „Omega” a mai făcut parte și firma Omega Confort SRL, care a dat faliment în anul 2010, fără să-și achite taxele și impozitele locale. Omega Doors SRL a fost dizolvată în anul 2004 la un an de la înființare.

5 1 vote
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments