S-A NĂSCUT O STEA! Astronomii chilieni au surprins nașterea unui astru, în Constelația Vela

0
49 views

Procesul violent al nașterii unei stele a fost fotografiat cu ajutorul telescopului Alma din deșertul Atacama din Chile, anunță almaobservatory.org.  

Imaginile arată cum materia țâșnește din noua stea, strălucind pe măsură ce se ciocnește de gazul înconjurător. Steaua se află în constelația Vela, la aproximativ 1.400 de ani lumină distanță de Pământ.

Această stea este unul dintre primele obiecte studiate cu ajutorul telescopului Alma din deșertul Atacama.

Stelele tinere sunt corpuri cerești violente care lansează materie cu o viteză ce poate ajunge la un milion de kilometri pe oră. Când această materie se lovește de gazul înconjurător, ea strălucește.

În noile fotografii se văd două jeturi de materie. Până acum, unul dintre jeturi era aproape invizibil în fotografiile făcute în lumină vizibilă, din cauza norilor de praf care înconjoară tânăra stea. Cu ajutorul telescopului ALMA, astronomii au putut realiza fotografii mult mai bune, permițându-le totodată oamenilor de știință să măsoare cu ce viteză călătorește prin spațiu materia strălucitoare.

Cu ajutorul telescopului ALMA, observațiile au fost realizate în numai cinci ore. Observații de o calitate similară, realizate cu alte telescoape, ar fi durat de zece ori mai mult.

 

(Sursa: Yahoo!News)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here