Judecatoare in catuse, Ana Maria Chirila ramane in arest. Un interlop in catuse, complicele ei, l-a amenintat pe cel care filma

0
220

ICCJ a decis, marti, ca judecatoarea din Suceava, Ana Maria Chirila, acuzata de mai multe infractiuni, sa ramana in arest preventiv pentru inca 30 de zile. Decizia este definitiva.Ana Maria Chirila, iubitul ei Ciprian Cotoara si interlopul Mihai Pinzari vor petrece inca 30 de zile in arest preventiv. Judecatorii Curtii Supreme au decis, marti, sa respinga contestatiile formulate de cei trei inculpati fata de mandatele de prelungire a arestarii preventive emis de judecatorii Curtii de Apel Bucuresti.

“Respinge, ca nefondate, contestatiile formulate de inculpatii Cotoara Ciprian, Pinzari Mihai si Chirila Ana Maria impotriva incheierii din data de 31 octombrie 2023 a Curtii de Apel Bucuresti – Sectia I Penala, pronuntate in dosarul nr. 7220/2/2023 (3654/2023). Obliga contestatorii inculpati la plata sumei de cate 200 lei, cu titlu de cheltuieli judiciare catre stat. Onorariul partial cuvenit aparatorilor desemnati din oficiu pentru fiecare dintre contestatorii inculpati, in cuantum de cate 100 lei, ramane in sarcina statului si se plateste din fondurile Ministerului Justitiei”, se arata in minuta instantei.

In referatul cu propunerea de arestare preventiva a iubitului judecatoarei, procurorii au retinut urmatoarea situatie de fapt:

„Inculpatul a pretins de la o persoana suma de 30.000 de euro, bani pe care i-a si primit, in doua transe, in perioada octombrie – noiembrie 2021, pentru a-si exercita influenta asupra magistratilor de la Curtea de Apel Suceava in vederea obtinerii unei solutii de achitare a unei persoane trimise in judecata pentru infractiunea de refuzul de recoltare a probelor biologice.

Reamintim ca in sarcina inculpatei care face obiectul comunicatului de presa anterior a fost retinuta infractiunea de complicitate la acest trafic de influenta, respectiv faptul ca, fara a promite ca va influenta in mod direct magistratii dintr-un complet investit cu judecarea unei cauze, prin prezenta sa la intalnirea dintre martorul denuntator (cumparator de influenta) si o alta persoana, i-a creat martorului denuntator convingerea ca respectiva persoana are influenta asupra magistratilor si ii poate influenta pentru obtinerea unei hotarari de achitare. In acest mod, inculpata a facilitat obtinerea de catre inculpat a sumei de 30.000 de euro”.

Judecatoarea Ana Maria Chirila a fost retinuta pe 12 octombrie de Parchetul General si arestata preventiv de Curtea de Apel Bucuresti, pentru savarsirea infractiunilor de: folosirea, in orice mod, direct sau indirect, de informatii ce nu sunt destinate publicitatii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informatii (2 fapte) si a infractiunii de favorizarea infractorului (2 fapte); luare de mita; complicitate la trafic de influenta; detinere de droguri pentru consum in forma continuata (5 acte materiale); punere la dispozitie, cu stiinta, cu orice titlu, a unei locuinte pentru consumul ilicit de droguri ori tolerarea consumului ilicit in asemenea locuri, in forma continuata (3 acte materiale).

Cu privire la prima infractiune, Parchetul sustine ca, in perioada 11 – 14 noiembrie 2022, in baza prerogativelor specifice functiei de judecator pe care o exercita, Ana Maria Chirila a luat cunostinta de informatii nepublice privind actele de urmarire penala si masurile dispuse intr-un dosar DIICOT (dosar aflat in faza de urmarire penala), respectiv informatii privind perchezitiile domiciliare ce urmau a fi efectuate, pe care le-a pus la dispozitia altor persoane prin intermediul carora au ajuns si la alte persoane interesate.

De asemenea, in perioada aprilie – septembrie 2023, Ana Maria Chirila a luat cunostinta de informatii nepublice privind actele de urmarire penala si masurile dispuse intr-o alta cauza DIICOT, informatii pe care in mod direct si prin intermediul altor persoane le-a pus la dispozitia unor persoane interesate.

Referitor la infractiunea de favorizarea infractorului, s-a retinut ca divulgarea catre persoanele cercetate a faptului ca erau vizate de masuri de supraveghere tehnica sau perchezitii a fost de natura sa pericliteze cercetarile in cauzele respective.

Procurorii o mai acuza pe judecatoare de luare de mita, dupa ce au stabilit ca, in perioada 2020 – 2023, in mod direct sau prin intermediul altor persoane, ea a primit sau a acceptat primirea unor foloase necuvenite (bani, bijuterii, folosinta gratuita a unor autoturisme, contravaloarea unor sejururi, servicii de paza si protectie, produse alimentare) in legatura cu masurile dispuse si hotararile pronuntate intr-o cauza instrumentata de DIICOT – Serviciul Teritorial Suceava.

De asemenea, judecatoarea este acuzata de trafic de influenta, respectiv faptul ca, fara a promite ca va influenta in mod direct magistratii dintr-un complet investit cu judecarea unei cauze, prin prezenta sa la intalnirea dintre un denuntator (cumparator de influenta) si o alta persoana, i-a creat denuntatorului convingerea ca acea persoana are influenta asupra magistratilor si ii poate influenta pentru obtinerea unei hotarari de achitare. In acest mod, Ana Maria Chirila a facilitat obtinerea de catre persoana in cauza a sumei de 30.000 de euro.

Cu privire la infractiunile de detinere de droguri pentru consum in forma continuata si punere la dispozitie, cu stiinta, cu orice titlu, a unei locuinte pentru consumul ilicit de droguri ori tolerarea consumului ilicit in asemenea locuri, in forma continuata, potrivit probatoriului administrat, s-a stabilit ca, in perioada septembrie – octombrie 2023, judecatoarea a detinut in locuinta sa droguri de mare risc in vederea consumului propriu, iar in anumite perioade a pus la dispozitia unor persoane locuinta sa in vederea consumului de droguri.

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments