Politică de Anul Nou

0
453 views
Lucian Dirdala

Pentru ultima întâlnire din 2018, voi strânge în acest colț de pagină câteva gânduri pentru Noul An. Nu e nevoie de introducere, așa că putem începe.

Pe parcursul următoarelor luni, veți fi chemați – în două rânduri – să vă exercitați drepturile și să vă afirmați demnitatea de cetățean al unui stat democratic. Folosiți-vă înțelepciunea, dar încercați să găsiți timpul și energia pentru a medita și reflecta. Evaluați influența reală pe care aceste instituții (Parlamentul European, respectiv Președintele României) o exercită asupra vieții dumneavoastră cotidiene. Căutați să vedeți cum anume principiile și valorile dumneavoastră se pot exprima politic, prin opțiunile pe care le veți face. Recitiți constituția României, căutați să vă familiarizați mai bine cu documentele fundamentale ale Uniunii Europene. Vedeți cine dorește cu adevărat să vă servească și cine încearcă să profite de buna dumneavoastră credință.

În tot acest interval, veți fi chemați să vă exercitați și pe alte căi dreptul de a participa la guvernarea țării sau a localității dumneavoastră. O puteți face din stradă, exprimându-vă ferm (dar non-violent) nemulțumirea și frustrarea. O puteți face din sălile partidelor, instituțiilor publice sau organizațiilor non-guvernamentale, cerând informații, oferind sugestii de politică publică. În ambele situații, nu trebuie să așteptați invitații personalizate: e bine să vă auto-invitați.

Dacă citiți acest text, la sfârșit de 2018 sau poate la început de 2019, înseamnă că interacționați cu mass media orientată spre fenomenul politic. Cel mai probabil, aceste întâlniri se produc în spațiul virtual, care nu este și nu trebuie să fie reglementat (exceptând, desigur, puținele situații în care această limitare poate fi justificată, într-o democrație). Dar, indiferent de canalul de comunicare, folosiți-vă discernământul. Respingeți-i pe jurnaliștii sau pe ceilalți comunicatori care vin nepregătiți la întâlnirea cu dumneavoastră. Închideți ziarul, televizorul sau computerul dacă jurnalistul își exprimă opiniile prin strigăte. Contestați-i public pe cei care mint și manipulează, chiar dacă o fac în favoarea partidului pe care îl susțineți. Demascați-i pe cei care primesc favoruri ilicite din partea autorităților politice sau a puternicilor de orice fel.

Încercați să-i înțelegeți pe cei care au alte opinii politice decât dumneavoastră. Pentru asta, trebuie să discutați, să dezbateți, să deliberați în grupurile din care faceți parte: familie, prieteni și colegi, asociațiile informale la care participați. Nu cădeți în capcana de a considera că discuțiile politice sunt inutile sau, mai rău, degradante. Chiar dacă opțiunile politice nu pot fi niciodată explicate pe deplin doar cu ajutorul logicii, încercați să vă recompuneți raționamentele: aceasta vă va ajuta să le înțelegeți și pe cele ale adversarilor de idei. Și, dacă vă propuneți să-i convingeți sau să-i convertiți la părerea dumneavoastră, aveți nevoie de un punct din care să poată porni dialogul.

Respingeți, chiar dacă asta vă va face nepopulari, argumentele potrivit cărora toți politicienii sunt la fel. Este un enunț absolut fals, pe care mulți dintre noi îl îmbrățișează din comoditate. Nu sunt toți la fel. Mulți nu au furat și nu au profitat de funcție. Unii chiar sunt competenți în anumite domenii. În fine, printre ei există oameni care doresc să servească interesul public. Înainte de a decreta contrariul, asigurați-vă că ați căutat suficient.

La prima vedere, rândurile de mai sus ar putea părea o listă de sfaturi. Nu este vorba de așa ceva: alta este misiunea comentatorului politic, în presă. Considerați, pur și simplu, că e vorba de posibile căi de acțiune pentru îndeplinirea urării de sezon pe care v-o adresez: să aveți parte de un An Nou politic mai decent. Și dacă ea nu se va îndeplini, măcar să avem satisfacția că am făcut, fiecare, ceea ce ținea de noi.