“Șuba” – salata de iarnă

Șuba este o salată cu originea în Rusia care se prepară într-un mod special. Rețeta este preferată de către bucătărese în perioada sezonului rece, mai ales iarna. Ușor de preparat, salata este una sănătoasă și asta pentru că majoritatea ingredientelor sunt fierte. Peștele poate fi pus după gustul fiecăruia, fie sărat, fie afumat.

0
334 views
Suba

Haină groasă

Salata “Șuba” pare a fi o “haină de iarnă” sau “haină de blană”. Denumirea se referă în special la peștele între straturi care este îmbrăcat în șubă.

“Șuba este o salată rusească, cu pește afumat. Este o rețetă care se pregătește la orice sărbătoare. Șuba înseamnă haine mai groase. Practic este o salată cu maioneză de casă, foarte sănătoasă și asta pentru că majoritatea ingredientelor sunt fierte. Iar secretul gustului este chiar maioneaza. Iar faptul că ingredientele nu sunt amestecate și rămân în straturi îi dă salatei un aspect deosebit și un gust inedit. Secretul legumelor este acela de a fi fierte cu puțină sare. Iar atunci când te apuci de așezat straturile, te poți juca cu legumele, care pot fi puse în ordinea pe care o dorești. Ideal este să folosiți un inel de metal atunci când umpleți salata. De preferat este ca salata să stea în inel o seară la frigider. A doua zi se poate servi într-un mod special”, a explicat chef Stela Samson.

Pentru această salată vă trebuie sfeclă roșie, cartofi, morcov, pește hering sărat, ceapă verede, un ou și maioneză. Ea se pregătește într-un mod foarte simplu, fără să o puneți la cuport. Majoritatea ingredintelor se fierb și se așează într-un inel pentru o formă deosebită.

“Salata Șuba nu lipsește niciodată de pe mesele rușilor. Este o reteță tradițională ca și salata boeuf făcută aici în România. Diferența o fac straturile de legume așezate într-un mod diferit, dar și peștele sărat”a declarat chef Stela Samson.

 

Ingrediente

  • sfeclă roșie fiartă 50 grame
  • cartofi fierți 30 grame
  • morcov fiert 20 grame
  • pește hering sărat 70 grame
  • un ou fiert
  • ceapă verde 10 grame
  • maioneză de casă 50 grame

 

Mod de preparare

Sfecla roșie, cartofii și morcovii se pun la fiert. Între timp se toacă ceapa verde. Tot la fiert se pune și un ou. Imediat ce legumele sunt gata, se curăță de coajă și se lasă la răcit. Între timp se pregătește maioneza și se toacă frunzele verzi de ceapă. Peștele afumat se taie bucățele. Odată pregătite toate ingredientele se trece la ornarea salatei. Prima data se pune un strat de cartofi fierți, peste care se adaugă peștele afumat, imediat ceapa, morcovul fiert, sfecla roșie și peste toate se dă pe răzătoare oul fiert. Între staturi se adaugă maioneza de casă. Pentru înfrumusețarea salatei se pot pune câteva măsline deasupra și pătrunjel verde.