Împăratul Tomeștiului este urmărit de portărei. Tartorul betoanelor nu mai are bani nici de balast

0
1887
  • Antonel Adomnicăi a devenit în timp unul dintre cei mai importanți furnizori de beton pentru dezvoltatorii imobilari din Iași
  • Afacerile cu balast au adus firma lui Adomnicăi în fața unei executări silite

Personaj controversat datorită unui număr însemnat de sesizări penale făcute împotriva sa și a firmelor sale atât de Fisc cât și de alte instituții ale statului, afaceristul Antonel Adomnicăi pare să fi ajuns la fundul sacului.

Deși afacerile i-au mers destul de bine în ultmii ani reușind să achiziționeze de la Constantin Comănescu stația de betoane de pe Calea Chișinăului, firmele lui Adomnicăi par să aibă în această perioadă unele probleme financiare destul de serioase. Astfel, recent Administrația Bazinală de Apă Siret s-a adresat recent unui executor judecătoresc în încercarea de a recupera o sumă de bani neachitată de firma SC Transgyw Industry SRL.

Debitul a fost acumulat în urma derulării unui contract ce viza exploatarea unei balastiere pe râul Siret. Această afacere a fost garantată de SC 3 A Drumuri SRL, firmă înființată de Antonel Adomnicăi și în aceste condiții executorul a demarat executarea bunurilor deținute de această societate. Valoarea totală a sumei care trebuie executată în baza acestui contract se ridică la circa 120.000 lei.  De asemenea, în cazul aceleiași proceduri se intenționează și recuperarea unei datorii de circa 175.000 lei pe care firmele lui Antonel și Zahariea o au către Arcon SRL din Sfântu Gheorghe.

Trei terenuri scoase la vânzare

Bunurile care urmează să fie scoase la vânzare se află în Tomești, în zona în care firmele lui Adomnicăi și-au stabilit cartierul general. Pentru recuperarea banilor se încearcă vânzarea a trei suprafețe de teren aflate în extravilanul comunei Tomești. Este vorba despre un teren în suprafață de 2.000 metri pătrați, un altul de 3.900 mp și încă unul de 6551 mp. Valoarea celor trei suprafețe de teren este de 64.677 lei. Contactat telefonic de jurnaliștii 7 Est, Antonel Adomnicăi a spus că nu mai are nici o legătură cu firma 3 A Drumuri SRL.

„Vă rog să verificați. Eu nu sunt executat de nimeni. Vedeți cine este la firma 3A Drumuri și după aceea…”, a spus telefonic Antonel Adomnicăi.

Acesta s-a referit la faptul că nu mai este asociat al firmei deși partenerii săi de afaceri știu că el este cel care conduce de fapt societățile comerciale. De altfel, firma 3 A Drumuri SRL a fost înființată în septembrie 2008 de Antonel Adomnicăi în calitate de asociat unic și administrator al firmei. Un an mai târziu, fiul său, Andrei Adomnicăi, este cooptat ca asociat în firmă. În anul 2013, Adomnicăi s-a retras din firmă, iar cel puțin în acte controlul firmei a fost preluat de Andrei Adomnicăi și de Mirela Roxana Mâzgă o angajată de încredere a grupului de firme. Cealaltă firmă, SC Transgyw Industry SRL a intrat în insolvență în anul 2014, valoarea totală a datoriilor fiind de 3.520.988 lei.

Astfel, furnizorul de carburanți Rompetrol Downstream SRL are de recuperat de la această firmă suma de 149.071 lei iar Scania Credit Romania IFN are de încasat  139.317 lei. Cei mai mari creditori sunt însă băncile comerciale. Astfel, BRD are de încasat 537.057 lei, iar Raiffeisen Leasing IFN SA- 207.922 lei. O altă instituție a statului român și anume Direcția de Finanțe se va alege cu o pagubă de pe urma acestor afaceriî. Direcția de Finanțe are de recuperat taxe și impozite neachitate în sumă totală de 394.936 lei. Ceilalți creditori ai firmei sunt foștii parteneri de afaceri, și anume Andy Trans Invest SRL, care are facturi neîncasate de la Transgyw Industry în valoare de 1.521.222 lei, Marsorom SRL- 338.696 lei etc.

Cine este Antonel Adomnicăi

Antonel Adomnicăi este afaceristul cercetat în cunoscutul dosar penal „Piatra Spartă”, o anchetă ândelung mediatizată ân Iași. Undeva prin anul 2004, procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Iași încă făceau cercetări în acest dosar în care era vorba despre faptul că firmele lui Adomnicăi printre care și 2 A Drumuri Lespezi SRL au încasat miliarde de lei în baza unor contracte de furnizare de piatră spartă, încheiate cu câteva zeci de primării comunale din județul Iași în condițiile în care pe drumuri se mergea tot prin glod.

Mai exact, procurorii fuseseră sesizați despre faptul că Antonel încasase banii, iar piatra spartă nu a mai fost furnizată. Și acest dosar a fost îngropat ca multe altele probabil din cauza relațiilor pe care Antonel le avea la vârful Inspectoratului de Poliție al județului Iași sau printre procurori. De asemenea împotriva lui Adomnicăi și a firmelor sale au fost depuse în special de către Curtea de Conturi și o serie sesizări legate și de modul în care societățile pe care le patrona au realizat o serie de lucrări la obiective aparținând consiliilor locale și anume asfaltarea unor drumuri, construirea unor poduri sau a unor școli și grădinițe etc. În aceste sesizări era vorba în special despre faptul că sumele primite de firmele lui Adomnicăi erau foarte mari, obiectivele fiind supraevaluate.

Constantin MAZILU

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments