Beatrice Rancea, director interimar la Opera Națională București. Ce provocări o așteaptă și cum au întâmpinat-o angajații

0
155 views

Beatrice Rancea este noul director interimar de la Operă Naţională Bucureşti. Ea a fost numită în funcţie de ministrul Culturii, Corina Şuteu, la mai bine de o lună de la izbucnirea scandalului de la operă.

 

În tot acest timp au fost schimbate patru conduceri şi a fost demis ministrul Vlad Alexandrescu.

 

Beatrice Rancea: „Mă bucur că am revenit în Operă, nu mi-am imaginat că sub această postură o să fie reîntâlnirea cu dumneavoastră după atâţia ani, pentru că am fost interpret până în 1990, după aceea am revenit că regizor şi iată acum, pe post de director interimar.”

 

Până să preia această nouă funcţie la Operă Naţională Bucureşti, celebra balerină din anii ’90 a condus – în ultimii 5 ani – Opera Naţională din Iaşi. Numirea ei vine după o perioadă tulbure, în care la Operă au fost schimbate patru conduceri, artiştii au refuzat să susţină spectacolele programate şi au protestat în stradă.

 

Beatrice Rancea: „Vă mărturisesc sincer că nu cred că aş fi acceptat o altă provocare dacă nu se numea Opera Bucureşti. Aştept tot de la dumneavoastră să-mi spuneţi ce probleme sunt, ce probleme aţi avut, ce avem de rezolvat, pentru că asta este motivul pentru care mi-am dorit să vin aici, să rezolv cât se poate de bine.”

 

Angajaţii care l-au întâmpinat pe noul manager, au avut câteva curiozităţi. Ei au vrut să ştie cum se va produce divizarea Operei Naţionale Bucureşti de Teatrul de Operetă Ion Dacian, anunţată de ministrul Culturii. Cele două instituţii au fost unite în toamna lui 2013, printr-o hotărâre de guvern.

 

Corina Şuteu, ministrul Culturii: „Noi vom iniţia o hotărâre de guvern de separare, dorim să o facem în modul cel mai inteligent şi înţelept posibil, tocmai pentru a nu produce o bruscare şi violenţă fără acoperire, fără acoperire în privinţa calităţii artistice.”

 

De asemenea, artiştii de la Operă Naţională Bucureşti au întrebat dacă există posibilitatea ca instituţia să reia colaborarea cu balerinul Johan Kobborg.

 

Corina Şuteu, ministrul Culturii: „Asta nu va mai fi responsabilitatea noastră, a ministerului, va fi o discuţie care va avea loc între Beatrice Rancea şi Johan Kobborg şi Alina Cojocaru, iar noi, ministerul, vom asista, vom media, vom acompania acest dialog şi deciziile pe care le va lua managerul interimar vor fi respectate.”

 

(Sursa: Știrile Pro TV)