DESCOPERIRE DE SENZAȚIE: EXISTĂ APĂ PE LUNĂ

0
42 views

Există un zăcământ bine ascuns sub suprafaţa Lunii? Este noua „misiune” a oamenilor de ştiinţă…

 

Cercetătorii americani au descoperit urme de apă „magmatică” pe Lună, în mineralele colectate de pe satelitul natural al Pământului, potrivit unui studiu publicat recent în revista Science.

Prezenţa acestor urme de „apă magmatică” – lichid din interiorul satelitului natural al Terrei – sugerează existenţa unui zăcământ bine ascuns sub suprafaţa Lunii, spun autorii acestui studiu.

 

În timpul misiunilor

 

Aceasta este pentru prima dată când acest tip de apă este descoperit, fapt care s-a întâmplat cu ajutorul instrumentului de cartografiere minerală al NASA Moon Mineralogy Mapper, instalat la bordul sondei Chandrayaan-1, lansată pe orbită în octombrie 2008.

Descoperirea confirmă rezultatele unor analize recente ale unor eşantioane de rocă colectate şi aduse pe Terra în timpul misiunilor din programul Apollo, în anii 1960. „Acum că am stabilit că această apă provine probabil din interiorul Lunii, putem începe să o comparăm cu alte caracteristici de la suprafaţa satelitului”, a explicat principalul autor al acestui studiu, Rachel Klima, de la laboratorul de fizică aplicată al Universităţii Johns Hopkins (Maryland, SUA). Ca un fapt inedit, mult timp cercetătorii au crezut că rocile prelevate de pe Lună erau seci şi că urmele de apă depistate în ele erau rezultatul unei contaminări cu surse terestre.

Astronomii vor putea să verifice acum observaţiile despre „faţa ascunsă a Lunii”, care se află departe de locurile unde navetele Apollo s-au plasat în urmă cu patru decenii.

 

(Sursa: evz.ro)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here