Cătălin Bordeianu, sau despre exportul de cacao tricoloră

0
1,812 views

Vestea bună : Nichita Danilov nu mai e director-adjunct al filialei din Chișinău a Institutului Cultural Romîn . Vestea proastă : director al ICR Chișinău rămîne controversatul scriitor basarabean Valeriu Matei. Vestea și mai proastă : noul director-adjunct e dubiosul scriitor & politruc ieșean Cătălin Bordeianu.

Precizări pentru cei care nu cunosc mahalaua scribărească ieșeană : C. Bordeianu e o fosilă propagandistică ceaușistă, fost slujbaș cu pixul la gazeta Uniunii Tineretului Comunist, în ultimul și cel mai negru deceniu al dictatorului Nicolae Ceaușescu. Fiind un lingău harnic al regimului comunist, tovarășul Bordeianu a ajuns chiar șef peste lingăii propagandistici de la gazeta UTC, după cum se laudă chiar el, fără nici o jenă, în CV-ul făcut public.

Și de ce s-ar jena, dacă hărnicia lui ca propagandist ceaușist a fost prezentată drept argument principal, la audierea din Parlament a candidatului Bordeianu, de însuși senatorul PSD Cristian Dumitrescu, președintele Comisiei pentru Politică Externă . Fost coleg cu catindatul la gazeta junimii comuniste. Doar nu la „ Le Monde “ ori „ New York Times  “, tovarăși … Iar activitatea de politruc liberalo-tăricenist a tovarășului Bordeianu e doar un alt argument pentru concluzia că nici un desert turcesc maro nu se pierde, ci doar se transformă.

Despre episoadele dubioase din perioada cînd politrucul Bordeianu era director al Bibliotecii Județene ar putea să vă spună mai multe foștii lui subalterni, intrați de ceva vreme în zodia zbirului ghiolban. V-ar putea spune destule și unii dintre foștii lui colegi de la taraba cvasi-universitară „ Petre Andrei “, dacă n-ar fi ocupați cu oarece condamnări penale și dacă n-ar fi niște guzgani care doar chițcăie pe la colțuri. Așa că, pînă una-alta, un singur lucru e clar : în Basarabia, cultura romînă e pe mîna unui propagandist comunist cleios, care se laudă public  cu trecutul lui ceaușist.

În ritmul ăsta al restaurației pesedisto-tăriceniste, mai rămîne ca la Chișinău să fie trimis ca reprezentant al Romîniei fostul politruc stalinist  Iosif Chișinevski, dezgropat de la București și împăiat frumos, ca pentru export. Mai ales că tovarășul era originar din actuala capitală basarabeană, deci cunoaște bine problemele locale. Hai dezgropare ! Politruci din toate zările, porniți-vă !

Lucian Postu

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here