Aparatură de ultimă generaţie la Spitalul Clinic de Boli Infecţioase „Sfânta Parascheva” Iaşi

Spitalele de stat au început să achiziţioneze aparatură din ce în ce mai performantă pentru a se ridica la nivelul standardelor europene. Astfel de achiziţii s-au făcut şi la Spitalul Clinic de Boli Infecţioase "Sfânta Parascheva" Iaşi.

0
578

La Spitalul Clinic de Boli Infecţioase „Sfânta Parascheva” Iaşi, cu ajutorul unui aparat ultramodern, recent achiziţionat, se pot depista boli grave în doar zece minute. Aparatul este folosit în tratarea bolilor de ficat şi a fost achiziţionat cu ajutorul Consiliul Judeţean.

„Este un moment în care suntem în fața unei noi achiziții. Este vorba de un aparat de aproximativ 120 de mii de euro, achiziționat în parteneriat cu Consiliul Județean. Acest aparat determină structura hepatică și este necesar în spitalul nostru în special pentru evaluarea pacienților care intră în programul de tratament al hepatitei cu virus C și cu virus B, tratament care este finanțat printr-un program al Ministerului Sănătății. Acest aparat este un câștig și asta pentru că vorbim de un aparat de ultimă generație. Un astfel de aparat mai avem în țară doar la Institutul Național Matei Balș. Aparate de generații mai vechi se mai găsesc în Iași, însă acest aparat de ultimă generație se folosește nu doar pentru evaluarea pacienților cu hepatită B și C, ci şi pentru evaluarea pacienților hepatici indiferent de cauza afectării hepatice, în boli infecțioase grave cum sunt leptospiroza, malaria sau septicemia”, a declarat prof. dr. Carmen Dorobăţ, manager Spitalul Clinic de Boli Infecţioase „Sfânta Parascheva” Iaşi.

În plus, un alt aparat care oferă siguranţă pacienţilor dar şi cadrelor medicale a fost achiziţionat pentru secţia ATI, acolo unde ajung cele mai grave cazuri din întreaga regiune a Moldovei.

„În același timp trebuie să știți că în compartimentul de terapie intensivă a spitalului am achiziţionat un nou aparat de sterilizare cu ultraviolete, de ultimă generație. De ce este important un astfel de aparat într-un compartiment de terapie intensivă cum este cel al Spitalului de Boli Infecțioase din Iași? Pentru că această unitate medicală nu este generator de infecţii asociate îngrijirilor medicale, dar este cel care trateză infecţiile asociate îngrijirilor medicale de pe tot teritoriul Moldovei, mă refer aici la infecţiile grave. Şi atunci existenţa unui astfel de aparat de dezinfecţie ar fi absolut benefică atât pentru pacienţi cât şi pentru cadrele medicale”, a mai precizat prof. dr. Carmen Dorobăţ, manager Spitalul Clinic de Boli Infecţioase „Sfânta Parascheva” Iaşi.

Un bilanţ fericit

De la an la an, investiţiile Spitalul Clinic de Boli Infecţioase „Sfânta Parascheva” Iaşi au crescut, urmând ca în perioada următoare să fie construit un nou pavilon.

„Este un moment de bilanț. Pe parcursul ultimilor ani, Spitalul de Boli Infecțioase din Iași a derulat mai multe proiecte împreună cu Consiliul Județean Iași, Ministerul Sănătății și Institutul de Boli Infecțioase Dr. Matei Balș. Spun un moment de bilanț fericit pentru că s-a încheiat un proiect în care am accesat fonduri europene de aproximativ un milion de euro, care s-au referit la recuperarea unei finanțări pentru tratamentul pacienților cu HIV. Această sumă considerabilă s-a întors la Ministerul Sănătății pentru a putea fi folosită în continuare în sistemul de sănătate românesc. Trebuie să spun că momentul de bilanţ a fost unul fericit. După cum puteţi constata în curtea spitalului sunt multe şantiere. Pe de o parte este vorba de refacerea unor faţade la nivelul pavilioanelor care au fost finanţate din veniturile proprii ale spitalului. Iar pe de altă parte este vorba despre şantierul privind modernizarea şi consolidarea pavilionului administrativ care se realizează prin fonduri la nivelul companiei naţioanle de investiţii”, a mai spus prof. dr. Carmen Dorobăţ, manager Spitalul Clinic de Boli Infecţioase „Sfânta Parascheva” Iaşi.

Lupta spitalelor de la stat cu cele de la privat

Cu paşi mai mici, spitalele de stat încearcă să le ofere condiţii din ce în ce mai bune pacienţilor. Bazându-se pe specialişti cu renume, spitalele ieşene vor să ajungă să le ofere în totalitate siguranţă celor care ajung în stări critice şi de urgenţă în spital.

„Managerii de la spitalele de stat se simt puţin în inferioritate faţă de cei de la privat din cauză că nu au voie să aibă buget pentru politica de marketing. În condiţiile în care lucrăm într-un regim de concurenţă în ceea ce priveşte condiţiile hoteliere, în ceea ce priveşte aparatura, după cum foarte bine aţi remarcat, este de la sine înţeles că trebuie să facem şi politică de marketing. Iată că de aceea, poate, câteodată nu este de înţeles îndeajuns intervenţia noastră în presă, dar este de înţeles că avem specialişti de elită în spitalele din Iaşi şi trebuie să ieşim în evidenţă şi mă refer aici nu doar la nivelul Moldovei unde asigurăm tot ceea ce înseamnă cazuri deosebite ca şi diagnostic şi tartament, dar ne referim şi dincolo de teritoriile României, pentru că trebuie să ştiţi că primim pacienţi şi din Republica Moldova”, a declarat prof. dr. Carmen Dorobăţ, manager Spitalul Clinic de Boli Infecţioase „Sfânta Parascheva” Iaşi.

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments