Locurile la creşele din Iaşi sunt o raritate

Poate că pare ciudat dar părinţii care vor să îşi dea copiii la creşă din toamnă, au ajuns în pragul disperării. Peste 1.000 de dosare au fost depuse la Direcţia de Creşe din cadrul Primăriei Municipiului Iaşi însă... locuri sunt vreo 350, ceea ce înseamnă că două treimi din micuţi nu vor merge la creşă. Acest lucru a stârnit revolta părinţilor care au decis să îşi ceară drepturile printr-un protest.

0
495

Este pentru prima dată în ţară când un grup de părinţi protestează pentru că nu au unde să îşi înscrie copiii. Totul a pornit de la faptul că autorităţile locale ar fi introdus un criteriu de proximitate chiar după finalizarea înscrierii la creșe. Mai exact, după ce părinţii au completat şi depus dosarul, iar mulţi au spus că cei care au adus toate documentele au făcut-o pentru că ar fi fost înştiinţaţi de către oamenii care lucrează în cadrul Direcţiei Creşe.

 

Protest pe reţelele de socializare

Disperaţi, părinţii şi-au expus situaţia pe reţelele de socializare, lucru care a dus la sute de comentarii şi reacţii.

„Cum Doamne iartă-mă să îmi acorde doar 13 puncte, când, la primul calcul, îmi ies 18 puncte? Eu nu înţeleg cum s-a obţinut punctaj de 30 de puncte? Chiar dacă au depus şi buletine sau certificate de handicap sau deces ale bunicilor, cu cît au fost cotate la dosar? Tocmai ce s-au schimbat regulile de selecţie după depunerea dosarelor. Rezultatele sunt o bătăie de joc la adresa noastră, pe lângă faptul că este profund imoral să schimbi regulile jocului după ce jocul s-a încheiat„, au scris părinţii pe reţelele de socializare.

Nici repartiţia nu îi mulţumeşte pe părinţi pentru că sunt multe cartiere din oraş care nu au o creşă.

„Sunt multe cartiere fără creşe. Să vă dau un exemplu din zona mea. În Dacia sunt trei grădiniţe, în Zimbru sunt trei şi în Alexandru doar două. La trei cartiere sunt opt grădiniţe şi două creşe, iar la cele din Alexandru toţi copiii care locuiesc în Dacia au fost respinşi. E normal aşa ceva?”, a mai spus un alt părinte.

Sute de parinti sunt revoltaţi de modul în care s-au calculat punctajele de admitere. Trei sferturi dintre copiii înscrişi la creşe au fost fie respinşi, fie puşi pe liste de aşteptare, din lipsa de spatii.

„În fiecare an va exista şi o listă de aşteptare. Din păcate, anul acesta, mai încărcată, adică vreo 600 de dosare rămân pe listele de aşteptare. Nemulţumiţi vor fi întotdeauna. Menirea creşei este de a veni în sprijinul părinţilor care au loc de muncă şi nu au ce face cu copilaşul, a spus Irina Ghioca”, director executiv Directia de Creşe Iaşi.

 

Locuri puţine, mulţi înscrişi

Cu toate acestea, numărul copiilor înscrişi este de trei ori mai mare decât numărul de locuri existente în creşele de pe raza municipiului Iaşi. Situaţiile au fost diferite şi multe dosare picate din cauza unor criterii abuzive, spun părinţii. De exemplu, au fost situaţii în care un copil a fost respins, deşi are domiciliul lângă creşă, iar părinţii au adus la dosar toate actele cerute, inclusiv atestate fiscale prin care demonstrează că nu au datorii la stat. Ba chiar unii au venit cu adeverinţe că au bunicii în afara judeţului Iaşi, aşadar nu au în grija cui lasă minorul.

Lunar, taxa de şcolarizare în creşele de stat din Iaşi este de 220 de lei pe lună, sumă ce ajunge la multe zerouri pe perioada unui an. Din păcate, în Iaşi, există doar 11 creşe de stat, iar ultima construită a fost acum 52 de ani.

„Ne-am pus şi noi problema construcţiei unei noi creşe. Cel puţin, vom vedea, în cursul acestui an dacă reuşim să ducem acest proiect la finalizare, în sensul proiectării, nu în vederea începerii lucrărilor. Criteriile sunt destul de clare şi ne-am dori cu toţii să fie locuri suficiente, dar aceste valuri în ceea ce priveşte numărul de copii au determinat stagnarea numărului de creşe, pentru că nu am avut o creştere constantă a numărului de copii, ca sa avem un proiect pe termen lung de construcţie de creşe”, a spus Radu Botez, viceprimarul municipiului Iaşi.

Pe de altă parte, unii lideri politici au criticat dur situaţia creşelor de pe raza municipiului Iaşi.

„Situația critică a deficitului de locuri în creșele publice din Municipiul Iași este rezultatul lipsei de preocupare a administrației locale.

În primul rând, criteriul de proximitate, stabilit arbitrar de către primărie, este ilegal. Este un abuz, în condițiile în care legea prevede explicit că consiliul de administrație al unității școlare, împreună cu conducerea administrativă stabilesc criteriile de selecție. Totodată, este imoral acest criteriu, pentru că nu există în fiecare cartier câte o creșă”, a spus Marius Bodea, preşedintele PNL Iaşi.

 

Liberalii vin cu propunerea de a introduce pe ordinea de zi a Consiliului Local un buget pentru construirea a două creşe.

 

„Solicit să introducă pe ordinea de zi a următoarei ședințe de Consiliu Local propunerile noastre privind construcția a două creșe în Municipiul Iași, la pachet cu propunerea de alocare a sumei de  110.000 de lei pentru achiziționarea de material didactic cu caracter funcțional, cu timp de exploatare mai mic de un an și suma de 110.000 de lei pentru achiziționarea de material didactic cu caracter funcțional, cu timp de exploatare mai mare de un an, pentru cele 11 creșe administrate de Primărie și cei aproximativ 1100 de copii înscriși”, a spus Marius Bodea, preşedintele PNL Iaşi.

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments