Campioanele grației

Practică gimnastica ritmică de la vârste foarte fragede și au ajuns să reprezinte cu succes Iașul în competiții naționale și europene. Vorbim cu și despre Andreea Verdeș, multiplă campioană națională atât la junioare, cât și la senioare, și cu Laura Aniței, multiplă campioană națională la junioare. Cum reușesc să împace cele două gimnaste antrenamentele cu viața de elev și de copil, aflați din rândurile care urmează.

0
396

Laura Aniței: ”Performanța cere sacrificii. Am renunțat la jocurile cu copiii în parc și la alte activități”

Andreea Verdeș: ”Consider că antrenorul și sportivul trebuie să aibă o relație de tată-fiică”.

 

1. Cine te-a adus în sala de gimnastică?

Laura Aniței: Eram un copil foarte energic și pur și simplu nu-mi plăcea alt sport. Am văzut într-un ziar că este o sală de gimanstică ritmică unde aș putea să mă antrenez. Aveam 6 ani și într-o zi l-am luat pe tata de mână și am căutat sala. Toată ziua am cutreierat orașul, nu o găseam. Culmea, este foarte aproape de casa mea. Într-un final am ajuns aici, tata a vorbit cu domnul profesor (Constantin Radu, n.r.) și am început să fac gimnastică.

Andreea Verdeș: Bunica mea îl cunoștea pe dl profesor. Țin minte că mă jucam toată ziua cu o minge, și atunci bunica m-a adus la această sală.

2. Când ai realizat că antrenamentele nu sunt o joacă?

Laura Aniței: Încă de la o vârstă foarte fragedă, când am obținut numai locul unu la diferite competiții, am realizat că antrenamentele nu trebuie să fie joacă. În momentul în care ajungi pe locul întâi trebuie să te menții acolo. Odată ce ai căzut pe locul doi, trebuie să îți pui un semn de întrebare și trebuie să muncești și mai mult.

Andreea Verdeș: Poate pe la vârsta de 10-11 ani, când eram la finalul categoriei a patra, iar domnul profesor a crezut că pot să ajung cea mai bună din țară, și, într-adevăr, am ajuns la Campionatele Naționale să mă clasez pe primul loc, să o întrec pe cea pe care nu am reușit niciodată acest lucru.

 

3. Ce simți atunci când te accidentezi?

Laura Aniței: Este o senzație foarte neplăcută, antrenamentele nu le mai pot face la intensitate maximă, iar durerile sunt din ce în ce mai mari.

Andreea Verdeș: Am să vă povestesc despre o accidentare de acum doi ani. În urma unei lovituri cu cercul am făcut o fractură de stres la peroneu și am concurat aproape trei competiții fără să știu de această fractură. Doar la ultima competiție de la Pessaro, durerile au devenit insuportabile, așa că m-am retras. A fost un moment foarte dificil, deoarece era prima mea Cupă Mondială la senioare, mă așteptam la un rezultat foarte bun, m-am așteptat să intru în forță, să dovedesc ce pot. Poate acesta a fost un impas, pentru că, mai târziu, după o lună de zile m-am recuperat și am reușit la Campionatul European să obțin prima mea calificare în primele 24. Atunci România a reușit pentru prima dată să califice două sportive la Campionatele Europene din 2018.

4. Cum este colaborarea cu domnul profesor Constantin Radu?

Laura Aniței: Colaborarea între antrenor și sportiv trebuie să fie foarte bună, iar eu mă înțeleg foarte bine cu domnul profesor. Antrenamentele sunt intense câteodată, altădată ne mai și jucăm, deci totul e foarte bine. E adevărat, mă ceartă uneori, dar înțeleg că, dacă nu este severitate, nu se face performanță.

Andreea Verdeș: Consider că antrenorul și sportivul trebuie să aibă o relație de tată-fiică, suntem foarte apropiați, domnul profesor ne cunoaște foarte bine, antrenamentul este antrenament, înțelegem când lucrurile trebuie să stea puțin diferit, știm că, fără sacrificii, nu putem ajunge nicăieri. Ne mai și ceartă, e normal, sunt anumite momente când nu reușești să faci ceea ce vrea domnul profesor.

5. Cât timp petreci în sala de antrenament?

Laura Aniței: Vin la sală în fiecare zi: dimineața două ore și jumătate, apoi mă duc la școală, iar seara încă două ore și jumătate. Deci cinci ore pe zi de luni până vineri, iar sâmbătă și duminică mai puțin. Dar mă antrenez zilnic.

Andreea Verdeș: Eu învăț dimineața – de fapt acum am terminat clasa a XII-a – după ore, de la ora 1 după-amiaza, stau la sală 4 sau 5 ore.

6. Îți mai rămâne timp liber?

Laura Aniței: Numai sâmbăta și duminica îmi rămân câteva ore. Deocamdată învăț, pentru că urmează să susțin examenele naționale la Limba română și Matematică, și sper să iau note bune. Acum sunt în clasa a opta la Liceul cu Program Sportiv și tot acolo vreau să merg mai departe.

Andreea Verdeș: Anul acesta a fost unul foarte greu, deoarece am avut foarte multe competiții, am reușit calificarea pentru Jocurile Europene și plec la Jocurile Europene în curând… Nu am mai avut timp liber, pentru că mă pregătesc pentru examenul de Bacalaureat, și de acum înainte lucrurile vor fi un pic mai lejere.

7. Cum crezi că te văd colegii tăi de clasă?

Laura Aniței: De fiecare dată când vin de la competiții mă felicită. Sunt cam supărați pentru că lipsesc mult de la școală. Vin când apuc și atunci profesorii mă ascultă și îmi dau note, și asta îi nemulțumește. Dar sper să se obișnuiască.

Andreea Verdeș: Eu sunt în clasa cu profil de atletism, deși mai am în clasă și colegi care fac tenis, un coleg care face dans și este foarte bun. Ceri care fac atletism sunt campioni naționali, de aceea lucrurile sunt normale, nu sunt singura din clasă cu rezultate, iar colegii înțeleg asta și mă felicită. Sunt mândri că sunt colega lor.

8. Gimnastica artistică nu te-a tentat?

Laura Aniței: Multă lume mi-a spus că aș fi mai bună la gimnastică artistică pentru că sunt mică de statură, dar eu nu am vrut. Mi se pare un sport prea riscant și cu multe accidentări.

Andreea Verdeș: Nu m-a tentat niciodată, eu sunt o gimnastă longevivă, cu mobilitate, care poate să arate expresivitate pe covor și nu m-am gândit niciodată la gimnastica artistică.

9. Îți place ciocolata?

Laura Aniței: Îmi place, dar știu că nu prea am voie să mănânc. Dar mănânc bucățele mici. Am un regim alimentar special și știu că nu trebuie să abuzez.

Andreea Verdeș: Consider că ciocolata pentru mine este un plus de energie, de aceea mănânc în fiecare zi înainte de antrenament. Și îmi place foarte mult orice fel de ciocolată.

10. Care a fost cea mai mare încercare a carierei?

Laura Aniței: Anul trecut am participat la Campionatul European, și pot să spun că a fost cea mai importantă competiție și cea mai mare încercare a mea de până acum. Eram destul de micuță și nu prea înțelegeam câtă importanță are Campionatul European. Am reușit să mă clasez pe locul patru, destul de bun. Pot să spun că aceasta a fost cea mai mare încercare.

Andreea Verdeș: Anul trecut, la Campionatele Mondiale, nu am făcut față aștepătărilor. Mi-am dorit foarte mult de la mine, dar nu am reușit să aduc rezultatul pe care îl aștepta multă lume. M-am mobilizat, nu am renunțat, și am muncit mai mult, iar anul acesta am obținut calificarea pentru Jocurile Europene.

11. Dar cea mai mare satisfacție?

Laura Aniței: Cea mai mare satisfacție – de până acum – este clasarea pe locul 4 la Campionatele Europene, dar și Cupa României, unde am reușit să urc pe locul întâi la toate obiectele.

Andreea Verdeș: E cert – calificarea la Jocurile Europene împreună cu altă gimnastă, Denisa Mailat. Îmi doresc foarte mult ca la această competiție să am evoluții constante, bune, să obțin note mari și sper ca la următorul Campionat Mondial să reușesc sa fac ceea ce mi-am propus.

12. Ce vrei să faci după ce vei încheia cariera în gimnastică?

Laura Aniței: Deocamdată mă gândesc la examenele naționale de sfârșit de clasa a opta. Apoi urmează Bacalaureatul si Facultatea de Educație Fizică și Sport.

Andreea Verdeș: După Bacalaureat voi da admitere la Facultatea de Educație Fizică și Sport, îmi doresc să fac școala de antrenori, școala de arbitri, să devin arbitru internațional și să cresc și eu copilași, să îi urc pe podium, să le pun prima medalie la gât.

13. La ce a trebuit să renunți pentru a face performanță?

Laura Aniței: Performanța cere sacrificii. Am renunțat la jocurile cu copiii în parc și la alte activități… De fapt, eu am crescut în sala de sport.

Andreea Verdeș: Nu pot spune neapărat că am renunțat, pentru că, într-un fel, mi-a făcut mult bine această renunțare. Am crescut altfel față de alți copii, nu am avut anturaje, nu am avut prieteni, adică iubiți, sunt o fată normală care are alte principii de viitor față de alți copii.

14. De ce ai sfătui pe cineva să facă gimnastică ritmică?

Laura Aniței: Este un sport frumos, dar, în același timp, destul de dificil. Trebuie să începi de la o vârstă foarte fragedă. Eu, de exemplu, am început gimnastica la vârsta de 6 ani, dar începutul poate să fie mai devreme. Și mă bucur că am adus pe o verișoară în sala de gimnastică. I-a plăcut.

Andreea Verdeș: Gimnastica ritmică este cel mai frumos sport pentru fete, dezvoltă corpul, mintea, devii grațioasă, recomand fetelor să vină la antrenamente pentru că mie mi-a plăcut și îmi place foarte mult aici. Am învățat foarte multe lucruri de la antrenori, te formează ca și caracter, ca persoană, și devii altcineva.

15. Care este următoarea competiție la care vei participa?

Laura Aniței: Pentru mine, Campionatul Mondial de la Moscova, care va fi în perioada 18-21 iulie.

Andreea Verdeș: Jocurile Europene de la Minsk, de pe 21 iunie până pe 1 iulie.

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments