DNA a intrat pe furis la UMF. Spaga unui singur profesor: 100.000 de euro pe sesiune!

0
26007

Dosarul a fost inregistrat la DNA Iasi cu numarul 140/P/2014 @ Timp de aproape patru ani au fost interceptate pe rand convorbirile telefonice a zeci de profesori de la toate facultatile Universitatii de Medicina si Farmacie Grigore T.Popa din Iasi @ In actul de sesizare procurorii au aratat ca la nivelul UMF Iasi s-a constituit un grup organizat „specializat” in dirijarea banilor catre profesori de la studentii care voiau sa-si cumpere examenele

„La nivelul Universitatii de Medicina si Farmacie Grigore T.Popa din Iasi exista un grup infractional organizat specializat in obtinerea, cu titlu de mita, a unor sume de bani de la studentii unitatii de invatamant mentionate in scopul promovarii de catre acestia a examenelor la unele discipline”, se arata in actul de sesizare intocmit de procurorii DNA Iasi in cel mai complex dosar care s-a deschis cu privire la suspiciunile de coruptie din UMF Iasi. Dupa cum s-a aratat si ancheta a vizat  cumpararea unor examene  de catre  studenti cu bani care nu prea aveau chef sa invete, mai exact mituirea profesorilor. Din acest motiv procurorii DNA au obtinut mandate si au fost ascultate pe rand telefoanele a zeci de profesori de la toate facultatile din UMF.

Mita era colectata prin intermediari?

Potrivit informatiilor obtinute de procurori profesorii vizati de investigatie colectau mita prin intermediul unor intermediari (studenti sau fosti studenti) in special de la studentii straini. Acesti intermediari erau cunoscuti in randul studentilor, iar tinerii „studiosi” care doreau sa cumpere examenele ii cunosteau si aveau  numerele lor de telefon. Studentii ii contactau pe intermediari cu o saptamana sau doua inainte de sustinerea examenelor, ocazie cu care plateau si banii necesari „rezolvarii” problemei.

„Practic, intermediarii sunt persoane care au o astfel de notorietate in randul studentilor, le sunt cunoscute de catre acestia numerele de telefon astfel incat in perioada sesiunilor de examene (lunile ianuarie-februarie respectiv lunile iunie-iulie) studentii ii apeleaza pe acestia si le remit la fiecare examen cate 800 euro cu aproximativ una-doua saptamani inainte de examenul propriu-zis”, au mai aratat procuorii.

Studentii care achitau banii erau scrisi pe o lista care era prezentata profesorului si indiferent de modul in care se prezentau la examen erau promovati. Cele mai multe examene se sustineau oral, astfel incat nu avea cine sa le conteste. De asemenea, alte examene erau tip test-grila astfel incat studentilor care nu stiau materia dar care platisera bani le erau bifate raspunsurile corecte chiar de catre profesori.

Un profesor incasa si 100.000 euro pe sesiune?

De asemenea, potrivit informatiilor obtinute de procurori profesorii impuneau la teste subiecte cu un grad maxim de dificultate astfel incat cei mai multi dintre studenti sa fie nevoiti sa-si cumpere examenele. Astfel, de la o singura grupa un profesor colecta de la o grupa de studenti cel putin 15.000 euro si cum la fiecare facultate, in fiecare an sunt mai multe grupe de studenti s-a estimat ca un cadru didactic putea sa colecteze la un examen pana la 100.000 euro.

„Prin acest mod de operare, pentru fiecare grupa de studenti si pentru fiecare examen este colectata si remisa unui cadru didactic suma minima de 15.000 euro, astfel incat in timpul unei sesiuni un cadru didactic poate colecta de la studenti prin intermediari sume cuprinse intre 50.000-100.000 euro. Aceste sume de bani se remit cadrelor didactice sau sotiilor acestora de regula in public  in zona fast-food-urilor din zona UMF Iasi la barul La Fenice, sau Unirea dar de o maniera sa nu atraga atentia”, au mai aflat procurorii.

Intermediarii erau in special arabi

Potrivit informatiilor obtinute de DNA,  printre intermediari s-ar fi numarat cetateanul palestinian Agha Romeen (trimis in judecata pentru complicitate si in dosarul in care a este acuzata de luare de mita Doina Azoicai, fostul decan de la Medicina), marocanul Mohamed Serir, cetateanul francez El Bouichar Moustapha, marocanul Mohamed Mamdouh Ali Ibrahim Daoud, libanezul Fadi Sleiman Ramadan, libanezul Zaki Monheb  Chehab, sauditul El Agha Fawaz, palestinianul Saleh Rashid, marocanul Tellabi Amine si iordanianul Alquawasmeh Khader Ahmad Yousef. In ceea ce-l priveste pe Agha Romeen acesta este singurul care a fost condamnat la inchisoare cu executare in dosarul in care Doina Azoicai este judecata pentru luare de mita. Curtea de Apel Iasi urmeaza sa dea o sentinta definitiva in acest dosar peste cateva zile.  In timpul investigatiilor care s-au derulat in acest dosar s-a stabilit ca acesta percepea de la studenti cate 400-500 euro de la studentii care voiau sa-si cumpere examenele la diferite discipline biochimie, anatomie etc.

„In urma activitatii investigative desfasurate in cauza la data de 4.05.2015 s-a stabilit faptul ca Agha Romeen, deruleaza in continuare activitati de colectare a unor sume de bani (400-500 euro de examen) de la studentii care nu au promovat examenele la unele materii precum biochimie, histologie, anatomie, contra promisiunii de obtinere a unor note de promovare in mod concret stabilindu-se ca la serviciile sale a apelat si numita Ben Bazi Salma”, au mai aratat procurorii.

Studentii au recunoscut totul

Pe baza acestor informatii anchetatorii au audiat niste studenti care au admis ca lucrurile stau intocmai au fost descrise mai sus. Nu le vom publica numele de frica unor represalii si asta deoarece unii sunt in ani terminali sau au intrat in activitati medicale in care se intersecteaza cu profesori de la UMF. Ancheta a demarat in luna octombrie a anului 2014 si in baza informatiilor primite a fost inceputa urmarirea penala pentru savarsirea infractiunilor de luare de mita, complicitate la luare de mita si constituirea unui grup infractional organizat.

Lista profesorilor banuiti

Suspiciunile vizau urmatoarele cadre universitare si functionari de la Universitatea de Medicina si Farmacie: Sorinel Lunca-conferentiar universitar la disciplina Chirurgie Generala, Cristina Furnica-sef de lucrari la Anatomie, Elena Catalina Lupusoru-profesor la Farmacologie, Doina Azoicai, Paul Botez-profesor la Ortopedie, Marcel Costuleanu-secretar al Facultatii de Medicina Dentara, Laura Elisabeta Cherchelita-asistent universitar la Medicina Dentara, Norina Forna – decan al Facultatii de Medicina Dentara, sotii Carmen si Victor Dorobat, Mihaeala Moscu-conferentiar la Farmacologie, Constanta Luminita Scrighin, Mihai Nechifor profesor la Farmacologie, Laura Elisabeta Chercherita-asistent la Facultatea de Medicina Dentara, Laura Gheuca Solovastru-Dermatologie, Bogdan Gurzu-sef lucrari Fiziologie, Laurentiu Sorodoc-conferentiar Medicina Interna, Marius Mihai Gutu-conferentiar Biofizica, Eusebiu Vlad Gorduza-conferentiar Genetica, Lucian Laurian Francu-Genetica etc.

Suspiciunile nu au putut fi dovedite

La finalul anchetei, care a durat din 2014 si pana in martie a.c, pentru cadrele didactice enuntate anterior dar si pentru o parte din persoanele care potrivit actului de sesizare aveau rolul de intermediar pentru transmiterea banilor obtinuti de la studenti s-a dispus de catre procurorul DNA o solutie de clasare pentru ca nu s-a putut demonstra ca s-ar face vinovate de savarsirea infractiunilor descrise mai sus.

„Cercetarile efectuate in cauza  nu au relevat pana in acest moment implicarea  numitilor in activitatea infractionala descrisa in procesul verbal de sesizare din oficiu. Astfel, activitatile de supraveghere tehnica si declaratiille martorilor audiati (in cuprinsul carora acestia au prezentat date cu caracter general despre care au cunostinta expunand existenta unor filiere de transmitere a mitei, fara a indica, in mod concret, fapte de coruptie care sa poata fi dovedite, iar mai mult decat atat chiar daca acestia ar fi indicat fapte concrete, verificabile, era necesara coroborarea acestora cu alte mijloace de proba,. Declaratiile martorilor audiati nu au relevat dincolo de orice dubiu comiterea unor fapte concrete de catre aceste persoane astfel incat strict in ceea ce priveste se va dispune clasarea cauzei sub aspectul savarsirii infractiunii de luare de mita, complicitate la luare de  mita si constituirea unui grup infractional organizat”, au conchis procurorii DNA pe 15 martie a.c.

Nu au scapat toti

Nu s-au putut dovedi infractiunile de luare de mita, in schimb insa pentru o parte dintre cei anchetati s-au dat solutii de disjungere si declinare a competentei catre Parchetul de pe langa Tribunalul Iasi pentru savarsirea infractiunilor de trafic de influenta si cumparare de influenta. Vor fi cercetati in continuare pentru aceste infractiuni Constanta Luminita Scrighin, Najat Boummane si Rachid Trad.

Constantin MAZILU

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments