Fantomele trecutului îl bântuie pe fostul primar din Bârnova. Victor Chirilă, SCANDAL la MALL şi DNA din cauza unui conflict de pe timpul bunicilor

0
240 views

Din toate timpurile, gâlceava pentru pământ rămâne una dintre cele mai straşnice din România. Fostului primar de Bârnova, în prezent vicepreşedinte al Consiliului Judeţean, este acuzat că ar fi făcut mişmaşuri cu terenuri. Un locuitor din Bârnova îl vânează de ani de zile. Conflictul se pierde în negura timpului, când „bunelul” lui Rădună l-ar fi bătut pe tatăl lui Chirilă.

 

Victor Chirilă, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Iaşi, şi-a găsit naşul. Un locuitor din Bârnova, Victor Rădună, îl urmăreşte de ani de zile, reclamându-l că nu i-a dat pâmântul care i se cuvenea. Chirilă e vânat ca în filmele de groază, neputând să scape de umbra sa, prin oraş, la instituţiile publice sau chiar pe forumurile de pe internet. Fostul primar are mult de pătimit din cauza activităţilor sale din trecut, gândindu-se chiar să ceară protecţia Poliţiei şi să obţină un ordin de restricţie împotriva lui Rădună.

 

Prejudiciu de sute de mii de euro

În una din plângeri, Gabriel Rădună susţine că a suferit un prejudiciu personal de 200.000 de euro, plus încă 500.000 de euro în calitate de moştenitor al unei familii pe nume Brichiu. El povesteşte că, în timpul mandatelor sale, primarul Victor Chirilă ar fi pus mâna pe diverse terenuri moştenite apelând la tot felul de tertipuri. „În perioada 1992-2008, d-nul Victor Chirilă în complicitate cu mai mulţi funcţionari ai Primăriei Bârnova, au eliberat ilegal autorizaţii de construire pe un teren în litigiu, au încasat taxe şi impozite de la mai multe persoane pe acelaşi teren, au şantajat familia Brichiu cu un teren de 1,52 ha, au furat de la familia Brichiu un teren de 1,52 ha livadă, au furat de la bunica mea,, Solonariu Natalia un teren de 1,09 ha pădure, au pus apoi în posesie prin falsuri pe moştenitorii Petrescu Maria, Luca Gheorghe şi Luca Dumitru, care aveau un teren de moştenit în tarlaua 53 Bârnova, dar prin fals le-au dat un teren în tarlaua 162 Iaşi”, se arată într-o plângere depusă la DNA, anul trecut, împotriva lui Chirilă.
Până în prezent, Rădună afirmă că nu are un răspuns clar de la autorităţi. ”Urmare a plângerii formulate de dvs. împotriva numitului Chirilă Victor ş.a, vă comunicăm că aceasta a fost înaintată, spre competentă soluţionare, Parchetului de pe lângă Judecătoria Iaşi”, se arată într-un răspuns datat 5 iulie 2013 şi primit de petent de la DNA Iaşi.

 

 

 „Ptiu, Victorele, ce m-am speriat, am crezut că mă atacă Rădună pe la spate! Abia după aia am văzut că Tudoran verifica dacă suntem împroprietăriţi cu tulburel”

Ură ancestrală

Acest conflict dintre Chirilă şi Rădună are rădăcini mai vechi. ”Bunicul meu a fost primar al comunei Bucium, actuala Bârnova. De atunci, a început râca. Răzbunarea a început de la faptul că bunelul meu l-ar fi bătut pe tatăl lui Victor Chirilă. După 1992 a început şantajul pentru că Brichiu avea prea multe terenuri. Ni s-a cerut să renunţăm la hectare în favoarea unor persoane. Ni s-a spus că, dacă nu renunţăm la o parte din terenuri, nu primim ce am revendicat”, a declarat Rădună.

 

Chirilă ar vrea protecţia Poliţiei

Victor Chirilă susţine că nu a comis vreo ilegalitate în perioada cât a fost primar şi a precizat că se simte hărţuit de Rădună. ”Sunt instituţii ale statului care pot să facă lumină. Dacă el se simte lezat… Odată, la mall, şi-a pus copiii să mă înjure. M-am gândit să apelez la protecţia poliţiei. El s-a supărat pentru că maică-sa a vândut un teren în Bârnova cât a plecat în Italia şi îmi reproşează că de ce am lăsat-o să vândă. I s-a pus pata pe Chirilă. Am să dau explicaţii dacă trebuie, dar nu cred că va fi cazul. Eu sunt cu inima curată”, afirmă Chirilă.

 

 Domnul Gabriel Rădună, adresând câteva reproşuri Domnului Stat Român

Rădună a promis că va fi un hoţ de treabă

Rădună a devenit cunoscut opiniei publice ieşene în perioada 2011-2012, când a organizat mai multe proteste în faţa Primăriei Iaşi. Motivul: nemulţumirea faţă de deciziile administraţiei locale. A candidat pentru Camera Deputaţilor, din partea Partidului Ecologist Român, făcând o declaraţie de campanie prin care promitea că nu va fura la fel de mult ca ceilalţi parlamentari: ”Dacă aş spune că nu fur, nu aş fi crezut. Dacă aş spune că fur, aş trece drept un candidat neserios. De aceea, vă spun doar atât: Fur mai puţin ca ei!”. N-a fost ales nicăieri.