Update. PROFILUL UNUI TERORIST: schizofrenic, pustnic şi foarte inteligent. Află povestea lui Oliver Stan

0
136 views

Update 12.15

 

Bărbatul care a detonat un dispozitiv exploziv la Facultatea de Electronică şi Telecomunicaţii se numeşte Oliver Constantin Stan, are 38 de ani, este ieşean, locuieşte în Tătătaşi, a studiat la Facultatea de Medicină şi Farmacie „Gr. T. Popa”, însă nu şi-a dat licenţa din cauza problemelor psihice. Începând cu anul 2006, acesta a bifat nu mai puţin de nouă internări la Socola fiind diagnosticat cu schizofrenie.

 

Update 11.15

Surse poliţieneşti spun că atentatorul se numeşte Stan Oliver Constantin şi este cunoscut cu probleme psihice, fiind internat de mai multe ori la Spitalul Socola. El are 38 de ani. Cazul a fost preluat de procurorii DIICOT Iaşi.

 

Începând din 2006 el este pacientul unităţii medicale, din cauza unor ”tulburări de schizofrenie paranoidă”, a declarat pentru Agerpres dr. Lucian Burlea, directorul Spitalului de Neuropsihiatrie Socola. Conform medicului, în cazul în care nu îşi iau medicaţia la timp, astfel de pacienţi suferă de halucinaţii sau deliruri urmate de tentative de suicid ori crime.

 

Asistentul universitar Daniel Mătăsaru, care se afla în sala de curs în momentul în care bărbatul a intrat şi a detonat materialul exploziv, a spus că în sală erau 40 de studenţi din anul IV care susţineau licenţa, precum şi patru cadre didactice. „Nu îl cunoştea nimeni. A spus că are o bombă, iar eu în acel moment am reuşit să ies din sală, motivând că trebuie să arunc un pahar cu cafea. Am lăsat uşa deschisă şi am reuşit să sun la 112. Cât eram pe hol s-a auzit o bubuitură, înţeleg că a detonat o capsă pirotehnică din tot ce avea. Avea în spate un rucsac mare, de munte, cu o încărăcătură foarte mare. Dacă nu aş fi reuşit să ies şi să sun la Poliţie probabil că ne-am fi trezit într-o situaţie de luare de ostatici. A fost şocant”, a afirmat Mătăsaru, care a precizat că „bărbatul era cablat şi se pregătea să detoneze materialele explosive”.

 

Un student a sărit pe tânărul care avea asupra sa două geamantane, iar unele studente au leşinat. „A venit un tip cu un rucsac şi o geantă. Nu a zis de ce face chestia asta. Din câte am înţeles de la cineva a terminat Dreptul acum câţiva ani. A spus doar să vină poliţia să vorbească cu el. Prima oară am crezut că e o glumă. Apoi a început să scoată din sac un tub, a bubuit şi el a rămas blocat. Eu am sărit pe el, l-am pus jos. A fost ceva de moment. Avea un întrerupător în mână şi un încărcător într-o geantă probabil”, a povestit, Marian Prescura, studentul care a intervenit după ce a explodat dispozitivul.

 

„Era un examen de licenţă, erau într-o sală strânşi studenţii, erau cu comisia împreună şi decanul facultăţii era acolo. S-au trezit cu această persoană, i-a aliniat pe toţi, i-a pus la zid cum ar veni. Oamenii au anunţat poliţia şi a explodat bomba asta artizanală, fără să fie vreun accidentat”, a declarat Ion Giurma, rectorul universităţii, citat de evz.ro.

 

 

UPDATE 10.40

Ministrul Cercetării, Mihnea Costoiu, este primul oficial care a oferit, în urmă cu câteva minute, primele date privind atentatul cu bombă de la Universitatea „Al.I. Cuza”, din Iaşi. El a spus că tânărul, în vârstă de aproximativ 25 de ani, a intrat în sala în care studenţii de la Facultatea de Electronică susţineau examenul de licenţă. La catedră se afla chiar decanul facultăţii, prof. univ. Ioan Bogdan. După detonarea eşuată, tinerii din sală l-au imobilizat pe sinucigaş.

 

„Decanul a negociat cu atentatorul, solicitându-i să elibereze studenţii şi să rămână el ostatic în locul lor. Atentatorul i-a spus decanului că el nu are nimic cu facultatea, ci cu poliţia şi că mai are depozitate în Corpul A al Universităţii Tehnice (n.r.: învecinat cu Universitatea „Al.I. Cuza”) şi alte bombe”, a declarat ministrul Mihnea Costoiu.

 

 

În momentul de faţă toţi studenţii şi cadrele didactice, dar şi personalul auxiliar sunt evacuaţi din cele două corupuri principale de clădire, poliţia şi pirotehniştii SRI efectuând cercetări pentru identificarea eventualelor bombe ascunse de atentator.

 

Decanul Facultăţii de Electronică a spus că nu-l recunoaşte pe tânăr ca fiind unul dintre studenţii instituţiei pe care o conduce.

Nici Daniel Mătăsaru, asistent uniuversitar şi consilier al primarului Gheorghe Nichita, a declarat că în momentul în care atentatorul intra în sală s-a întâlnit cu acesta.

„Mi-a spus că intenţionează să se arunce în aer, dar eu nu l-am crezut şi am ieşit din sală”, a declarat Mătăsaru care supreveghea desfăşurarea examnenului de licenţă la acel moment.

 

Un tânăr a detonat o bombă artizanală, în urmă cu câteva momente, într-o sală a Universităţii „Al. I. Cuza” Iaşi.

 

Bărbatul purta un ghiozdanîn spate şi avea un buton în mână. El a ameninţat că aruncă în aer Universitatea. Atentatorul chiar a declanşat butonul pe care-l avea în mână, provocând o explozie, însă de mici proporţii. Martorii spun că individul intrase într-o sală în care studenţii îşi susţineau examenele de licenţă. El a fost oprit de unul dintre studenţi care s-a aruncat asupra sa.

Individul a fost săltat de poliţişti şi dus la audieri, urmând a se vedea ce avea în ghiozdan.

 

 

 

La faţa locului se află echipe de pirotehnişti, angajaţi de la Serviciul Român de Informaţii (SRI) şi de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU).

 

Nicio persoană nu a fost rănită. Singura victimă este doar atentatorul care, din spusele martorilor, este student la Universitate. El, însă, nu prezintă răni serioase.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here