Capul unei grupări criminale din Republica Moldova se ascunde la Iași! De 2 ani de zile se ocupă de țepe date statului și de spălare de bani prin companii imobiliare

0
16996

Unul dintre cei mai mari capi ai unei rețele  criminale din Republica Moldova se ascunde de 2 ani la Iași, unde a creat o rețea de companii imobiliare prin intermediul cărora spală bani murdari proveniți din vânzarea unor proprietăți ale statului, preluate abuziv.  După o activitate infracțională  – atacuri banditești, sechestrări de persoane, asasinate, fraudă, incendieri și furt de proprietăți ale statului, care se întinde pe 3 decenii, Valeriu Boicenco s-a retras la Iași unde se ocupă de spălare de bani și de țepe date statului. Saga unuia dintre cei  mai mari mafioți moldoveni, în materialul următor.

Gruparea fraților Boicenco a apărut în anii 90, în epoca dominării „raketului”, făcându-se renumită prin ingeniozitatea de a utiliza instituțiile statului, cum ar fi poliția, procuratură, judecățile în atacuri banditești, mai exact coruperea funcționarilor și punerea lor în serviciul mafiei. Un nivel mai inteligent de criminalitate în acea perioadă, combinat cu violența barbară a timpului. De la atacuri banditești, sechestrări de persoane, asasinate, incendieri, gruparea fraților Boicenco s-a încadrat în schimbările timpului, orientându-se și alte ținte criminale decât atacurile banditești. Ne referim la proprietățile statului. Procesul de privatizare a fost văzut de căpetenia clanului interlop Valeriu Boicenco ca o oportunitatea de a pune mâna pe proprietățile statului.

Republica Moldova, s-a marcat în istoria criminalității mondiale cu două infracțiuni – figuranții cărora au rămas nepedepsiți și au reușit să-și păstreze averile furate, spălătoria rusească în care s-au spălat 20 miliarde de dolari furați în Rusia și furtul miliardului din sistemul bancar. Comiterea crimelor a fost posibilă în Republica Moldova datorită îndrăznelii criminale a făptuitorilor, determinată de vulnerabilitatea la corupție a autorităților. Spălătoria rusească și furtul miliardului, ambele săvârșite prin intermediul sistemului bancar, au pus în umbră și alte infracțiuni nu mai puțin grave, în urma cărora criminalii se bucură în liniște de averile furate, sub nasul autorităților impotente. Unul dintre dosarele criminale de mega proporții, uitat de procurori,este cauza grupării criminale de tip mafiot transfrontier, cunoscută în anii 90 ca și Gruparea fraților Boicenco”, susțin surse din Republica Moldova.

La 19 mai 1994, gruparea criminală a fraților Boicenco fondează Compania Fiduciară „Europa-Trust” SRL și ulterior se angajează în procesul de privatizare. Imediat după privatizarea primelor societăți comerciale, gruparea se alimentează financiar din primul tun de proporții dat „Băncii de Economii” — victima furtului miliardului. Ingeniozitatea grupării  criminale a fraților Boicenco, a pus începutul fraudelor bancare la „Banca de Economii” de la care s-au furat bani pentru susținerea financiare a campaniei de privatizare a renumitei Companii criminale „Europa Trust”. Frații Boicenco, folosind sediile unor unități comerciale privatizate pe post de gaj, au însușit primele milioane de la „Banca de Economii”. Făcând uz acte de corupere a judecătorilor, folosind banii furați de la bancă, frații Boicenco au reușit să invalideze cu ajutorul judecătorilor corupți contractele de gaj. Până în final au rămas și cu banii și cu proprietățile gajate, utilizate mai târziu pentru a-și plăti protecția politicienilor, judecătorilor și avocaților.

Suveica „Europa Trust”

Șmecheria escrocilor se referă la înregistrarea unor SRL cu denumire identică celei a societăților privatizate, utilizate ca și instrument de fraudare a băncii. În lista de instrumente utilizate pentru fraudă se regăsesc SA „Alunelul”, SRL „Alunel & Compania”, Cafeneau Gogoașa, SRL „Gogoașa Com”, „Cafeneaua Zodiac” SA, SRL „Zodiac si Compania”, Magazinul Cornul Belșugului SA, „Cornul Belșugului &Co”, Magazinul „Menaj” SA, „Menaj și Compania” SRL, SA „Magazinul Visterniceni” , „Visternicenici-Com” SRL. ect.

După privatizare în portofoliul CF „Europa Trust” au ajuns 581 (!) de societăți pe acțiuni și 13 societăți cu răspundere limitată, valoarea totală a activelor acestor societăți ar depășea suma totală de 500 milioane EUR. Ulterior, aceeași grupare, prin acte de șantaj, atacuri banditești însoțite de asasine și atacuri violente la persoană, nu fără ajutorul funcționarilor corupți, a preluat Compania Fiduciară „Econ Renaștere” și „Compania fiduciară a Feroviarilor” controlată prin interpuși de aceeași grupare. CF. „Econ Renaștere” deține în portofoliu 30 de societăți pe acțiuni, patrimoniul cărora ar valora peste 100 milioane EUR.

Victime ale grupării criminale a fraților Boicenco au ajuns a fi cei peste 330 mii de cetățeni care au muncit o viață pentru statul sovietic, încredințând acțiunile obținute în schimbul bonurilor patrimoniale, companiilor fiduciare controlate de frații Boicenco. Proporția fraudei și numărul victimelor directe concurează pe poziții de egalitate cu fraudă bancară. Doar că diferența dintre fraudă bancară și gruparea lui Boicenco o face liniștea în care familia Boicenco se bucură de bunurile furate.

Cain si Abel în varianta “raket de Moldova”

În anul 1997, frații Boicenco se confruntă cu primele acuzații de fraudă bancară. Boicenco Valeriu și Boicenco Nicolae ajung pe mâna procurorilor și chiar în arest. Anchetă penală a fost instrumentată de anchetatorul Vladimir Lupu sub conducerea procurorului Diacov Ion, ulterior unul dintre protectorii grupării. După eliberarea din arest, frații Boicenco au ajuns sub „protecția” fraților Diacov Ion și Diacov Dumitru, la acel moment Dumitru deputat în parlament iar Ion procuror-șef. O parte din proprietățile furate de la clienții companiei „Europa Trust” mai exact unități comerciale folosite la fraudarea „Băncii de Economii” în episodul criminal investigat de procurorul Ion Diacov, a ajuns mai târziu în proprietatea fiicei politicianului Dumitru Diacov, iar fratele Diacov Ion – procurorul, până s-a pensionat a beneficiat de întreținerea financiară a grupării lui Boicenco.

În perioada anilor 1999-2000 între frații Boicenco s-a pornit un conflict legat de împărțirea banilor obținuți din vânzarea unor proprietăți furate. Neînțelegerile în interiorul familiei a dus la preluarea controlului total a grupării de către Nicolae Boicenco și înlăturarea de la conducere a fratelui Boicenco Valeriu. Îndepărtarea liderului grupării Valeriu Boicenco s-a realizat de către fratele mai mic Nicolae Boicenco cu susținerii fraților Diacov și influenților din justiție a lui Nicolae care era responsabil de domeniul coruperii funcționarilor și alimentarea financiară a „oamenilor” grupării aflați la butoanele puterii. După anul 2000, Boicenco Valeriu, însoțiți de gardă personală,  a rămas să gestioneze o parte neînsemnată din proprietăți, controlate prin intermediul unor „companii de depozitare” a bunurilor delapidate. Grosul averilor a rămas sub controlul fratelui Nicolae.

În anul 2005, Boicenco Valeriu organizează prin intermediul Centrului pentru Combaterea Crimelor Economice și Corupției (CCCEC), actualul Centru Național Anticorupție (CNA) un atac împotriva fratelui său, în rezultatul căruia Nicolae Boicenco și mai mulți apropiați ajung în arest. În arestul poliției sub presiunea torturilor comandate de Valeriu Boicenco, care au durat mai bine de un an, Nicolae Boicenco cedează controlul total al companiilor fiduciare și a proprietăților furate lui Valeriu Boicenco. Valeriu Boicenco, acceptă mai târziu eliberarea fratelui Nicolae Boicenco din arest doar după o perioadă îndelungată de tratament forțat în spitalul de psihiatrie. Familia fratelui Nicolae Boicenco a fost scoasă din casă și izgonită din țară, iar casa acestora înregistrată în numele fiicei lui Valeriu. După preluarea controlului grupării de către Valeriu Boicenco, fratele Nicolae Boicenco s-a pomenit a fi omul străzii.

Gruparea Boicenco își întinde tentaculele la Iași

În perioada imediat următoare, Boicenco Valeriu susținut de o echipă de avocați și apelând la acte de corupție și-a concertat activitate pe delapidarea sistemică a proprietăților societăților controlate prin intermediul companiilor fiduciare ca și deținător nominal de acțiuni. Proprietăților furate prin schema de delapidare au fost înregistrate în numele unor companii controlate prin interpuși și companii offshore. Toate delapidările de active, s-au realizat prin intermediul instanțelor de judecată în baza unor litigii simulate sau proceduri de insolvabilitate fictive, în scopul obținerii acoperirii judecătorești în cazul confruntării cu acuzații de delapidare. În foarte rare cazuri, transferurile frauduloasă de proprietăți s-au realizat prin tranzacții simulate.

Paralel, în perioada anilor 2009-2012, Boicenco Valeriu a încercat să legalizeze încasările din vânzare bunurilor sustrase de la companiile administrate prin simularea construcției de mansarde în Iași, România. În urma operațiunilor de spălarea a banilor inițiate în România, Boicenco Valeriu s-a ales cu acuzații de evaziune fiscală în sumă de 1,43 milioane de lei.

Pe parcursul activității de delapidare, Boicenco Valeriu s-a confruntat cu mai multe acuzații penale de fraudă, intervenții a Comisiei Naționale a Pieții Financiare în stopare jefuirii companiilor administrate prin intermediul CF „Europa Trust”, „Econ Renaștere”. Acuzațiile au fost rezolvate prin intermediul coruperii judecătorilor și procurorilor, Boicenco Valeriu având chiar și judecători „dedicați”, inundând instanțele cu făcături de dosare.

Imediat după preluarea controlului companiilor fiduciare și a proprietăților de la fratele Nicolae, în anul 2005, Boicenco Valeriu, prin intermediul actelor de corupere a CCCEC a înscenat distrugerea registrelor clienților companiilor fiduciare, deținute de către registratorul Independent „Registru Service”, una din companiile grupului controlate prin interpuși. În acest mod, Boicenco Valeriu a privat clienții de posibilitatea deținerii controlului asupra acțiunilor transmise în administrare fiduciară și a autorității de specialitate – CNPF în privința modului de gestiune a activelor de către companiile fiduciare.

Urmându-și modul viclean de operare criminală, Boicenco Valeriu în scopul inducerii în eroare a clienților și a autorităților, în anul 2013 a modificat denumirea CF „Europa Trust” în „BV Fiduciar Invest”.

La data de 10 martie 2015, CNPF a retras licențele  CF „BV Fiduciar Invest” și „Econ Renaștere”. Acțiunile clienților administrate de companie ca și administrator fiduciar urmau a fi trecute în numele clienților. Dar nu a mai ajuns să fie. Hotărârea CNPF, până la momentul de față nu este executată sub pretextul restabilirii registrelor distruse a clienților. Frauda lui Boicenco Valeriu este acoperită în continuare prin acte de corupție de către funcționarii CNPF.

Sub protecția funcționarilor corupți, s-a reușit de a priva clienții înșelați de controlul asupra acțiunilor deținute în societățile jefuite pe parcursul a mai bine de 20 de ani. Societățile administrate de companiile fiduciare controlate de Boicenco în care au deținut poziții de control, au fost integral delapidate. Activele societăților jefuite au fost transferate în numele lanțului de „companii depozitare” sau vândute de către Boicenco și banii însușiți prin scheme offshore.

Chiar de la fondarea companiilor fiduciare, Boicenco nu a plătit vreodată dividende, activitatea de administrare fiduciară reducându-se la închirierea de imobile, vânzarea fondurilor fixe și delapidarea mijloacelor bănești prin intermediul interpușilor și neapărat sub protecția instanțelor de judecată, utilizate în toate schemele criminale a lui Boicenco ca și paravan de protecție împotriva codului penal.

Grup de companii înființate în România cu bani din proprietăți furate în Moldova

În perioada următoare, începând cu anul 2019, Boicenco și-a reorientat activitatea de control a proprietăților delapidate prin intermediul societăților înregistrate în România. În acest scop, prin intermediul unui grup de persoane interpuse, a înregistrat zeci de societăți în România care controlează la rândul său direct sau indirect proprietățile din Moldova. Proprietăți în sumă de circa 45 milioane de Euro sunt controlate prin intermediul fiicelor sale Boicenco Nicoleta și Boicenco Sofia.

Alt grup de interpuși, printre care Ana Cerneavschi o rudă apropiată, soțul acesteia Clim Eugeniu și Andrei Pădureanu un alt interpus cu grad de rudenie controlează proprietăți și proiecte comerciale care valorează circa 80 milioane euro (REAL BUILDING PROGRESS SRL /ROONRC.J22/3392/2021/Asociat unic Cerneavschi Ana; MIGHTYTEAM SRL /ROONRC.J22/2042/2021 Asociat unic Cerneavschi Ana; KROGEL MANAGEMENT SRL /ROONRC.J22/2038/2021 asociat unic Babin Alexei; PADROM ESTATE INVESTMENT SRL, ROONRC.J22/1447/2022 Str. Anastasie Panu 50 Bl. H3 Et. P Cod 700019 (AVOCAT) Iasi asociat unic Padurean Andrei; EXPO GRUP SRL, ROONRC.J22/230/2001 Asociat unic Boicenco Nicoleta; VEST HOLDING INVEST SRL /ROONRC.J22/1793/2008 Asociat unic Boicenco Nicoleta; NB INVEST HOLDING GROUP SRL /17606274; ROONRC.J22/1365/2005 /Asociat unic Boicenco Nicoleta; REAL BUILDING PARTNERS S.R.L. /CUI 43199200 ROMANIA Asociat unic – Clim Eugeniu (soți cu Ana Cerneavschi).

Prin intermediul grupului românesc de companii se controlează proprietăți imobiliare furate în Republica cu valoare de 125 milioane Euro de către un interlop cu mâinile pline de sânge și cu datorii la statul Român. Privatizările în Moldova și furturile în perioada anilor 90, nu se făceau fără kalașnikov și rakeți, iar Boicenco nici pe departe nu a fost o excepție.

Bârlogul lui Boicenco

Frica de justiția din țara în care a furat sute de milioane și trecutul sângeros a lui Boicenco, l-a determinat să se refugieze în perioada pandemică din anul 2020 la Iași, lăsând proprietățile în administrarea numitului Clim Eugeniu și Casiadi Sergiu, fiul căruia Cristian Casiade este utilizat pe poziții de interpus în schemele de legalizare în România a capitalului furat. Soția Nicova Svetlana cu care Boicenco Valeriu a înregistrat un divorț fictiv este folosită pe post de paravan a mișcărilor financiare din românia, împotriva ANAF.

Deconspirarea interlopului Boicenco și a activităților de spălarea averilor furate în România, a fost posibilă în cadrul investigării unor fraude imobiliare în România.

Istoria interlopului Boicenco ajuns la apusul carierei criminale este plină de mister și controverse. Putred de bogat și plin de păcate până în măduva oaselor, interlopul mai îndrăznește să dea un tun la Iași împotriva conaționalilor săi, dezvoltatori de proiecte imobiliare. Mare maestru a escrocheriilor, Boicenco folosindu-l pe Clim Eugeniu, însușește prin escrocherie o locuință cu valoare de 300 mii Euro, din strada Mihail Sadoveanu, nr. 59F, Sc. B, Et.5, ap. 122, mun. Iași (sediul social al SC REAL BUILDING PARTNERS S.R.L. administrate de Clim Eugeniu). În această locuință sunt înregistrate sediile la o partea din societățile utilizate în spălătoria moldovenească de bani a lui Boicenco, printre care și SVELTYX CONSULT S.R.L. La împlinirea majoratului de către fiica Sofia Boicenco, locuința a fost trecută în numele acesteia. Interlopul Boicenco nu locuiește la această adresă, acesta aflându-și ascunzătoarea într-o proprietate din cartierul de lux Ieșean, „Exclusiv Residence” din șoseaua Sărăriei.

4.3 10 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments