Bogdan Șaramet, managerul Institutului de “Psihiatrie” Socola Iași – „Avem cel mai bun sistem de combatere a virusului COVID-19”

Zilnic în Institutului de “Psihiatrie” Socola Iași ajung cel puțin 13 pacienți cu diferite afecțiuni psihice.

0
3405

Un risc foarte mare de a se răspândi virusul COVID-19. Însă măsurile luate la nivelul spitalului de către managerul, Bogdan Șaramet au reușit să combată pandemia. Astfel, la nivelul Institutului de “Psihiatrie” Socola Iași au fost create trei filtre, iar toți pacienții care ajung în stare de urgență sunt testați și ținuți în izolare cel puțin 24 de ore.

Spitalul cu sistem militar cu trei filtre și cu cele mai multe internări

“Împreună cu echipa medicală am reușit să punem la punct un sistem cu trei filtre și să luăm cele mai eficiente măsuri pentru combaterea virusului COVID-19. Riscul de răspândire în institutul nostru este foarte mare și asta pentru că avem zilnic peste 13 internări, pacienți care ajung în stare de urgență. Aceștia sunt în primul rând testați, ținuți în izolare cel puțin 24 de ore. Lucru care se întâmplă în primul filtru, după care în cel de-al doilea filtru pacientul stă între 14 zile și 21 de zile , mai exact în pavilionul creat de noi ca fiind ca și tampon. Ultimul filtru este pentru pacienții care necesită internare și vorbim de un pavilion special, separat de bolnavii din spital, unde avem cele mai recente internări. Sistemul nostru dă randament. Până acum a fost depistat doar un caz cu virusul COVID-19, un pacient care a fost și transferat la Spitalul de Boli Infecțioase. Trebuie să menționez și faptul că la nivelul spitalului au fost testate aproximativ 400 de persoane, din care 130 sunt cadre medicale. În acest moment în institutul nostru avem izolați complet 150 de pacienți, iar aici vorbim de pavilionul de compartimentul de îngrijiri paliative, dar și de bolnavii cronici.”, a declarat Bogdan Șaramet, managerul Institutului de “Psihiatrie” Socola Iași.

Raluca Prepeliță – medicul peste care virusul COVID-19 nu poate trece

În Institutului de “Psihiatrie” Socola Iași zilnic ajung peste 13 persoane în sistem de urgență, cu afecțiuni grave. Astfel, medicii au de-a face atât cu persoane ale străzii, cât și cu pacienți cu depresii agresive creeate pe perioada de izolare. Medicul specialist, Raluca Prepeliță este cea care s-a transformat într-un scut pentru virusul COVID-19.

“Nu ne este frică de acest virus. Poate la început am avut emoții, dar mai mult emoțiile au fost pentru pacienții deja internați în institut care au o imunitate precară datorită afecțiunilor grave pe care le au. Riscul este foarte mare și asta pentru că zilnic la poarta spitalului ajung pacienți atât de pe străzi, cât și o parte din cei care au călătorit în străinătate. Cele mai multe cazuri sunt cele cu tulburări de comportament, care sunt agresivi și pe care îi izolăm automat. Aceștia stau și câte 48 de ore izolați complet până când reușim să comunicăm cu ei. Ei sunt testați și puși sub tratament. Mai avem și un număr mare de pacienți cu tulburări psihotice, cei cu halucinații. În această perioadă a crescut cu 25 % și numărul pacienților cu depresii. Reușim să facem față oricărei situații, chiar dacă stestul practic e dublu, încercăm să protejăm pe cât putem pacienții care sunt deja în spital, dar și personalul medical.”, a declarat dr. Raluca Prepeliță, medic specialist psihiatru în cadrul Institutului de Psihiatrie “Socola” Iași.

Suport psihologic pentru personalul medical

În această perioadă de pandemie, Institutului de “Psihiatrie” Socola Iași vine și în sprijinul colegilor din alte spitale afectate de virusul COVID-19. Spitalul în parteneriat cu Colegiul Medicilor din Iași vine în ajutorul personalului medical aflat în avangarda luptei coronavirus. Toți cei care au nevoie de suport psihologic au la dispoziție pe site-un institutului un program de suport psihologic și pot cere și consiliere online sau prin telefon. Cei interesați au de completat un formular și vor fi contactați de cadrele medicale ale institutului.

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments