Presiuni mafiote în Dosarul “Socola”. Lotul de infractori și-a asigurat spatele, dosarul stagnează de jumătate de an

0
1363

Judecătorii se recuză pe capete în dosarul care îi are ca inculpați pe Bogdan Șaramet, fost director al Institutului Socola, auditorul Radu Bogdan Ignat și Ionuț Mihalache. La 8 luni de la depunerea pe rol, dosarul se află încă la camera preliminară, făcându-se verificări și analize asupra probatoriului, pentru a decide dacă lotul va ajunge în boxa acuzaților. Se face anul de la punerea dosarului pe rol și nu avem niciun vinovat declarat. Surse juridice susțin că în acest dosar, actul de justiție este obstrucționat de anumite imixtiuni politice și din zona de Justiție, venite direct de la București.

Dosarul „Socola” se află, încă, în Camera preliminară, la 8 luni de la punerea lui pe rol. În condițiile în care procurorii DNA au administrat toate probele care incriminează fără dubiu lotul de infractori de la Socola, judecătorul de cameră preliminară  încă analizează legalitatea administrării probatoriului și actele depuse de organele de urmărire penală.

Un alt aspect care ridică semne de întrebare cu privire la imparțialitatea cu care se va judeca acest dosar se referă  la magistratul Cuzic Maricica Daniela, judecătorul de caz, care s- a recuzat în prima lună a acestui an. Potrivit unor surse din magistratură, decizia ar fi fost luată în urma unor presiuni venite de la București. Acest aspect este redat sec și juridic printr-o informare a completului de judecată, respectiv documentul închiderii de ședință  din 16 ianuarie 2023, potrivit căreia  “în baza art. 68 Cod procedură penală şi art. 64 alin. 1 lit. f Cod procedură penală admite declaraţia de abţinere formulată de doamna judecător Cuzic Maricica Daniela, în calitate de judecător învestit cu soluţionarea cauzei, titular al completului de judecată cu indicativul D 16 C, căruia i-a fost repartizată cauza, în dosarul penal nr. 5693/99/2022 al Tribunalului Iaşi. În considerarea prevederilor art. 68 alin. 6 din Codul de procedură penală, menţine actele îndeplinite şi măsurile dispuse până la data pronunţării prezentei încheieri, de către doamna judecător Cuzic Maricica Daniela, în dosarul nr. 5693/99/2022. Cauza se va repartiza aleatoriu, cu blocarea completului de judecată condus de către doamna judecător Cuzic Maricica Daniela, respectiv D 16 C”.

Tergiversări ale procesului au venit și din rândul procurorilor DNA care, în mod repetat, la mai multe termene- 22 martie, 5 și 31 mai 2023, au solicitat amânări ale termenelor de judecată, în vederea studierii cererilor și excepțiilor.

Lotul corupților

La finalul lunii octombrie 2022, procurorii anticorupţie din Iaşi au dispus trimiterea în judecată în stare de libertate a lui Adrian Bogdan Şaramet, la data faptei manager interimar şi ordonator de credite al Institutului de Psihiatrie Socola Iaşi, pentru abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, a lui Ionuţ Mihalache – la data faptei responsabil cu controlul financiar preventiv la Institutul de Psihiatrie Socola Iaşi, şi a lui Radu Bogdan Ignat – la data faptelor auditor în cadrul Institutului şi preşedinte al unei comisii de recepţie a lucrărilor, pentru abuz în serviciu şi fals intelectual. De asemenea, a fost trimisă în judecată SC Cao Cons SRL Suceava, pentru complicitate la abuz în serviciu.

În luna decembrie 2020, în contextul derulării unui contract încheiat între Institutul de Psihiatrie Socola Iaşi şi SC Cao Cons SRL Suceava ce avea ca obiect ‘Reabilitare şi modernizare reţea alimentare cu apă potabilă’, inculpaţii Şaramet Adrian Bogdan şi Mihalache Ionuţ, cu încălcarea atribuţiilor de serviciu prevăzute de legislaţia primară, ar fi aprobat achitarea sumei de 490.323 lei ce reprezenta contravaloarea totală a lucrărilor, în condiţiile în care acestea nu erau finalizate, iar garanţia de bună execuţie nu fusese constituită de către executant. Într-o manieră asemănătoare ar fi procedat şi membrii comisiei de recepţie a lucrărilor (formată din Ignat Radu Bogdan, Atanasiu Alin Adrian şi Zaharia Raul Gabriel), care ar fi atestat în mod nelegal executarea în totalitate a lucrărilor în condiţiile în acestea nu erau finalizate”, susțineau procurorii DNA.

Anterior, procurorii anticorupţie au încheiat în acest dosar acorduri de recunoaştere a vinovăţiei cu inculpaţii Alin Adrian Atanasiu şi Raul Gabriel Zaharia, în sarcina cărora s-a reţinut săvârşirea infracţiunilor de abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit şi fals intelectual. În prezenţa apărătorilor aleşi, cei doi inculpaţi au declarat expres că recunosc comiterea faptelor reţinute în sarcina lor, au acceptat încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mişcare acţiunea penală şi au fost de acord cu felul şi cuantumul pedepselor aplicate – 2 ani, 2 luni şi 20 zile de închisoare şi interzicerea unor drepturi, precizează DNA. Ministerul Sănătăţii a comunicat că se constituie parte civilă în procesul penal cu suma de 490.323 lei. Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Iaşi cu propunere de a se menţine măsurile asigurătorii dispuse în cauză.

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments