Comuna Dolheşti, o piesă de şah pe tabla consilierilor locali

O întreagă comunitate a ajuns să fie la mâna unor consilieri locali care nu conştientizează gravitatea situației prin care trece în momentul de faţă Primăria Dolheşti. Proiectul care avea să aducă întregii comune o revitalizare din toate punctele de vedere, a ajuns să fie picătura care duce primăria într-un colaps financiar.

0
917

După luni de zile de şedinţe, rugăminţi şi voturi împotriva proiectelor care ar fi putut să aducă bani de la Uniunea Europeană, consilierii locali au binevoit să reanalizeze anumite termene şi condiţii pentru a nu da înapoi aproximativ şase milioane de euro. Acum, Primăria nu are buget, nu au salarii şi pe data de 1 august trebuie plătit iluminatul public. Nu mai sunt bani pentru nimic. Asistenţi maternali, facturi pentru comună.

”Acel buget, aşa cum a fost aprobat, nu este înregistrat la Direcţia de Finanţe deşi noi l-am depus motivat de faptul că anumite sume care existau în contul Primăriei Dolheşti nu erau evidenţiate în buget. În momentul de faţă suntem în discuţii. Nu ştiu care sunt aşteptările în contextul în care au aprobat nişte cheltuieli pentru activităţi care trebuiau să se desfăşoare anterior. Dacă bugetul ar fi fost aprobat în termen legal, am fi putut desfăşura nişte activităţi care au o dată relativ stabilă în ceea ce priveşte activitatea”, a spus Gelu Iacob, primarul comunei Dolheşti.

Atenționați de Minister

Ministerul Fondurilor Europene a trimis o adresă către Primăria comunei Dolheşti prin care le solicită să respecte prevederile contractului de finanţare.

”Vă informăm că instituţia noastră, în calitate de organism intermediar desemnat pentru asigurarea monitorizării tehnice şi financiare a proiectului POCU 138 4 1 112764, beneficiar Comuna Dolheşti nu se poate pronunţa privind legalitatea sau oportunitatea deciyiilor adoptate de  Consiliul Local Dolheşti, care afectează în mod negativ buna implementare a proiectului în cauză prin stoparea finanţării activităţilor acestuia”, se arată în documentul oficial.

Situaţia este cu atât mai gravă pentru că Primăria nu mai are bani de luni de zile.

”Ei nu au mai ţinut cont de faptul că activitatea nu se mai desfăşoară, activităţile au rămas în buget. Nu este nicio problemă, se poate face o rectificare bugetară, dar atunci când ai votat să radiezi bugetul POCU, de ce nu ai spus că radiezi şi alte sume? Consecinţele sunt importante. Astăzi, am primit o adresă de la Consiliul Judeţean să fundamentăm nevoile bugetare până la sfârşitul anului pentru desfăşurarea activităţilor. Le-am răspuns că nu avem bugetul, cu părere de rău, nu putem evalua ce nevoi avem la sfârşit de an. Noi nu cheltuim nici bugetul.  Mai vrem bani suplimentari? Pentru ce? Este şi nelegal până la urmă”, a mai spus primarul.

Conflict de interese

Dacă până acum, consilierii nu votau anumite proiecte pentru că nu le considerau oportune,  ceştia aduc noi acuzaţii.

”Consilierii au spus că soţia directorului de la şcoală este în conflict de interese. Domnul a votat acum la ultima şedinţă de consiliu bugetul în mod expres pe POCU deşi doamna este angajată a şcolii şi primeşte bani. I-am solicitat domnului director ca doamna să-şi dea demisia însă dumnealui mi-a zis că nu este conflict de interese, că el de acum se abţine să voteze. Dar conflictul de interese este deja asumat dacă este votat, doamna are contract de muncă dar nu este încheiat. Când conflictul de interese este produs nu prea mai există cale de întoarcere, pentru că dacă a fost eroare, pleci. A fost informată şi Prefectura, un consilier juridic spune că este conflict de interese şi altul spune că nu este”, a spus o persoană care a dorit să-și păstreze anonimatul.

Managerul de proiect speră ca la şedinţa de luni dimineaţă, consilierii locali să voteze aprobarea proiectelor pentru a debloca bugetul.

”O să rezolvăm problema cu conflictul de interese şi asta va debloca situaţia. Consilierii au spus că au înţeles și sunt de acord acum. Le-am pus la dispoziţie tot ceea ce era documente, consecinţe, tot ceea ce se întâmpla, sumele care s-au cheltuit până acum, bugetele ca să le analizeze. Ei îşi arogă chestia asta că mai bine dai un milion de euro decât șase, ei nu sunt în măsură să evalueze proiecte. El este evaluat şi monitorizat de Minister. Ei pot să întrebe, să monitorizeze să vadă în ce stadiu este respectat un anumit indicator dar ei nu au competenţa să spună ce anume se întâmplă în fiecare parte. Pentru asta sunt experţi de la Minister. Dar când tu deja ai un milion de euro cheltuiţi, sunt validaţi, cum mai ai bază, să te temi că trebuie să dai bani înapoi când tu până acum nu ai păţit nimic”, a spus Doina Platon, managerul de proiect.

Valoarea proiectului POCU „NOEX-Spune Nu Excluziunii Sociale” este de aproximativ şase milioane de euro, pe resurse umane și implică o comunitate de romi. Mai exact, proiectul constă în pregătirea profesională pentru 380 de persoane, plasarea pe piaţa muncii în funcţie de calificare, deschiderea unui număr de 60 de mici afaceri unde cei interesaţi pot primi subvenţii de 25.000 de euro de proiect, organizarea de afterscholl pentru 82 de copii, activităţi cu familia pentru 100 de persoane, îmbunătăţirea condiţiilor de locuit pentru un număr de 90 de familii din comună şi organizarea unor cursuri de ucenicie.

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments