Centru antigrindină avem! Mai trebuie 80 de mii de euro pentru a proteja Iașul de grindină

Vizita Papei Francisc la Iași, care a fost minuțios pregătită de autorități și a atras mai bine de 140 de mii de pelerini veniți să-l asculte și să se roage alături de suveranul pontif, a avut un moment de cumpănă care, spre bucuria tuturor, nu a umbrit marele eveniment. Autoritățile cunoșteau că există cod portocaliu de ploi prognozat pentru acea zi și s-au pregătit prin achiziționarea a 30 de mii de pelerine de ploaie. Cu toate acestea, nicio autoritate de la Iași nu a putut opri furtuna cu grindină care a căzut peste Iași cu doar câteva ore înainte de venirea Papei Francisc, pentru că, chiar dacă există la nivel mondial o tehnologie necesară și folosită cu succes de mulți ani, Iașul nu este protejat de sistemul antigrindină.

0
509

La Iași, din 2011, este deschis Centrul Zonal de Coordonare Moldova şi Unitatea de Combatere a Căderilor de Grindină Moldova 1 Iaşi. La început, proiectul prevedea ca întregul județ să fie protejat prin instalarea de puncte de lansare de rachete antigridină în zona Cotnari și în zona municipiului Iași. În acești ani, Ministerul Agriculturii a reușit să deschidă deja 8 puncte de lansare de rachete antigrindină, iar în ultima vizită a ministrului Petre Daea, acesta promitea că zona Cotnari va fi completată cu încă patru puncte de lansare de rachete antigrindină și că vor fi aduse la Iași două avioane pentru lansarea punctuală în formațiunile noroase a iodurii de argint.

Din fiecare punct unde se află o instalație pentru lansarea de rachete antigrindină pot fi lansate rachete într-o arie de cel mult 10 km distanță de punct. Astfel că, toate aceste puncte sunt mult prea departe de Iași pentru a lansa rachete antigrindină în cazuri de necesitate, cum a fost de exemplu evenimentul vizitei papale la Iași.

 

În zona municipiul Iași nu pot fi amplasate puncte de lansare de rachete antigrindină

Dan Axinte, directorul Centrului Zonal de Coordonare Moldova şi Unitatea de Combatere a Căderilor de Grindină Moldova 1 Iaşi, spune că planurile inițiale de a proteja Iașul de grindină au fost date peste cap și în ziua în care urma să ajungă Papa Francisc la Iași se cunoaștea că nu poate fi făcută nicio intervenție pentru a opri grindina.

”Chiar sâmbătă când a fost vizita Papei, în municipiul Iași ne-am confruntat cu o furtună destul de puternică care a traversat Iașul și la un moment dat, pe partea de sud și sud-vest a Iașului chiar a căzut grindină. Este un fenomen firesc, dat fiind faptul că Iașul nu este protejat în momentul de față la căderile de grindină din anumite considerente: arealul foarte mare al orașului, apropierea față de zona de graniță și prezența aeroportului în zona limitrofă a municipiului”, ne-a explicat Dan Axinte.

 

Soluții există – generatorul de undă de șoc anti-grindină

Cu toate acestea, soluții pentru a proteja Iașul de grindină există. Pe lângă avioanele lansatoare de iodură de argint la baza norilor, care necesită un buget enorm, o soluție mult mai viabilă și mult mai ieftină ar fi generatorul terestru de undă de șoc anti-grindină, căruia i se mai spune tun sonic. Acestea sunt dispozitive care emit pe undele sonice iodură de argint spre norii în care se formează grindina, în scopul de a opri procesul de formare a particulelor de gheaţă. De mai mulți ani de zile aceste generatoare terestre de iodură de argint sunt utilizate cu succes în Franța, Croația sau Ungaria. Din păcate, chiar dacă specialiștii au anunțat că există această soluție, achiziția pentru Iași nu a fost făcută.

Aceste generatoare terestre care ar genera în aer iodura de argint încă nu sunt achiziționate, iar cei de la Autoritatea Națională pentru Gestionarea Sistemului Național Antigrindină și Creştere a Precipitațiilor în România, prin proiectantul general al sistemului urmează să își însușească această tehnologie. Costurile pentru procurarea unui generator terestru de iodură de argint, în dependență de producător, poate să ajungă să coste în medie 3.000-3.500 de euro, la care se adaugă niște costuri de intervenție și mentenanță de câteva sute de euro pe an”, ne-a spus directorul Centrului Zonal Antigrindină.

Pentru ca să acopere și să protejeze de grindină întreaga suprafață a Iașului, estimările arată că ar fi necesară construcția unui sistem dintr-un număr de 15-20 de generatoare cu iodură de argint. Astfel, calculele arată că investiția inițială pentru municipiul Iași s-ar ridica la o sumă de 70 de mii de euro, iar costurile de mentenanță și intervenție ar mai fi de cel mult 15 mii de euro pe an.

 

O rețea de generatoare terestre pentru întregul județ

Un studiu făcut de cei de la Centrul Zonal de Coordonare Moldova şi Unitatea de Combatere a Căderilor de Grindină Moldova 1 Iași, a ajuns la concluzia că, pentru fiecare unitate administrativ teritorială, dacă s-ar achiziționa câte un asemenea generator terestru de iodură de argint ar fi suficient pentru a asigura protecția întregului județ. Pe lângă acest aspect, utilizarea generatoarelor poate asigura într-un anumit procentaj și stimularea precipitațiilor în anumite condiții și nu doar combaterea grindinei. Până acum au fost purtate discuții cu consilierii județeni de la Iași pentru achiziționarea acestor generatoare antigrindină, însă nici până azi acestea nu au fost achiziționate.

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments