Victor Ponta: Mă aștept de la domnul Chirica să o susțină pe Corina Crețu

Aflat într-o vizită de câteva zile în zona Moldovei, fostul premier al României Victor Ponta, actual deputat și președinte al formațiunii politice Pro România, a răspuns la întrebările ziarului 7 Est.

0
1034
Victor Ponta

7 Est: Am văzut că deja aveți un prim candidat din partea Pro România pentru europarlamentare, comisarul Corina Crețu. Va avea Pro România candidați la europarlamentare din județul Iași?! Cine ar fi aceștia?!


Vicitor Ponta, președinte Pro România: E prima noastră bătălie electorală și vă dați seama e semn de importanță, arătăm că obținem voturi din partea cetățenilor României. Prin candidații pe care îi prezentăm, în frunte cu Corina Crețu, prin faptul că Pro România înseamnă acum acei oameni competenți care au fost îndepărtați din PSD și care știu totuși să facă lucruri bune pentru România.

 


7 Est: Cât de avansate sunt discuțiile cu primarul Mihai Chirica pentru ca acesta să adere la Pro România?! Încă așteptați un răspuns de la domnul Chirica?

Victor Ponta: Nu. Aștept să facă treabă bună ca primar și la un moment dat, pentru alegerile pentru Parlamentul European, mă aștept de la domnul Chirica să o susțină pe Corina Crețu, pentru că știu că apreciază activitatea doamnei Crețu, după care la Prezidențiale avem de discutat și când vin localele, discutăm atunci.

 


7 Est: În perioada guvernului Ponta proiectul autostrăzii Iaşi – Târgul Mureş a fost pasat de la un minister la altul şi nu a fost văzut ca fiind o prioritate pentru executiv. În ultimele declarații ale dvs din 2018 susțineți că ar trebui construită în mod prioritar. De ce nu s-a mișcat atunci proiectul, care au fost obstacolele?!

Victor Ponta: Master planul de transport negociat cu România de Uniunea Europeană a fost negociat în 2014, nu a fost pasat de nicăieri că nu ai ce să pasezi. Deci în 2014 UE ne-a aprobat master planul care prevedea autostrada Iași-Târgul Mureș. În 2015 am semnat acordul de parteneriat, Programul Infrastructură mare, deci, am obținut banii, asta însemna că în 2016 se puteau face procedurile, licitația și în 2017 se puteau apuca de lucru cu termen de finalizare 2021. Am pierdut 4 ani degeaba. A venit Vâlcov că să facem parteneriat public-privat. Nu se poate face parteneriat public-privat pentru că nu se pot acoperi costurile. După aia a venit marea demagogie, adică nu din partea inițiatorilor, ci din partea parlamentarilor să facă o lege. Nu ai nevoie de lege, ai nevoie să dai drumul la licitație la compania de autostrăzi. Am văzut că și domnul Iohannis a promulgat legea într-un cadru festiv, dar nu s-a făcut primul pas și anume licitația. Cu cât pierdem mai mult timpul cu minciuni gen parteneriat public privat, cu legi, cu atât pierdem timpul din ceea ce trebuia făcut. Repet, început la 1 ianuarie 2016, având Master Planul de transport și finanțarea din Programul Operațional Infrastructură Mare .

 


7 Est: Cum se plasează în sondaje noul dvs partid?!


Victor Ponta: Stăm prea bine în sondaje. Eu nu cred că stăm așa de bine cum stăm în sondaje, pentru că de la sondaje după aia vine partea de organizare și sunt de suficient timp în politică ca să știu că într-o comună pot să am 100 de voturi și când se numără seara, nu mai rămâi cu nici unul. Degeaba au votat 100, dacă nu ai niște oameni în secție ca să-ți numere voturile, deci eu cred că sondajele care ne dau de la 8, la 9, la 10 procente sunt optimiste. Cred că suntem mai jos de atât, dar sunt alții pe care îi putem ajunge, cu condiția să avem o lista de candidați foarte buni. Corina Crețu cred că e un început bun, dar și ceilalți sunt importanți și cu condiția organizării teritoriului este foarte importantă.

 


7 Est: Cât ați reușit să construiți în organizația locală Iași, cati membri aveți?


Victor Ponta: Foarte sincer, asta vom face în aceste zile cu colegii mei, domnul Iacoban și ceilalți, rămân în Iași ca să vedem ce înseamnă exact partea de structură. Sorin Iacoban face politică de destul timp, are deja niște oameni care știu organizare. Obiectivul este foarte clar, secție de vot Iași, tot județul e foarte mare.
715 secții de votare îs multe de tot. Deci trebuie să avem 2000 și ceva de oameni, repartizați câte 3 pe secție de vot. Legea privind Alegerile Parlamentului European prevede că au dreptul la membri în birourile secțiilor de votare din partea partidelor politice, cei care au europarlamentari, și noi avem, l-avem pe domnul Rebega. Deci avem dreptul la membri în secțiile de vot, problema este să îi avem fizic 2100 de reprezentanți cu telefon cu tot. Nu e muncă ușoară. PSD are bani, PNL are structură. Noi am pornit de la 0, dar altfel nu se poate face politica.

 


7 Est: Asta însemnând că nu e construită încă organizația locală la Iași?!


Victor Ponta: Da, asta însemnând că nu suntem gata. Și vă mai spun un lucru. Eu cred că nici pe 26 mai nu vom fi pregătiți. O să avem secții unde din 3 nu rămâne nici unul, unul își închide telefonul, pe altul îl cumpără primarul. Le știm chestiile astea, se va întâmpla. Însă foarte importanta este partea de organizare pentru că, altfel ce facem noi, partidul se usucă dacă nu are rădăcini în teritoriu.

 


7 Est: Alegerile pentru Parlamentul European, cum veți impresiona electoratul ținând cont că dumneavoastră sunteți pe primul loc, dar nu mergeți la Bruxelles?

Victor Ponta: În 2019 eu o sa fiu locul 1 pe lista alături de Corina Crețu. Am spus dacă unul din cei 10 care m-au votat din 520 000, deja trecem pe 10%. 1 din 10 locuitori ai Iașului care m-au votat să îi convingă să mă voteze și alții. Mai sunt și oameni care vin și spun domnule, am votat cu domnul Iohannis, acum ne pare rău, și acum sunt și alți oameni care spun domnule nu te-am putut vota pentru ca tu ești PSD și eu nu votez PSD. Deci dacă îi adunăm și pe aceştia, vreau și eu 10%, ceea ce cred ca e un obiectiv rațional și admisibil.

 

7 Est: Analizați posibilitatea de a candida la prezidențiale?

Victor Ponta: Nu poţi să te joci cu candidaturile. În acelaşi timp am spus public, şi o spun încă o dată, nu e că nu am nicio ambiţie politică, pentru că nu o să credeţi că cineva face politică fără nicio ambiţie. Îmi doresc după alegerile parlamentare din 2020, dacă Pro România va avea un vot consistent la numărul de parmalentari, să continui ceea ce nu am terminat în 2015 şi să activez într-o zonă în care am învăţat foarte mult. Şi anume, zona guvernamentată. Deci noi vom sprijini un candidat, nu neapărat membru al PSD, Pro România sau al altui partid. Poate să fie independent, dar poate să aibă o viziune social democrată modernă. Eu cred că poate să intre în turul doi cu domnul Iohannis candidatul pe care îl sprijinim noi. Poate să aibă un profil cum este doamna Creţu, social-democrat cu experienţă europeană. Poate să fie un social democrat care a confirmat la algeri, cum este doamna Firea. Poate să fie Sorin Câmpeanu, care este preşedintele Consiliului Rectorilor şi e un om care a performat. Un om care să ne aducă mai multă linişte şi stabilitate şi care să oprească scandalul ăsta şi cearta continuă, pentru că până la urmă scandalul îl decontează România.

 


7 Est: Există posibilitatea fuzionarii cu PSD înainte de parlamentarele din 2020?


Victor Ponta: Cu Dragnea niciodată. Alianță cu PSD oricând cu plăcere și e natural până la urmă. Dar doar dacă PSD se eliberează de armata cotropitoare. Putem să colaborăm cu PSD fără nicio problemă dacă se eliberează PSD de Dragnea, Hotei, Vâlcov, Dăncilă, Arsene, ca să vin mai aproape de dumnevoastră, și tot felul de oameni pe care îi mai știu și eu pe la Iași, care când era Ponta șef, erau cu Ponta, când a devenit Grindeanu șef erau cu Grindeanu. După aia au jurat credință lui Tudose, acuma îi jură lui Dragnea. Deci ăștia vânzătorii de serviciu sper să nu vină niciodată la Pro România, sper să nu meargă nici la PSD pentru că valoarea lor și morală și politică este 0, nu pot spune la cine mă refer că nu e cazul.

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments