@ Comandant al Centrului Militar Zonal Iaşi din anul 2009, colonelul dr. Cezar Cobuz a condus structura militară cea mai importantă în materie de promovare a profesiei militare, recrutare a candidaţilor pentru instituţiile armatei şi de pregătire pentru cazul stării de asediu etc.
Despre activtatea din interiorul instituţiei militare, desfăşurată deun comandant de Centru Militar Zonal, publicul nu ştie mare lucru, informaţiile de această natură făcând obiectul clasificării. Cazul particular al coloneluluidr. Cezar Cobuz, care a îndeplinit mult timp respectiva funcţie, la Iaşi, a făcut să fie cunoscut prin desele ieşiri şi unele demersuri editoriale vizând o temă profund patriotică: cinstirea celor câteva mii de veterani de război aflați în viață.
Numai că recent a venit momentul pensionării. Sau, în jargon ostăşesc, al trecerii în rezervă. Moment frumos, de altfel, şi cât se poate de important pentru un militar având în spate o carieră de 35 de ani.
Comandant al Centrului Militar Zonal Iaşi din anul 2009, colonelul dr. Cezar Cobuz a condus structura militară cea mai importantă în materie de promovare a profesiei militare, recrutare a candidaţilor pentru instituţiile armatei şi de pregătire pentru cazul stării de asediu etc. Până aici a mai comandat unităţi de logistică, de artilerie antitanc şi aruncătoare, de vânători de munte şi a îndeplinit funcţii de stat major în comandamentele Corpului 10 Armată Teritorial „Ştefan cel Mare” – Iaşi, Brigăzii 61 Vânători de Munte „General Virgil Bădulescu” – Miercurea Ciuc şi Regimentului R. 3 Artilerie „Griviţa” – Bacău.
Prin volumele sale apărute în cadrul seriei „Veteranii Moldovei la frontiera dintre secole” (Editura StudIS, 2015 şi Editura Alfa, 2016), colonelul dr. Cezar Cobuz s-a aplecat cu pasiune şi dăruire asupra pildei vitejiei arătate de combatanţii de pe plaiurile noastre (cei mai mulţi, în pragul de a împlini o sută de ani de viaţă) în bătăliile duse pe fronturile din Basarabia, Bucovina, Odessa, Cotul Donului, Kuban, Caucaz, Stalingrad ori Crimeea, dar şi pe cele din Ungaria, Cehoslovacia ș.a.
Pentru aceasta a studiat documente şi diverse lucrări în arhive şi biblioteci, însă cât se poate de frecvent nu a precupeţit niciun efort de a se întâlni direct cu veteranii ori urmaşii acestora din localităţile moldave.
De altfel, aşa cum ne-amărturisit, această preocupare (alături de o promisă sieşi mai mare apropiere de Biserică) şi-o menţine în continuare, având chiar acum în pregătire un nou volum, consacrat omagierii celor în jur de 550 veterani care mai trăiesc din judeţele Moldovei. Cititorii vor găsi şi în noul volum un grupaj de fișe-relatări, centrate pe personaj/ veteran – redactate după un tipic propriu, care include, ne anunţă autorul, și „date relevante privind bisericile/ mănăstirile din zonă, ca importante și adevărate bijuterii de cult și spiritualitate românească, împreună cu evocarea unor figuri de legendă și evenimente majore ale încercatei noastre istorii…”.
Despre colonelul-publicist (de acum) Cezar Cobuz nu am dori să încheiem rândurile de faţă fără a aminti aici că s-a născut la 12 septembrie 1960, în comuna Drăguşeni, judeţul Botoşani, fiind fiul lui Cobuz Constantin şi al Georgetei (al şaptelea copil şi ultimul). Este absolvent al Şcolii Militare de Ofiţeri Activi de Artilerie „Ioan Vodă” şi al Academiei de Înalte Studii Militare „Carol I”, Facultatea de Arme. Este doctor în „Ştiinţe militare şi Informaţii” şi autor a peste 300 de articole şi studii pe probleme de securitate naţională. A fost decorat cu Ordinul „Virtutea militară” şi a primit Distincţia „Ştefan cel Mare şi Sfânt”, conferită de Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, dar şi „Crucea Moldavă pentru mireni”. Este căsătorit cu Aurica Cobuz şi are doi copii: Cezara şi Cezar.