Cu numai două săptămâni înainte de votul decisiv pentru Marea Britanie şi UE, sondajele explodează în favoarea Brexitului

0
159

Lira sterlină scade la minimul ultimelor patru luni, după cel mai recent sondaj care arată că tabăra care doreşte ieşirea Marii Britanii din UE are un avans de 10%, la mai puţin de două săptămâni până la referendum, scrie Bloomberg, citează Ziarul Financiar.

 

Indicele de volatilitate pe o lună, care ia în calcul şi perioada post referendumul din 23 iunie, a urcat la maximul ultimelor şase săptămâni, ceea ce indică faptul că traderii se pregătesc pentru mai multă agitaţie după ce referendumul va fi finalizat.  Cel mai recent sondaj, realizat pe 2.000 de persoane de cotidianul Independent, a rezultat în 55% pro-Brexit, cel mai mare avans de până acum. 

 

Lira sterlină a scăzut cu 1,4%, la 1.4259 dolari, cea mai mare scădere de pe 22 februarie. Această scădere vine după o altă prăbuşire de 1,9%.  Cei mai mulţi oameni care vor să voteze pentru ieşirea Marii Britanii din UE luna aceasta spun că doresc redobândirea controlului afacerilor de la Bruxelles. Ironia este că decizia de a părăsi UE va pune poziţia de comerciant al Marii Britanii în mâinile a zeci de guverne străine, scrie WSJ. 

 

Pe măsură ce Marea Britanie dezbate ce fel de relaţie de comerţ ar trebui să aibă cu restul lumii după un exit, problema este că şi celelalte state vor avea un cuvânt de spus şi este greu de anticipat care va fi motivaţia lor.

 

„Cea mai mare problemă a Brexitului este iluzia controlului”, a spus Otilia Dhand, analist pentru Teneo. În cadrul unor negocieri între Marea Britanie şi restul Uniunii Europene, fiecare ţară are drept de veto, şi rezultatele nu sunt în mâinile Marii Britanii sau nici chiar ale Germaniei.

 

Mulţi dintre cei care susţin că Marea Britanie trebuie să iasă din UE spun că guvernele şi-ar „trage singure preşul de sub picioare” dacă ar obstrucţiona comerţul liber după ieşire. Ei spun că producătorii auto germani, precum şi alte industrii, vor dori cu siguranţă acces liber şi nerestricţionat către piaţa britanică. Totuşi, nu orice economie din UE este un gigant de export precum Germania, iar guvernele vor avea alte probleme de luat în considerare. Politicienii şi oficialii de la Bruxelles, de exemplu, se tem că dacă vor oferi Marii Britanii un acord prea bun, ar putea tenta alte ţări să urmeze exemplul şi ar risca dezintegrarea Uniunii Europene. Aceasta ar putea face mai mult rău Uniunii Europene decât ieşirea Marii Britanii „cu ceartă”. ​

 

 

(Sursa: zf.ro)

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments