Surpriză: muncitorii de la Delphi nu lucrează pentru Delphi!

0
5614

Cum rezolvă americanii revendicările sindicale? „Închiriază” muncitorii de la o firmă românească. Unul dintre principalii furnizori de forţă de muncă pentru Delphi Diesel Systems Iaşi este Adecco Resurse Umane. Compania din Bucureşti are, la nivel naţional, peste 5.000 de salariaţi care lucrează, în realitate, la multinaţionale. Există diferenţe la salarii între angajaţii Delphi şi cei de la Adecco.

 

Angajarea serviciilor unei companii de resurse umane care deţine personal pare a fi soluţia pe care au găsit-o unele firme străine pentru a scăpa de revendicările sindicale ale muncitorilor români. Au apărut pe piaţă adevăraţi furnizori de forţă de muncă pentru giganţii din industrie, care preiau, contra unor sume ţinute la secret, toată răspunderea salarizării muncitorilor. Este o practică ce a prins şi este utilizată de cel mai mare angajator din Iaşi, Delphi Diesel Systems. Surse din interiorul fabricii de la Miroslava ne-au explicat că, de doi ani, toate angajările de muncitori calificaţi-operatori de la Delphi sunt făcute prin intermediul Adecco Resurse Umane.

 

Salarii mai mici

Salariile muncitorilor de la Delphi sunt departe de nivelul unei companii atât de mari cum este cea americană. “Am lucrat acolo până acum 3 luni, ca operator, şi am avut un salariu net de 1.100 de lei lunar. Muncă era foarte multă şi stimulente foarte puţine. Am considerat că este prea mare diferenţa dintre ceea ce fac şi ceea ce primesc”, ne-a spus Sorin, un fost angajat de la Delphi Diesel Systems. Acesta ne-a mai explicat că şi condiţiile de lucru sunt dure: “Este muncă de robot”.

 

Delphi este principalul angajator privat din judeţ

Un inginer din cadrul Delphi Iaşi ne-a spus că este deja o practică angajarea personalului calificat prin intermediul unei firme de resurse umane din Bucureşti. Adecco Resurse Umane are un punct de lucru la Iaşi, pe strada Sfântul Lazăr, şi este principalul furnizor de forţă de muncă pentru fabrica de la Iaşi a gigantului american Delphi.

„Angajările de operatori prin Adecco au început acum doi ani. Înainte, toţi salariaţii aparţineau Delphi. Apoi, toţi oamenii noi au venit exclusiv prin Adecco. Deloc surprinzător, între angajaţii Delphi şi cei Adecco, pe acelaşi post, existau diferenţe la bani. Spre exemplu, eu luam 1.100 de lei fiind angajat Delphi. Operatori ca şi mine, dar angajaţi ai Adecco, aveau salariile cu cel puţin 50 de lei mai mici. În plus, au existat numeroase aberaţii. La Paştele trecut, celor de la Adecco li s-au impozitat bonurile cadou de două ori. O dată a aplicat impozit Delphi, apoi a aplicat impozit şi Adecco”, ne-a mai spus Sorin.

 

Explicaţia: mai uşor cu sindicatul

Există o diferenţă imensă între forţa sindicatelor din Statele Unite şi din România. Delphi a apelat la angajarea personalului prin contracte cu o firmă de recrutare de forţă de muncă pentru a scăpa de orice fel de răspundere în faţa legii şi pentru a nu oferi condiţii de lucru la fel ca în Statele Unite. “Orice s-ar spune, la Delphi Iaşi mai faci şi ore suplimentare neplătite. Chiar şi cei angajaţi direct de Delphi trec prin asta”, ne-a mai spus Sorin.

7EST a contactat Adecco Resurse Umane Iaşi, întrebând despre condiţiile de lucru ale salariaţilor puşi la dispoziţia Delphi, dar nu s-a primit nici un răspuns. La fel s-a întâmplat şi în cazul reprezentanţilor Delphi, care nu au răspuns la un mail al redacţiei.

 

Se vede şi la numărul de angajaţi direct

“Periodic, Delphi mai angajează direct dintre oamenii de la Adecco, pentru a completa numărul celor care demisionează. Pentru ingineri, situaţia este puţin diferită. Salariile sunt mai mari, chiar şi la debutanţi, şi toţi sunt angajaţi direct de Delphi. Dar, toată lumea ştie că operatorii sunt ai Adecco Resurse Umane”, a mai spus un inginer din cadrul Delphi Diesel Systems. O dovadă o reprezintă fluctuaţia bruscă a personalului de la Delphi, din 2013 în 2014. De la 2.000 de angajaţi, într-un timp foarte scurt, Delphi a raportat cu aproape 250 de oameni mai puţin, exact în perioada în care operatorii au început să fie aduşi la Delphi prin Adecco Resurse Umane.

 

 

Adecco, patronată de Florin Godean, este lider pe piaţa angajărilor (Foto: Ziarul Financiar)

Şi BMT tot cu Adecco lucrează

Pentru Adecco Resurse Umane Bucureşti, creşterea de personal în câţiva ani este spectaculoasă, semn că “închirierea” angajaţilor este o afacere profitabilă. În 2010, la firmă erau înregistraţi 2.927 de salariaţi. În 2013, firma avea 4.400 de angajaţi, pentru ca în 2014 să raporteze 5.012 angajaţi.

Firma a avut, în 2014, venituri totale de 158,9 milioane de lei şi un profit net de 843.604 lei. Aceeaşi firmă are contracte în derulare şi cu un alt gigant care are fabrici în Iaşi, BMT. În ţară, Adecco angajează pentru Takata Romania SRL Arad şi Gic Nosag Metal SRL Argeş.

 

Citeşte şi Pentru câţiva lei, fostul şef îl urmăreşte şi-n mormânt pe un şofer: „Am să mă ţin de el să-l învăţ minte”

 

Delphi – un gigant

Compania americană Delphi deţine, la Iaşi, o fabrică de componente auto, funcţionând sub denumirea Delphi Diesel Systems. Pentru 2014, firma a raportat o cifră de afaceri de 1,5 miliarde lei, venituri totale de 1,6 miliarde de lei şi un profit net de 131 milioane lei. Este principalul angajator privat din judeţul Iaşi, cu 1.778 de salariaţi. La nivel naţional (mai există fabrici în Ardeal), numărul celor care lucrează pentru Delphi a scăzut de la 10.000 la sub 6.000. La nivel mondial, Delphi are 160.000 de angajaţi.

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments