Înregistrarea naşterii şi întocmirea actului de naştere. Considerații teoretice

0
604

Obligaţia declarării naşterii este determinată de motive de ordine publică care impun ca apariţia unei noi persoane să fie adusă imediat la cunoştinţa statului şi a publicului. Actul de naştere este primul act de stare civilă al noului individ sau, aşa cum s-a spus, este ,,Titlul dat persoanei la intrarea sa în viaţă”.

 

Întocmirea actului de naştere se face la serviciul public comunitar local de evidenţă a persoanelor sau primăria în a cărei rază adminstrativ-teritorială s-a produs naşterea. Întocmirea actului pentru copilul găsit sau părăsit de mamă în maternitate/unităţi sanitare se face în registrele de stare civilă ale serviciului public comunitar local de evidenţă a persoanelor sau, după caz, în registrele primăriei unităţii adminstrativ-teritoriale în a cărei rază a fost găsit/părăsit copilul.

 

Declararea naşterii se face în termen de 15 zile calendaristice pentru copilul născut viu şi în termen de 3 zile pentru copilul născut mort; termenul include atât ziua naşterii, cât şi ziua înregistrării. În cazul în care copilul viu a decedat înăuntrul termenului de 15 zile, declararea naşterii se face în termen de 24 de ore de la data decesului. Pentru copilul născut mort se întocmeşte numai actul de naştere.

 

Când declaraţia de naştere a fost făcută după expirarea termenului de 15 zile, dar înăuntrul termenului de un an de la naştere, întocmirea actului de naştere se face cu aprobarea primarului, respectiv a şefului misiunii diplomatice sau al oficiului consular de carieră.

 

Când declaraţia a fost făcută după trecerea unui an de la data naşterii, întocmirea actului se face în baza hotărârii judecătoreşti definitive şi irevocabile, care trebuie să conţină toate datele necesare întocmirii actului de naştere. Acţiunea se introduce la judecătoria în a cărei rază are domiciliul persoana interesată sau unde are sediul instituţia de ocrotire a copilului.

 

În cazul în care naşterea unui cetăţean român s-a produs în străinătate, dar nu a fost înregistrată ori a fost înregistrată cu date nereale şi se solicită înregistrarea naşterii în ţară, se va proceda la înregistrarea tardivă a naşterii.

 

Întocmirea actului de naştere al coplilului găsit se face în termen de 30 de zile calendaristice de la data găsirii acestuia, termenul incluzând atât data naşterii, cât şi data înregistrării. Întocmirea actului de naştere în cazul copilului părăsit de mamă în maternitate se face la împlinirea termenului de 30 de zile calendaristice de la întocmirea procesului-verbal de constatare a părăsirii copilului, semnat de către reprezentantul direcţiei generale de asistenţă socială şi protecţia copilului, de reprezentantul poliţiei şi de cel al maternităţii.

 

Au obligaţia de a face declaraţia de naştere oricare dintre părinţi, iar dacă din diferite motive, nu o pot face, obligaţia declarării revine medicului, persoanelor care au fost de faţă la naştere sau personalului din unitatea în care a avut loc naşterea, rudelor ori vecinilor care au luat cunoştinţă despre naşterea unui copil.

 

Copilul născut în timpul căsătoriei are ca tată pe soţul mamei. Copilul născut după desfacerea, declararea nulităţii sau anularea căsătoriei are ca tată pe fostul soţ al mamei, dacă a fost conceput în timpul căsătoriei şi naşterea a avut loc înainte ca mama să fi intrat într-o nouă căsătorie. Timpul cuprins între a trei sute şi a o suta optzecea zi dinaintea naşterii copilului este timpul legal al concepţiunii. El se socoteşte de la zi la zi.

 

Numele de familie se dobândesşte prin efectul filiaţiei şi poate fi modificat prin efectul schimbării stării civile, în condiţiile prevăzute de lege. Prenumele se stabileşte la data înregistrării naşterii, pe baza declaraţiei de naştere. Este interzisă înregistrarea de către ofiţerul de stare civilă a prenumlor indecente, ridicole şi a altora asemenea, de natură a afecta ordinea publică şi bunele moravuri ori interesele copilului, după caz.

 

Dacă părinţii nu au nume de familie comun sau există nenconcordanţă între prenumele copilului trecut în certificatul medical constatator al naşterii şi declaraţia verbală a declarantului, întocmirea actului de naştere se face pe baza declaraţiei scrise şi semnate de ambii părinţi, din care să rezulte numele de familie şi prenumele copilului.

 

Numele de familie şi prenumele copilui găsit, născut din părinţi necunoscuţi, precum şi cele ale copilui care este părăsit de către mama în maternitate, iar identitatea acesteia nu a fost stabilită în termenul prevăzut de lege, se stabilesc prin dispoziţia primarului, comunei, oraşului, municipiului sau al sectorului municipiului Bucureşti în a cărui rază teritorială a fost găsit copilul ori, după caz, s-a constatat părăsirea lui, în condiţiile legii speciale.

 

În articolul viitor voi reveni cu aspecte practice în ceea ce priveşte înregistrarea naşterii copilului.

 

Anca PUSTIANU

ŞEF BIROU ACTE SPECIALE  din cadrul  SERVICIULUI DE STARE CIVILĂ IAŞI

[email protected]

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments