8 invenţii cu care evreii au schimbat lumea

0
474

Chiar dacă au fost sute de ani persecutaţi pentru apartenenţa sau credinţa lor, contribuţia evreilor la dezvoltarea omenirii nu poate fi contestată. Oamenii de ştinţă evrei au excelat în domeniile în care au activat, iar persoane practice au inventat lucruri care in ziua de azi sunt adevărate simboluri.

Pe lângă contribuţiile la dezvoltarea ştinţei, multe dintre lucrurile pe care le folosim zi de zi sau ne simplifică viaţa au ca autori evrei. Fără a epuiza lista, putem menţiona circuitul imprimat, telefonul mobil, tranzistorul, mouse-ul, defibrilatorul, caseta video, beţişorul cu vată sau limba esperanto.

Iată în continuare câteva invenţii, dar şi persoane care au avut o contribuţie importantă la dezvoltarea omenirii (într-o ordine aleatoare).

 

8. Julius Fromm – prezervativul din latex

 

Odată cu relaxarea inhibiţiilor sexuale după pudica epocă Victoriană, oamenii au început să aibă nevoie de protecţie împotriva sarcinilor nedorite şi a bolilor cu transpitere sexuală (BTS). Au început astfel cercetările pentru înlocuirea anticelor prezervative, confecţionate din intestine de animale. Una dintre primele realizări a fost prezervativul din cauciuc, obţinut prin vulcanizarea acestui material pe o matriţă.

Deoarece acesta nu satisfăcea, Fromm a inventat o modalitate de a face latexul lichid, astfel că în 1916 au fost obţinute prezervative subţiri şi durabile, care au avut succes în toată Europa. 

Fromm a mai inventat şi automatul de vânzare de prezervative, în 1928.

 

7. Ruth Handler – păpăşa Barbie

 

Situată pe locul doi în preferinţele copiilor americani după Teddy Bear, Păpuşa Barbie a fost inventată în 1959. Compania la care Handler era acţionară producea articole din plastic, cum ar fi ramele pentru fotografii, când Ruth a dat lovitura, inventând păpuşa Barbie la insistenţele fiicei ei.

De atunci, milioane de fetiţe au fost făcute fericite de Barbie şi milioane de părinţi se întreabă cu frică cât va costa următoarele accesorii de care au „nevoie” păpuşile copiilor lor.

 

6. Morris Michtom – Teddy Bear

 

Inspiraţi de un desen animat al preşedintelui Teddy Roosevelt în care un ursuleţ cerea îndurare în timp ce era vânat, Morris şi soţia sa au creat Teddy Bear, care a devenit în scurt timp o emblemă a Statelor Unite.

 

5. Laszlo Biro – pixul (stiloul cu bilă)

 

Înstrumentele de scris au existat, în numeroase forme, de sute de ani. Sătul de timpul de aşteptare pentru uscarea cernelii, dar şi de petele de cerneală de pe haine, jurnalistul ungur Lazlo Biro a inventat pixul. 

Invenţia sa a ajuns atât de folosită încât în unele ţări se numeşte chiar „biro” iar Argentina. de exemplu, celebrează Ziua Inventatorilor cu ocazia zilei sale de naştere.

 

4. Claude Levi-Strauss – antropologia

 

Nu, nu este aceeaşi persoană care a inventat jeanşii, deşi poate că ar fi dorit. Claude Levi-Strauss este numit Părintele Antropologiei moderne pentru contribuţia sa la structuralism şi antropologie structurală. Născut în Belgia, Levi-Strauss şi-a petrecut aproape întreaga sa viaţă în Franţa, iar Nicholas Sarkozy a sus despre el în 2009, când a murit la vârsta de 100 de ani, că a fost „cel mai mare etnolog al timpurilor noastre.

 

3. J. Robert Oppenheimer şi Edward Teller – fizică nucleară

 

Atât cei care cred că armele nucleare sunt un lucru bun, cât şi cei care cred că acestea reprezintă una dintre cele mai mari ameninţări pentru omenire sunt unanimi în a-l numi pe Oppenheimer Părintele bombei atomice  iat pe Teller Părintele bombei cu hidrogen.

Există credinţa că permiţând Statelor Unite să aibă primele arma nucleară s-a evitat o posibilă catastrofă pentru Vest dacă URSS sau China ar fi produs ele primele acest tip de armă.

 

2. Sigmund Schlomo Freud – psihanaliza

 

Acest evreu austriac a avut o asemenea influenţă asupra psihiatrilor care i-au fost contemporani sau l-au succedat încât a fost considerat „Părintele psihanalizei”.

Cercetările şi concluziile sale sunt cele mai influente şi mai pătrunzătoare, din tate timpurile, asupra minţii umane.

Dintre teoriile sale amintim pe cea în care „credinţa în Dumnezeu este o iluzie” care există pentru a linişti teama oamenilor de natură şi moarte.

 

1. Albert Einstein – ştinţă

 

Faima lui Einstein este dată de Teoria Generală a Relativităţii şi celebra sa ecuaţie, E=MC2. Numit de foarte multă lume „cel mai deştept om din istorie”, Einstein se afla în Statele Unite atunci când Hitler şi partidul său nazist au preluat puterea în Germania, unde lucra ca profesor. Einstein a decis să rămână în Statele Unite, considerând că întoarcerea sa în Germania ar fi o sinucidere.

Curiozitate: Nimeni nu ştie care au fost ultimele cuvinte ale lui Eistein, pentru că au fost pronunţate în germană iar alături de el nu era nicio persoană care să cunoască această limbă.

Sursa: apropo

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments