ACHIZIŢIE ABERANTĂ LA ANCOM: vilă de 150.000 euro pentru 3 angajaţi. Plus o vilă personală netrecută în declarația de avere

0
1533

Sediile din Vaslui şi din Brăila ale direcţiilor judeţene ANCOM au fost cumpărate la preţuri supraevaluate. Agenţii imobiliari din cele două oraşe s-au arătat uimiţi de preţul plătit în 2009 şi 2010 pentru două case modeste. Achiziţiile s-au făcut când Ovidiu Bejenaru, şeful Regionalei Iaşi a ANCOM, se afla la primul mandat. Acum, Bejenaru e din nou director, deocamdată interimar. Acelaşi Bejenaru şi-a cumpărat anul trecut o vilă la Vişani pe care nu a trecut-o în declaraţia de avere. „Eram într-un proces de partaj, a fost o situaţie delicată, dar pot justifica fiecare leuţ în faţa oricărei comisii de integritate. Oricum, o voi trece cât de curând în declaraţia de avere”, a precizat Bejenaru.

 

 

Două vile în Vaslui şi Brăila au fost achiziţionate în 2009 şi 2010 de Regionala Iaşi a Autorităţii Naţionale pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM). Cea din Vaslui a costat 152.000 euro, cea din Brăila – 140.000 de euro. În fiecare din cele două sedii judeţene lucrează acum câte trei angajaţi. Experţii imobiliari din cele două oraşe, contactaţi de 7est, spun că preţurile sunt mult umflate. Cel care a girat cele două achiziţii este Ovidiu Bejenaru. Acum acesta este director interimar, dar în 2009 – 2010, anii de achiziţie a celor două imobile, era director plin la Regionala Iaşi a ANCOM.

 

Vreo 50.000 euro în plus

La Vaslui, sediul Direcţiei Judeţene ANCOM este situat pe strada Victor Babeş nr. 16. Adresa este foarte apropiată de intrarea în oraş dinspre Iaşi, într-un cartier de case modeste. Clădirea este departe de a fi impunătoare şi, aşa cum reiese din datele tehnice, nu este nici foarte mare. Pe terenul de 345 mp este un imobil cu parter de 66.83 mp şi o mansardă de 71.32 mp. Pentru această proprietate din Vaslui, care ulterior a şi avut nevoie de reparaţii şi îmbunătăţiri, Regionala Iaşi a plătit 152.000 de euro, în anul 2010. „Pentru anul 2010, preţul pe zona respectivă era undeva la 20 de euro terenul şi, poate, 500 de euro metrul pătrat construit. Deşi este umflat calculul. Preţul mi se pare că este undeva între 85.000 şi 100.000 de euro”, a spus Emil Rusu, agent imobiliar din Vaslui. Pe lângă preţul plătit de instituţie pentru proprietate s-au făcut şi lucrări de modernizare: uşi şi geamuri noi, amenajarea curţii şi pavele.

 

„Este prea mult”

Aproape identică este şi situaţia de la Brăila, acolo unde Regionala Iaşi a plătit, în anul 2009, 140.000 de euro pentru un teren de 256 mp şi o casă de 78 mp. „Este prea mult, chiar dacă atunci preţurile erau cam cu 25% mai mari decât acum. În mod normal, pentru zona aceea, strada Franceză, pentru o casă cu atât de puţin teren dacă se ajungea la 80.000 de euro, dar cred că nici atât”, a spus Georghe Dumitru, agent imobiliar din Brăila.

Camuflaj. Vila de 152.000 de euro în care lucrează cei trei salariaţi ai direcţiei din Vaslui e pitită după o „perdea” de viţă de vie 

 

Cu girul Bucureştiului

Directorul Ovidiu Bejenaru justifică preţul mare plătit pentru sediile ANCOM din Vaslui şi Brăila prin faptul că proprietăţile au fost alese de către Departamentul Investiţii de la Bucureşti, deşi el este cel care a înaintat propunerile acestui departament. „Nu comentez preţurile. Este adevărat că s-au făcut investiţii în acele sedii după cumpărare, dar nu mai ştiu sumele”, a declarat Ovidiu Bejenaru. Practic, de sutele de mii de euro investite, ANCOM nici măcar nu a avut nişte sedii în care să-şi mute direcţiile judeţene fără alte cheltuieli.

 

Trei angajaţi, o vilă

Poate şi mai frapant e că la fiecare din cele două noi sedii cumpărate lucrează câte trei angajaţi. Atât la Vaslui, cât şi la Brăila, schema de personal e „subţire”. „Atât poziţionarea sediilor în zone de linişte radio, cât şi dimensiunile sunt dictate de cerinţele noastre tehnice. Avem nevoie de o cameră de 50 de metri pătraţi pentru un anumit echipament care monitorizează spectrul frecvenţelor. Deci, nu toată suprafaţa este pentru birouri”, a mai spus Bejenaru.

 

Jaf naţional

Într-un raport prezentat acum câteva luni, Curtea de Conturi a atras atenţia asupra modului în care ANCOM înţelege să cheltuiască banii publici. Concret, în raportul care vizează instituţia la nivel naţional, dar şi regionalele, se vorbeşte despre faptul că, între 2007 şi 2011, instituţia aproape că şi-a dublat nejustificat bugetul de cheltuieli. „Cheltuielile totale ale ANCOM au înregistrat o evoluţie anuală constant ascendentă. Au crescut de la 135 de milioane de lei în 2007 la 225 de milioane de lei – aproape 50 de milioane de euro – în 2011. S-au făcut, pe lângă cheltuieli legate de activitatea proprie, cheltuieli de imagine şi îmbunătăţirea condiţiilor de lucru. S-au cumpărat 16 sedii noi pentru Direcţiile Regionale şi Oficiile Judeţene între 2007 şi 2011, în condiţiile în care există 41 de sedii de Oficii Judeţene care deţineau deja sedii, dar sub formă de apartamente, iar numărul mediu de salariaţi este de 3”, se arată în raportul încheiat de Curtea de Conturi. Aceeaşi instituţie mai spune că o altă mare problemă a ANCOM, inclusiv la Iaşi, este reprezentată de maşinile de serviciu pentru angajaţi. Acestea ar fi nejustiticat de multe, 150, în condiţiile în care dintre cei 610 angajaţi la nivel naţional ai ANCOM, 131 au funcţii de conducere. În sfârşit, ultimul punct al raportului vizează cheltuielile de protocol şi de deplasare. Doar pentru o conferinţă din domeniu, ANCOM ar fi cheltuit bani cu lopata pentru a deplasat 30 de angajaţi la Guadalajara – Mexic.

 

Despre faptul că nu a trecut vila în declaraţia de avere, Bejenaru a spus ba că a crezut că va fi director doar câteva zile, ba că a vrut să o ascundă de fosta soţie

 

Directorul Bejenaru a dosit o vilă de 150.000 euro

Ovidiu Bejenaru, şeful ANCOM Iaşi, şi-a cumpărat, în anul 2012, o vilă de 150.000 de euro la Vişani, pe strada Castelul Grecilor. Numai că, director interimar al instituţiei fiind, nu a trecut-o în declaraţia de avere. Practic, directorul ieşean al ANCOM are singurele proprietăţi din declaraţia de avere la Miercurea Ciuc, acolo unde a locuit împreună cu fosta soţie. La Iaşi nu are trecut nimic. „A fost o scăpare, o greşeală să nu o trec. Ştiam că trebuie să scriu în declaraţie asta, dar m-am gândit că sunt director pentru câteva zile şi nu va fi nevoie. Am vrut ca fosta mea soţie să nu ştie despre această proprietate şi am ascultat sfaturile altora. Nu am nicio problemă cu ANI, o voi trece în declaraţie zilele viitoare”, a fost răspunsul lui Bejenaru. Despre banii utilizaţi pentru cumpărarea imobilului, Ovidiu Bejenaru susţine că provin dintr-un credit ipotecar luat pe 29 de ani. Numai că valoarea creditului este de 110.000 de euro.

 

 Oana Ungureanu este consilier la Prefectura Iaşi

 

În relaţie cu Oana Ungureanu

Ovidiu Bejenaru este divorţat d
e soţie, care este judecător la Miercurea Ciuc, dar este implicat într-o altă relaţie. Originar din Iaşi şi mutat la Braşov, apoi la Cluj Napoca şi, ulterior, la Miercurea Ciuc, Bejenaru are acum o relaţie văduva fostului subprefect de Iaşi, Florin Ungureanu. „Locuiesc în casa de la Vişani şi stau o dată la câteva zile la Oana. Dar asta este problema noastră, nu este de interes public”, a confirmat Ovidiu Bejenaru relaţia pe care o are acum.

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments