O TRANZACŢIE TRĂSNET. Fiterman cumpără Little Texas

0
2420

Proprietarul celor mai mari unităţi medicale private din Moldova face o achiziţie surprinzătoare

 

Mediul de business din Iaşi e în anul marilor tranzacţii. Americanul Jeri Little Anstrong e pe cale să vândă Little Texas, restaurantul şi pensiunea.

Surse din mediul de afaceri susţin că vânzarea s-ar fi perfectat deja, cumpărătorul fiind Dan Fiterman, cunoscutul proprietar al celor mai mari unităţi medicale private din Iaşi şi Suceava. “Nu încă”, a fost răspunsul telegrafic al lui Fiterman.

 

 

Foto: Little Texas

 

Jeri a dispărut

Foarte puţini sunt cei care au auzit despre tranzacţie, deşi este de notorietate că, de ceva vreme, Jeri Little Anstrong nu mai este de găsit la Little Texas, deşi conducea personal afacerea. O scurtă discuţie cu administratorul complexului este lămuritoare: “Domnul Jeri nu poate fi găsit aici. Nu pot comenta nimic despre tranzacţie”, a spus administratorul care nu a confirmat, dar nici nu a infirmat vânzarea Little Texas.

La fel de misterios a fost şi Dan Fiterman, cel indicat ca fiind cumpărătorul complexului din Moara de Vânt. “Nu am cumpărat Little Texas, încă. Cine ştie ce-o să fie?”, au fost singurele cuvinte ale lui Fiterman pe acest subiect.

 

Foto: terasa Restaurantului Little Texas

 

Afacere beton

Dacă Fiterman a cumpărat Little Texas, nu s-a păcălit deloc. Şi asta pentru că, după căderea din 2006 – 2007 când profitul a fost în scădere, firma US-Rom House LTD SRL, care operează restaurantul şi pensiunea, a început să-şi revină. Conform ultimului bilanţ depus la Ministerul Finanţelor, societatea a avut, în 2011, o cifră de afaceri netă de 3,08 milioane de lei. Veniturile totale au fost de 3,2 milioane de lei, iar cheltuielile de 2,3 milioane de lei. A rezultat un profit brut de 870.000 de lei, din care, după scăderea impozitelor, au rămas 724.000 lei, adică echivalentul a 170.000 de euro.

 

Greu de evaluat

Specialiştii spun că domeniul de activitate al Little Texas face ca afacerea să fie greu de evaluat. “Afacerea pare promiţătoare dacă ajunge la cineva care s-o valorifice mai bine decât se face acum. E greu de spus în bani cu cât s-ar putea vinde, pentru că sunt mulţi factori de care se ţine cont: sunt pieţe specifice în funcţie de zonă, există concurenţa, există potenţialul de creştere. Practic, este aproape imposibil de estimat cu cât s-ar putea vinde”, a spus Tiberiu Brăilean, profesor de economie.

 

Case de amanet vândute pe 12 milioane euro

Vânzarea restaurantului şi a pensiunii Little Texas ar fi cea de-a doua mega tranzacţie a anului după ce, recent, Bogdan Gheorghiu a vândut lanţul de case de amanet Express Credit. Compania americană ce a cumpărat casele de amanet i-a plătit lui Gheorghiu 12 milioane de euro net.

 

Jeri Little a venit ca misionar, pleacă milionar

 

Foto: Jeri Little

 

Jeri Anstrong Little (foto) s-a născut în 1954 la Dearbom, Michigan, şi s-a specializat în Business şi Finanţe la Fullertone University. În 1978 a fost numit New Associate of the Year de Newengland Mutual, iar în 1980 a primit premiul naţional pentru vânzări. A avut propria firmă de asigurări, Little&Associates, din 1977 până în 1992. A plecat din Orange County, California, spre România în 1988, pentru a deveni misionar la Iaşi. După ce a vizitat Iaşul şi Suceava, a plecat înapoi în Statele Unite, de unde s-a întors, în 1989, pentru a predica în biserici baptiste. Revoluţia l-a prins la Iaşi unde, în 1992, a deschis câteva magazine de haine, care urmau să aducă fonduri bisericii. În 1996 a înfiinţat Little Texas, restaurant cu specific american. În anii următori, a dezvoltat complexul, ajungând acum la o pensiune în stil american, o sală de conferinţe şi vechiul restaurant cu o terasă în spate. Jeri Little a scris şi o carte despre experienţa în România – “Merchant to Romania”, ce poate fi comandată pe Amazon.com pentru 11,07 dolari.

 

Imperiul Fiterman: 25 milioane de euro

 

Foto: familia Fiterman

 

Dan Fiterman este proaspăt intrat în Top 300 Capital, cu o avere estimată la 24 -25 de milioane de euro. Este proprietarul centrelor medicale Arcadia (din Iaşi şi Suceava), al fabricii de medicamente Fiterman Pharma şi al câtorva clădiri din Iaşi, cunoscute după brandul Solomons. Bazele averii familiei Fiterman au fost puse de către Solomon, tatăl lui Dan Fiterman, evreu din judeţul Botoşani care a plecat din România în Israel, în 1976. Acolo a avut o afacere în domeniul televiziunii prin cablu, dar s-a întors în România în 1985, pentru a urma UMF. Revoluţia l-a prins aici şi, după 1989, a dat prima lovitură: Universitatea Apollonia. A doua lovitură a fost construirea blocului Gelsor, după care au urmat alte proprietăţi. Familia Fiterman a pus şi bazele primului spital privat din Moldova, Arcadia, şi ale fabricii de medicamente Fiterman Pharma.

 

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments