Poșta din Iași intră în faliment pe bucăți! Primul pas spre dizolvare – externalizarea livrării! Oficii poștale și apartamente de protocol scoase pe piața imobiliară

0
8029

Compania Poșta Română, slugarnică fantomă românească ajunsă în slujba unor companii străine, precum EON sau Auchan, își dă duhul la Iași. Oficiile poștale sunt în colaps, funcționarii cu salarii de mizerie refuză să mai dea randament, pregătirea noilor angajați de o vârstă cu oficiile poștale este deficitară, softurile, rețeaua și logistica sunt depășite moral, iar factorii poștali furnizează seviciul de livrare în scârbă. Lipsa de fonduri a făcut ca unele servicii de curse poștale inter-regionale de la Iași să fie externalizate către privați. Hoția și batjocura se mută la privați.  Sedii de Poștă din județ, care au rămas părăsite prin restrângerea activității, vor fi scoase la închiriat pentru baruri comunale sau păcănele. Gaura în bugetul Poștei este atât de mare, încât au scos la închiriat până și apartamentele de protocol ale Poștei. Față de această situație , atârnătorii politici din fruntea companiei maschează în mod mincinos dezastrul prin tot felul de strategii falimentare.

Din punct de vedere al procentului de trimiteri livrate suntem în linie cu industria, trimitem la fel de mult ca și alte companii din industrie. Pe de altă parte, eu, ca director, simt nevoia unei responsabilități față de angajații companiei, care au fost dedicați acestei companii de 10-20-30-40 ani. Și vă spun acest lucru pentru că toate companiile din Europa au mers într-o direcție de a închide oficii poștale. Putem face și noi acest lucru, mâine dacă închidem jumătate dintre oficiile poștale, bussines-ul Poștei va fi afectat și imaginea Poștei va fi schimbată în câteva luni, dar nu asta este deviza. Putem optimiza și noi, dar mii de oameni vor avea de suferit. Lumea are impresia că Poșta este o companie de curieri, noi suntem însă o companie de servicii financiare. Cea mai mare parte din bussines-ul nostru vine de acolo”, declara Valentin Ștefan, directorul general al Poștei Române, în urmă cu câteva luni.

Declarațiile acestuia vor fi punctul de plecare pentru ceea ce se întâmplă la Iași. Cum mincinosul pe limba lui piere, vom analiza fiecare afirmație a acestui atârnător politic.

Curse poștale externalizate către privați

Potrivit șefului companiei, Poșta Română se poate compara cu oricare firmă privată de curierat, în raport cu serviciul de livrări, dar omite intenționat să precizeze că parcul auto este tras pe dreapta, în cea mai mare parte. În urmă cu o lună de zile, Poșta Română, filiala Iași, s-a văzut în situația de a externaliza cursele poștale auto inter-regionale pe ruta Iași- Brașov, deoarece nu a reușit achiziția din surse interne a unui autocamion cu remorcă care să efectueze acest serviciu pe ruta menționată. Potrivit unor surse din interiorul Poștei, la acest moment sunt și alte rute descoperite, pentru care s-au găsit tot felul de artificii de livrare, fără asigurarea coletelor. O vulnerabilitate a companiei ținută departe de urechile clienților.

În contradicție cu această realitate, Poșta Română a fi declarată societate de interes strategic național. Modificările apar într-un proiect de hotărâre de guvern aflat în dezbatere publică. Autoritățile susțin că în acest fel operatorul poate să-și mărească mai mult capacitatea de transport și să asigure în cazul unei situații de criză inclusiv război, livrarea de diferite echipamente chiar şi pentru armată.

Poșta cu dezastru, șefii ei cu mațu

Responsabilitatea șefilor Poștei față de angajați este zero barat. Oameni aflați în acest job de câteva decenii, nu au beneficiat de niciun curs de calificare în raport cu noua tehnologie de lucru. Pentru a le face fiecare zi un calvar, softurile de operare au fost instalate pe calculatoare vechi care se blochează în mod constant. Mai nou, situațiile în care hârburile Poștei se strică din senin sunt din ce în ce mai dese pe fondul suprasolicitării aparaturii, pe fondul afluxului zilnic de ieșeni care apelează la oficiile poștale pentru plata facturilor de consum EON cu cardul de energie. Nici vorbă de digitalizarea serviciilor Poștei. Mai mult, la Iași nu a ajuns niciunul dintre cele  9 mii de dispozitive electronice portabile pentru plata facturilor cu cardul de energie.

Cum poti sa reformezi Poșta cu oameni precum fostul director al filialei ieșene ale cărui preocupări sunt legate de cât de repede poate cumpăra mici de la Selgros!?

La Selgros Iași ne întâmpină sloganul “Vă mulțumim pentru că ați cumpărat de la noi !” Dar că pentru a putea cumpara, ar trebui să fie deschise toate 15 case, nu doar 5. Chiar dacă faceți cei mai buni mici , promit că nu vă mai calc pragul!”, este una dintre supărările existențiale ale lui Radu Ursanu, fostul director al Poștei Iași care, imediat după descinderea DNA a fost numit coordonator al Corpului de Control al Directorului General la Compania Națională Poșta Română S.A. În timp ce acest sinecurist visează la grătare, clienții Poștei așteaptă și câte o oră ca sa poata trimite un colet, la un singur ghișeu, cot la cot cu câte o scară de bătrâni cu facturile EON în mâini.

Oficii poștale și apartamente de protocol scoase pe piața imobiliară

Promisiunea de a ține deschise cu orice risc toate oficiile poștale, și implicit personalul aferent, este o altă minciună a înfumuraților din conducerea companiei. La Iași, o consecință a restrângerii activității la unele dintre oficiile poștale din județ, a fost eliberarea unor spații cărora șefii Poștei nu le-au mai găsit nicio întrebuințare. Astfel , în loc să mențină locațiile fizice ale Poștei pentru a servi clienții, mai multe spații ale Poștei de pe raza comunelor Șipote, Andrieșeni, Strunga, Bălțați, Osoi, Scânteia sau A.I.Cuza au fost scoase la închiriat. Gaura financiară este atât de mare la Poșta din Iași, încât s-au scos spre închiriere până și și 3 apartamente de protocol ale Poștei, situate în blocul de pe strada Banu, precum și un spațiu comercial de la parterul acestuia.

4.1 19 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments