Ministerul Justitiei a inaintat Guvernului propunerea privind alocarea a aproape 3 miliarde lei catre Inalta Curte: „Suma este destinata achitarii drepturilor de natura salariala stabilite prin titluri executorii in favoarea personalului din Inalta Curte si din cadrul celorlalte instanţe judecatoresti, pentru care termenele esalonate de plata se implinesc in anul 2023”

0
64

Inalta Curte de Casatie si Justitie ar urma sa primeasca banii necesari pentru plata restantelor salariale ale judecatorilor si personalului din instante. Este vorba despre drepturile salariale stabilite prin titluri executorii si prin acte administrative ale ordonatorului principal de credite (ICCJ).

Ministerul Justitiei condus de Alina Gorghiu (foto) a lansat in dezbatere publica, marti, 28 noiembrie 2023, „Proiectul de hotarare a Guvernului privind alocarea unei sume din Fondul de rezerva bugetara la dispozitia Guvernului, prevazut in bugetul de stat pe anul 2023, pentru suplimentarea bugetului Inaltei Curti de Casatie si Justitie”.

Proiectul prevede suplimentarea bugetului ICCJ cu aproape 3 miliarde de lei. Mai exact, 2.893.000.000 miliarde lei, adica 578 milioane euro. Suma este destinta, conform proiectului de Hotarare de Guvern, achitarii drepturilor de natura salariala stabilite prin titluri executorii in favoarea personalului din Inalta Curte de Casatie si Justitie si din cadrul celorlalte instante judecatoresti, pentru care termenele esalonate de plata se implinesc in anul 2023, precum si a accesoriilor aferente acestor drepturi, calculate potrivit legii.

Iata proiectul de Hotarare de Guvern privind suplimentarea bugetului ICCJ (vezi facsimil 1):

(1) Se aproba suplimentarea bugetului Inaltei Curti de Casatie si Justitie, la capitolul 61.01 ‘Ordine publica si siguranta nationala’, titlul 10 ‘Cheltuieli de personal’ cu suma de 2.145.500 mii lei si titlul 59 ‘Alte cheltuieli’ cu suma de 747.500 mii lei din Fondul de rezerva bugetara la dispozitia Guvernului, prevazut in bugetul de stat pe anul 2023.

(2) Suma prevazuta la alin. (1) este destinata achitarii drepturilor de natura salariala stabilite prin titluri executorii in favoarea personalului din Inalta Curte de Casatie si Justitie si din cadrul celorlalte instante judecatoresti, pentru care termenele esalonate de plata se implinesc in anul 2023, precum si a accesoriilor aferente acestor drepturi, calculate potrivit legii.

Art. 2 – Ordonatorul principal de credite raspunde de modul de utilizare, in conformitate cu dispozitiile legale, a sumelor prevazute la art. 1.

Art. 3 – Se autorizeaza Ministerul Finanţelor sa introduca, la propunerea ordonatorului principal de credite, modificarile corespunzatoare in structura bugetului de stat si in volumul si structura bugetului inaltei Curti de Casatie si Justitie pentru anul 2022”.

Restantele ar putea creste si mai mult daca nu sunt platite

Amintind ca prin hotarari judecatoresti definitive si executorii au fost recunoscute unele drepturi salariale in favoarea personalului din sistemul justitiei pentru care presedintele Inaltei Curti are calitatea de ordonator principal de credite, Nota de Fundamentare a Hotararii de Guvern precizeaza ca ICCJ are obligatia ca in anul 2023 sa efectueze plata sumelor prevazute prin hotarari judecatoresti avand ca obiect acordarea unor drepturi de natura salariala, devenite executorii in perioada 2019-2023, in procentele prevazute prin actele normative anterior mentionate.

Totodata, in 2023, a devenit scadenta obligatia de plata a unei parti din drepturile salariale restante ale personalului din ICCJ si celorlalte instante judecatoresti, recunoscute si stabilite la plata esalonat prin acte administrative ale ordonatorului principal de credite.

Daca nu vor fi achitate, toate aceste restante vor creste, avertizeaza Ministerul Justitiei, in conditiile in care drepturile salariale restante astfel stabilite sunt purtatoare de dobanzi legale moratorii si/sau penalizatoare, fiind supuse, in egala masura, si actualizarii cu indicele de inflatie.

Prezentam Nota de Fundamentarea a proiectului Hotarare de Guvern privind suplimentarea bugetului ICCJ (vezi facsimil 2):

Prin hotarari judecatoresti definitive si executorii au fost recunoscute unele drepturi salariale in favoarea personalului din sistemul justitiei pentru care presedintele Inaltei Curti de Casatie si Justitie are calitatea de ordonator principal de credite.

In considerarea prevederilor art.39 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr.114/2018 privind instituirea unor masuri in domeniul investitiilor publice si a unor masuri fiscal-bugetare, modificarea si completarea unor acte normative si prorogarea unor termene, cu modificarile si completarile ulterioare, ale art.VI din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr.130/2021 privind unele masuri fiscal-bugetare, prorogarea unor termene, precum si pentru modificarea si completarea unor acte normative, cu modificarile si completarile ulterioare, si ale art. VI din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr.168/2022 privind unele masuri fiscal-bugetare, prorogarea unor termene, precum si pentru modificarea si completarea unor acte normative, Inalta Curte de Casatie si Justitie are obligatia ca in anul 2023 sa efectueze plata sumelor prevazute prin hotarari judecatoresti avand ca obiect acordarea unor drepturi de natura salariala, devenite executorii in perioada 2019-2023, in procentele prevazute prin actele normative anterior mentionate.

De asemenea, in anul 2023, a devenit scadenta obligatia de plata a unei parti din drepturile salariale restante ale personalului din Inalta Curte de Casatie si Justitie si din cadrul celorlalte instante judecatoresti, recunoscute si stabilite la plata esalonat prin acte administrative ale ordonatorului principal de credite.

Avand in vedere ca drepturile salariale restante astfel stabilite sunt purtatoare de dobanzi legale moratorii si/sau penalizatoare, fiind supuse, in egala masura, si actualizarii cu indicele de inflatie, orice intarziere a executarii obligatiei de plata a acestora atrage o crestere semnificativa a cuantumului sumei totale pe care Inalta Curte de Casatie si Justitie o datoreaza titularilor acestor drepturi.

In lipsa alocarii fondurilor necesare, ar fi incalcate dispozitiile art. 205 alin. (2) din Legea nr. 303/2022 privind statutul judecatorilor si procurorilor, potrivit carora drepturile salariale ale judecatorilor si procurorilor nu pot fi suspendate altfel decat in conditiile prevazute de aceasta lege.

In aceste conditii, este necesara asigurarea sumelor aferente platii acestor drepturi din Fondul de rezerva bugetara la dispozitia Guvernului, in conditiile art. 30 alin. (2) din Legea nr. 500/2002 privind finantele publice, cu modificarile si completarile ulterioare, conditia urgentei prevazuta de aceste dispozitii fiind justificata, printre altele, de necesitatea inlaturarii cat mai rapide a cauzelor care conduc la cresterea cuantumului sumelor datorate de Inalta Curte de Casatie si Justitie titularilor drepturilor salariale restante, precum si de iminenta executarii silite a ordonatorului principal de credite, inceperea procedurilor de executare creand riscul aparitiei unor blocaje in activitatea Inaltei Curti de Casatie si Justitie, inclusiv prin indisponibilizarea sumelor de bani existente in conturile acesteia.

Avand in vedere faptul ca in bugetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie nu sunt prevazute sumele necesare pentru plata drepturilor salariale aferente titlurilor executorii al caror termen esalonat de plata a fost stabilit pentru anul 2023, prin prezentul act normativ se propune suplimentarea bugetului inaltei Curti de Casatie si Justitie pe anul 2023, din Fondul de rezerva bugetara la dispozitia Guvernului, prevazut in bugetul de stat pe anul 2023, la capitolul 61.01’Ordine publica si siguranta nationala’, titlul 10 ‘Cheltuieli de personal’, cu suma de 2.145.500 mii lei credite de angajament si credite bugetare si la titlul 59 ‘Alte cheltuieli’, cu suma de 747.500 mii lei credite de angajament si credite bugetare in vederea platii sumelor stabilite prin hotarari judecatoresti avand ca obiect acordarea unor drepturi de natura salariala devenite executorii, pentru personalul din cadrul instantei supreme si celorlalte instante judecatoresti, pentru care presedintele Inaltei Curti de Casatie si Justitie are calitatea de ordonator principal de credite.

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments