Cine sunt parlamentarii care au votat împotriva înființării unui comandament NATO în România: președinta Comisiei pentru afaceri europene din Senat, suspendată din PSD, un fost agent imobiliar exclus din AUR și Diana Șoșoacă

0
105

Trei parlamentari români au votat împotriva înființării unui comandament regional al NATO în România, o propunere a președintelui Klaus Iohannis care oferă României un rol strategic în regiunea Mării Negre. Aceștia sunt Diana Șoșoacă, Gabriela Crețu – fosta soție a baronului Dumitru Buzatu suspendată din PSD și Ciprian Ciubuc, un deputat exclus din AUR. Totuși, hotărârea a fost aprobată cu o majoritate confortabilă de 239 de parlamentari. Au existat și 39 de abțineri. G4Media publică și lista nehotărâților.

Potrivit textului hotărârii, Comandamentul Regional de Operaţiuni Speciale al Alianței Nord-Atlantice va fi amplasat în Garnizoana Târgu Mureș, funcționarea acestuia urmând a fi stabilită prin acorduri comune cu Bulgaria.

Hotărârea a fost votată la propunerea președintelui Klaus Iohannis care, într-o scrisoare adresată Parlamentului, a explicat necesitatea localizării comandamentului NATO în țară, proximitatea României faţă de zona de conflict ucraineană. „NATO a finalizat procesul de elaborare a noilor planuri necesare implementării Conceptului de descurajare și apărare în spațiul euroatlantic. În elaborarea Planului Regional pentru Sud-Est, NATO a identificat necesitatea unei structuri de forțe de comandă și control pentru operațiunile speciale în regiunea Mării Negre”. Anterior, Statele Unite ale Americii declaraseră că nu există nicio amenințare pentru Europa de Est din partea Rusiei.

Unul dintre cei trei parlamentari care s-au opus proiectului NATO este Diana Șoșoacă, cunoscută deja pentru poziționările sale pro-ruse.

Al doilea parlamentar este senatoarea PSD Gabriela Crețu, unul dintre reprezentanții României în relația cu instituțiile europene. Gabriela Crețu este și fosta soție a baronului de Vaslui, Dumitru Buzatu, arestat, în urmă cu două luni, pentru luare de mită. Imediat după arestarea lui, Gabriela Crețu a fost suspendată din PSD. Ea era membră a Consiliului Național al PSD încă din 1998.

Site-ul oficial al Summitului european de la Praga, care a invitat-o pe Gabriela Crețu să ia cuvântul la mai multe ediții, o descrie ca fiind ”un intelectual de stânga și politician, în prezent președinte al Comisiei pentru afaceri europene din Senatul României. Fiind membră a Senatului din 2012, a fost raportor în principal pe aspecte politice, economice și financiare ale Uniunii Europene. Anterior, a fost membră a Camerei Deputaților și membră a Parlamentului European”.

Gabriela Crețu este absolventă de istorie și filosofie. Înainte de a intra în politică, a fost profesoară de științe sociale și economie. A publicat mai multe cărți și numeroase studii și articole în domeniul științelor sociale, economiei, științelor politice, geopoliticii, feminismului și epistemologiei.

Al treilea parlamentar care a votat împotriva înființării unui comandament NATO este deputatul neafiliat Ciprian Ciubuc, fost agent imobiliar. Este de profesie inginer. El a devenit deputat de Brăila în 2020 din partea AUR, dar a fost exclus din partid în 2022, după ce a criticat Congresul AUR și modul în care George Simion a fost reales președinte al partidului, alături de o echipă de conducere pe care o consideră doar de formă.

Platforma de fact checking Factual îl descrie ca fiind ”suveranist și eurosceptic. Conturile sale de pe rețelele sociale abundă în mesaje conspiraționiste și din repertoriul propagandei ruse, iar după declanșarea conflictului Israel-Hamas din octombrie 2023, chiar antisemite”.

Cine s-a abținut de la votul pentru înființarea Comandamentului NATO în România

Parlamentarii AUR au votat în bloc abținere. Pe lâng ei, s-au mai abținut patru neafiliați: Ovidiu Florean, Anamaria Gavrilă, Andi Grosaru și Nicolae Roman.

Aelenei Dănuţ deputat AUR
Albişteanu Mihail deputat AUR
Andruşceac Antonio deputat AUR
Axinia Adrian-George deputat AUR
Badiu Georgel deputat AUR
Cătană Gheorghe-Adrian senator AUR
Cioromelea Valentin-Rică senator AUR
Coarnă Dumitru deputat AUR
Coleşa Ilie-Alin deputat AUR
Dămureanu Ringo deputat AUR
Enachi Raisa deputat AUR
Florea Daniel deputat AUR
Florean Ovidiu-Iosif senator Neafiliati
Flucuş Dumitru deputat AUR
Focşa Dumitru-Viorel deputat AUR
Gavrilă Anamaria deputat Neafiliati
Gheba Daniel-Sorin deputat AUR
Ghiţă Daniel-Florin deputat PSD
Grădinaru Radu-Vicenţiu deputat AUR
Grosaru Andi-Gabriel deputat Neafiliati
Hangan Andrei senator AUR
Ivănuţă Cristian-Daniel deputat AUR
Lavric Sorin senator AUR
Mateescu Sorin-Cristian senator AUR
Mitrea Dumitrina deputat AUR
Muncaciu Sorin-Titus deputat AUR
Neagu Ionuţ senator AUR
Pop Darius deputat AUR
Puşcaşu Lucian-Florin deputat AUR
Roman Nicolae deputat Neafiliati
Scripnic Lilian deputat AUR
Simion George-Nicolae deputat AUR
Stoica Ciprian-Titi deputat AUR
Suciu Sebastian-Ilie deputat AUR
Şerban Gianina deputat AUR
Tanasă Dan deputat AUR
Târziu Claudiu-Richard senator AUR
Volosatîi Boris deputat AUR

Reamintim că partidul AUR s-a pronunțat împotriva războiului din Ucraina, chiar dacă liderii acestuia au comentat în mai multe rânduri că nu este războiul nostru și că România ar trebui să acorde atenție și resurse mai curând minorității române din Ucraina, decât refugiaților ucraineni.

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments