Bojdeuca lui Ion Creangă, subiect de ironii pe internet. Imaginile care au stârnit un val de critici

0
262

Bojdeuca lui Nică din Amintiri din Copilărie a reintrat în circuitul turistic după ce a fost supusă unui amplu proces de modernizare. Dar, fotografiile cu bojdeuca celui care a fost cel mai mare povestitor român și unul dintre cei patru mari clasici ai literaturii române, nu au fost pe placul internauților.

De fapt, imaginile cu bojdeuca lui Ion Creangă publicate pe rețelele de socializare au generat un adevărat val de critici și ironii.

Bojdeuca lui Ion Creangă, subiect de ironii și miștouri pe Facebook

Nu de mult municipalitatea din Iași a anunțat că Bojdeuca lui Ion Creangă va putea fi vizitată din nou, deoarece lucrările de restaurare au fost finalizate.

Internauții nu au rămas indiferenți la imaginile cu muzeul memorial Creangă postate de autoritățile ieșene pe rețelele de socializare. Internauții deplâng faptul că bojdeuca nu mai are nimic în comun cu faimosul personaj din Amintiri din Copilărie. Este mult prea modernă. Aspectul final nu trimite deloc la vremurile în care a trăit Ion Creangă.

„Au pus parchet pe jos în bojdeucă? Îmi vine să vomit!“. „În ce lux a trăit Creangă!”, „Doamne!!! Nu pot să cred! Mai fac și publicitate!”, sunt doat câteva din nemulțumirile exprimate pe Facebook.

„Au stricat-o şi pe asta! Creangă avea parchet triplu stratificat în bojdeucă? Şi ferestre din plastic cu geam termopan? Văleu! Şi acum câinii se joacă cu motoceii? Am fost eu la o şcoală greşită sau ăştia nu au fost deloc la şcoală?”, a scris un alt internaut nemulțumit de felul în care arată bojdeuca marelui povestitor Creangă. „Se poate închiria în regim hotelier? E numai bună de pus pe Air BNB“, a adăugat, ironic, un alt utilizator.

Costel Alexe este de altă părere

Președintele Consiliului Județean Iași, Costel Alexe, nu împărtășește aceeași opinie cu internauții care au contestat veridicitatea casei memoriale Ion Creangă. Liberalul este de părere că Bojdeuca clasicului din literatură și-a păstrat unicitatea și farmecul specific secolului XIX

„Călător pe meridiane culturale, așa s-a numit proiectul prin care am reabilitat întreg ansamblul muzeal cu fonduri europene, printr-un parteneriat implementat împreună cu Primăria Fălești Și Consiliul Raional Fălești din Republica Moldova.

Prin acest proiect, am efectuat lucrări de restaurare și securizare a bojdeucii, lucrări de reabilitare și modernizare a clădirii muzeului, refacerea amfiteatrului și circulațiilor pietonale, reamenajarea spațiului verde și refacerea sistemului de iluminat. Mă bucur că am încheiat cu succes etapa lucrărilor și că am reușit să conservăm farmecul unic al bojdeucii.

Vă reamintesc că Bojdeuca lui Ion Creangă este primul muzeu literar din România, inaugurat în 1918, și cel mai vizitat Muzeu din rețeaua Muzeul Național al Literaturii Române Iași. Încă puțin și vă reașteptăm să descoperiți lumea lui Ion Creangă, în Bojdeuca din Dealul Țicăului”, a scris Costel Alexe, pe Facebook.

Ion Creangă este unul dintre cei patru mari clasici ai literaturii române

Ion Creangă, alături de nuvelistul Ioan Slavici, dramaturgul Caragiale și poetul național Mihai Eminescu, formează cvartetul celor mai mari scriitori pe care i-a dat literatura română.

Numele de Creangă nu ne-ar fi spus mare lucru dacă Eminescu n-ar fi existat. Autorul „Amintirilor din Copilărie” a scris la îndemnul conservatorului Eminescu. Legenda spune că Eminescu, Creangă și Veronica Micle ar fi murit în același an, 1889.

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments