Anchetată de procurori, ex-șefa Soluționării Contestațiilor și-a luat vilă. Controla 15 miliarde €

0
332

Fosta șefă a Consiliului Național de Soluționare a Contestațiilor (CNSC), Florentina Drăgan, a fost destituită de colegii ei din cauza unor nereguli pentru care este anchetată de procurori și de inspectorii ANI.

Fosta șefă a Soluționării Contestațiilor este anchetată de procurori. Florentina Drăgan controla achiziții de 15 miliarde.

Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor (CNSC) are aparența unei instituții administrative șterse.

Fosta șefă a Soluționării Contestațiilor, anchetată de procurori. Controla achiziții de 15 miliarde €.

Importanța ei este invers proporțională cu această percepție.

Pentru că CNSC este prima instanță de judecată a achizițiilor realizate de autoritățile locale și centrale care se ridică anual la circa 15-16 miliarde de Euro.

Iar hotărârile date de CNSC sunt menținute în proporție de 95% de curțile de apel unde cei nemulțumiți de acestea pot face apel.

Cine controlează CNSC, controlează achizițiile publice

Ferită de ochii opiniei publice, pentru controlul CNSC se duce o mare bătălie.

Cine controlează CNSC, controlează achizițiile publice.

Recent, premierul Marcel Ciolacu și ministrul transporturilor, Sorin Grindeanu, își exprimau public nemulțumirea față de activitatea acestei instituții.

Nemulțumirea a coincis cu îndepărtarea de la șefia CNSC a fostului președinte Florentina Drăgan pentru o serie de nereguli nemaiîntâlnite până atunci la șeful acestei instituții.

Demisă că voia să-i ponteze cu amprenta digitală

Florentina Drăgan, 47 de ani, a fost timp de patru ani șefa Consiliului Național de Soluționare a Contestațiilor (CNSC).

A fost aleasă în 2019 președinte de 17 din cei 32 de consilieri ai CNSC.

Și a fost destituită în iunie 2023 de 25 din cei 32.

Și la numire, și la destituire era nevoie de o majoritate absolută.

Bomboana de pe colivă, care a aprins conflictul dintre aceasta și restul instituției, a fost decizia Florentinei Drăgan de a introduce, peste noapte și fără să se consulte cu nimeni, ca începând cu ziua copilului din 2023 accesul în instituție se va face pe bază de amprentă biometrică. Ulterior, Autoritatea Națională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal (ANSPDCP) a decis că ordinul dat de Drăgan este ilegal și a amendat chiar CNSC pentru emiterea acestuia cu 200.000 lei.

Pe lângă faptul că introducerea amprentei digitale a fost considerată ilegală, sistemul era folosit doar pentru programul clasic 9-17.

Oricine lucra peste program trebuia să treacă pe la doamna Drăgan să îi dea binecuvântarea. Nicidecum electronic, ci manual. În stil românesc.

Adică să îi recunoască sau nu orele suplimentare.

Anchetată pentru intervenții în completele de judecată

Fosta șefă a CNSC este acuzată de colegii ei că a intervenit în deciziile unui complet de judecată.

În CNSC sunt 11 complete de judecată formate, de regulă, din 3 membri fiecare, cărora le sunt repartizate aleator contestațiile făcute de companiile nemulțumite de rezultatul unei licitații pe bani publici.

Ingerințele brutale ale doamnei Drăgan la unul din completele de judecată ale CNSC a fost invocată de colegi pentru destituirea acesteia.

Dar și o plângere penală la parchet pentru aceste intervenții, sustragere de documente și faptul că predă la diferite universități în timpul orelor de program de la CNSC:

“Fapta numitei Drăgan Florentina-Mirabela de a chema în biroul ei un complet al Consiliului pentru a îi reproșa soluția dată unei cereri dintr-un dosar reprezintă o faptă extrem de gravă, care nu poate fi ignorată.

Calitatea de președinte al Consiliului nu îi dădea niciun drept să cheme la ea în birou membrii Completului 8 și să le reproșeze soluția pronunțată, respectiv să exercite verbal influențe asupra acestora pentru schimbarea ei, după cum s-a și întâmplat.  (…)

5 1 vote
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments