Instantele din circumscriptia CAB sunt pe primul loc atat la numarul de judecatori cu restante, cat si la numarul de hotarari restante si de intarzieri la motivari. In provincie, curtile de apel din Alba Iulia, Iasi, Bacau, Craiova si Cluj isi impart podiumul

0
77

Instantele din circumscriptia Curtii de Apel Bucuresti conduc detasat in materie de restante si intarzieri la motivarea hotararilor.

Lumea Justitiei prezinta raportul Inspectiei Judiciare nr. 22-3123 privind monitorizarea cazurilor de nerespectare a termenelor legale de redactare a hotararilor judecatoresti in anul 2022. Raportul a fost aprobat de catre Sectia pentru judecatori a CSM in sedinta de miercuri, 18 octombrie 2023.

Inainte de a intra in detalii, precizam ca Inspectia Judiciara – condusa de judecatoarea Roxana Petcu (foto) – opereaza cu trei criterii principale: „numar judecatori care inregistreaza restante”, „numar hotarari redactate cu intarziere” si „numar hotarari restante”.

Diferenta dintre ultimele doua categorii („intarzierile” si „restantele”) a explicat-o pentru Luju purtatorul de cuvant al Inspectiei Judiciare, Alin Alexandru:

Sa presupunem ca in momentul controlului, un judecator are zece hotarari carora inca nu le-a redactat motivarile. Cu toate acestea, in momentul controlului, acelasi judecator, in intervalul de referinta dat (primele sase luni din 2022 sau intregul an – am facut aceasta diferentiere in tabel), a terminat de redactat 30 de hotarari, dar cu depasirea termenului legal. Aceste 30 de hotarari nu mai sunt restante, dar toate cele 40 de hotarari se considera ca au fost redactate cu intarziere. De aceea, in calculul categoriei din tabel denumite ‘hotarari redactate cu intarziere’ intra si categoria ‘hotarari restante’”.

Instantele din Alba Iulia, Iasi, Bacau, Craiova si Cluj isi impart podiumul

Dupa cum veti vedea mai jos, in ceea ce priveste provincia, instantele din circumscriptia Curtii de Apel Alba Iulia se situeaza invariabil pe una dintre primele pozitii la toate cele trei categorii de mai sus („judecatori”, „intarzieri” si „restante”). La randul lor, CA Iasi si CA Alba Iulia isi impart podiumul la categoriile „intarzieri” si „restante”, in timp ce curtile de apel din Craiova si Bacau se remarca prin numarul ridicat de judecatori cu probleme in acest sens.

Iata statistica:

– numarul de judecatori cu restante: CA Bucuresti (653 de judecatori), CA Craiova (275), CA Bacau (265), CA Alba Iulia (213);

– numarul de intarzieri: CA Bucuresti (59.761 de hotarari), CA Cluj (18.630), CA Iasi (15.479), CA Alba Iulia (15.194);

– numarul de restante (inclus in numarul de intarzieri): CA Bucuresti (20.292 de hotarari), CA Iasi (2.859), CA Alba Iulia (2.580), CA Cluj (2.577).

Cum stau lucrurile la ICCJ

In ceea ce priveste Inalta Curte de Casatie si Justitie, cele mai mari probleme sunt la Sectia de contencios administrativ si fiscal, precum si la Sectia a II-a civila. Totusi, ICCJ este un caz special, intrucat in calcul sunt luati si magistratii-asistenti, nu doar judecatorii. De altfel, cele mai multe intarzieri si restante sunt inregistrate la nivelul magistratilor-asistenti (nu in ceea ce-i priveste pe judecatori), chiar daca incarcatura de dosare pe judecator este aproape tripla fata de cea raportata la magistratul-asistent.

Dosare disciplinare la trei instante

Inspectia Judiciara s-a autosesizat in cazul a trei instante, deschizand din oficiu dosare disciplinare. Este vorba despre Judecatoria Vanju Mare (judetul Mehedinti) si despre tribunalele Prahova si Buzau.

Ca si in anul precedent, nu au fost dispuse sesizari din oficiu sub aspectul nerespectarii termenelor de redactare in urma monitorizarii semestrului I; s-a apreciat ca este firesc sa se aiba in vedere intreaga dinamica a procesului de redactare a hotararilor judecatoresti si de a se identifica acele cazuri ce inregistreaza in mod constant intarzieri mari in redactarea hotararilor judecatoresti”, comenteaza IJ in raport.

Incheiem, lasandu-va sa cititi concluziile si propunerile Inspectiei Judiciare:

„IV. Concluzii

1. Se remarca faptul ca, la nivel national, a existat o usoara crestere a numarului hotararilor ramase neredactate in termenul legal la sfarsitul anului 2022, prin raportare la anul precedent, respectiv: de la 45.725 de hotarari la data de 31.12.2021 la 47.944 de hotarari la data de 31.12.2022. O crestere semnificativa la acest indicator au inregistrat, curtile de apel (inclusiv instantele arondate) Craiova, Bacau, Constanta, Iasi, Galati, Oradea si Ploiesti. Au existat si curti de apel unde au fost inregistrate scaderi la acest indicator, in acest sens exemplificam Inalta Curte de Casatie si Justitie si curtile de apel Pitesti si Suceava.

2. Pe de alta parte, la nivel national, numarul total al hotararilor redactate cu intarziere pe intreg anul 2022 a fost de 224.949, in scadere fata de anul 2021, cand s-au inregistrat un numar de 240.886. Exista instante unde acest indicator a scazut semnificativ, de exemplu curtile de apel Cluj, Constanta, Craiova, Iasi, Pitesti, Targu Mures si Timisoara.

3. Datele statistice atesta faptul ca numarul de restante nu este explicabil decat in mica masura prin raportare la complexitatea cauzelor solutionate. Astfel, asa cum se poate observa din situatiile statistice anterior expuse, exista instante ce inregistreaza complexitati ridicate si unde nu se inregistreaza restante ori acestea sunt nesemnificative – de exemplu curtile de apel Brasov, Cluj, Galati, Pitesti, Targu Mures, tribunalele Covasna, Salaj, Olt, Vaslui, Satu-Mare, Arges, Arad, Caras Severin si judecatoriile Brad, Hateg, Petrosani, Bicaz, Calarasi, Giurgiu, Zimnicea, Beclean, Sighetul Marmatiei,Viseu de Sus, Sighetul Marmatiei, Jibou, Tulcea, Filias, Segarcea, Strehaia, Caracal, Liesti, Panciu, Harlau, Barlad, Alesd, Negresti Oas, Raminicu-Sarat, Pucioasa, Darabani, Vatra Dornei, Odorheiul Secuiesc, Gurahont, Vatra Dornei, Reghin, Sinnicolau Mare.

4. Se remarca in continuare tendinta de scadere a numarului de restante la data de referinta 31.12.2022 fata de 1.07.2022.

5. In schimb, din datele analitice cuprinse in referatele intocmite de echipele de inspectori implicati in activitatea de monitorizare reiese faptul ca, de regula, in cadrul aceleiasi instante, repartizarea restantelor nu este nici pe de parte egala, existand doar unii judecatori ce inregistreaza numere foarte ridicate de hotarari restante.

6. Chiar si la instantele care inregistreaza incarcaturi mari si foarte mari de activitate, nu toti judecatorii redacteaza hotararile cu intarziere. De altfel, din situatia centralizatoare, rezulta faptul ca doar 3170 de judecatori au inregistrat intarzieri in redactare.

7. Raportat la totalul cauzelor solutionate de instante la nivel national in anul 2022 (2.069.814 de dosare), numarul total de 224.949 de dosare in care s-au inregistrat intarzieri in redactare reprezinta un procent de 10,87 %, in scadere fata de 11,77 % inregistrat in anul 2021.

V. Propuneri

Avand in vedere situatia expusa, se constata ca masurile dispuse de catre conducerile administrativ-jurisdictionale ale instantelor au fost, in general, de natura a pastra un echilibru in privinta redactarii de catre judecatori a hotararilor pronuntate, cu respectarea termenelor legale.

Desi s-a constatat ca numarul hotararilor restante la nivel national a scazut fata de anul 2021, se impune adoptarea de noi masuri care sa conduca la imbunatatirea acestui indicator de eficienta, respectiv:

i) continuarea activitatii de monitorizare si pentru anul 2023;

ii) verificarea situatiei hotararilor neredactate in termenele legale la intervale regulate de timp (trimestrial, semestrial si anual), indiferent de perioada cu care termenul a fost depasit la momentul raportarii”.

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments