Dosarul lui Marian Vanghelie, condamnat la 11 ani inchisoare, in pericol de prescriere, dupa ce un judecator a fost promovat la CSM

0
136

Dosarul lui Marian Vanghelie, in pericol de prescriere. Sectia pentru Judecatori a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a decis, in urma cu doua zile, detasarea unui judecator la CSM. Asta inseamna ca procesul lui Marian Vanghelie va fi reluat la Curtea de Apel Bucuresti pentru continuitatea completului de judecata, lucru care va conduce la prescrierea faptelor, sustin surse judiciare. Metoda de detasare la CSM este folosita de cativa ani pentru a tergiversa dosarele mediatizate.

Pe 27 septembrie, judecatorii din CSM au decis, in unanimitate, „detasarea la Consiliul Superior al Magistraturii a domnului Raileanu Toma Catalin, judecator la Curtea de Apel Bucuresti, pe o perioada de 3 ani, incepand cu data de 02.10.2023”.Pe 27 septembrie, judecatorii din CSM au decis, in unanimitate, „detasarea la Consiliul Superior al Magistraturii a domnului Raileanu Toma Catalin, judecator la Curtea de Apel Bucuresti, pe o perioada de 3 ani, incepand cu data de 02.10.2023”, scrie presshub.

Pe 13 mai 2021, Marian Vanghelie era condamnat la 11 ani si 8 luni inchisoare si pe 18 mai acelasi an Tribunalul Bucuresti si-a motivat decizia. Asta inseamna ca dosarul a plecat imediat la Curtea de Apel Bucuresti, instanta care a stabilit primul termen abia peste 8 luni, in ianuarie 2022.

„Aceste detașări constituie în sine posibile recompense, pentru că presupun un venit mai mare (incluzând de multe ori și diurne) și, în foarte multe situații, un volum de activitate mai mic decât în instanțe. Judecători care se întorc în instanțe sunt promovați înaintea colegilor care au rămas să judece dosare.

În cazul judecătorilor penaliști, în special al celor de la curțile de apel care judecă apeluri în cauze de mare corupție, pronunțând hotărâri definitive, detașarea în CSM poate să însemne reluarea probațiunii, ceea ce poate conduce la prescripția răspunderii penale”, atrage atenția Andrea Chiș.

In luna mai anul trecut, Vanghelie a chemat 30 de martori care sa-i dovedeasca nevinovatia, din care au fost acceptati 17.

Primul judecător schimbat

În ianuarie 2023, avocații inculpaților au cerut reaudierea martorilor și reluarea unor expertize pe motiv că unul dintre judecători din complet a fost schimbat. Procurorul DNA a susținut atunci că principiul nemijlocirii nu este încălcate atât timp cât, cel puţin unul din membrii completului de judecată a fost prezent la toate termenele de judecată.

Acum, judecătorul care a analizat de la început dosarul la CAB a fost detașat la CSM.

La Curtea de Apel aceștia au făcut tot ce le-a stat în putință să amâne procesul. De la lipsa avocaților până la martori care nu pot fi găsiți de poliție, inculpații s-au folosit de tot arsenalul judiciar posibil pentru a nu rămâne în pronunțare.

La ultimul termen au fost audiați 6 martori și procesul s-a amânat pentru a fi citat un altul, căruia nu i s-a stabilit adresa corectă.

Codul penal prevede un termen de prescriptie de 8 ani pentru infractiuni pedepsibile cu inchisoarea intre 5 si 10 ani, cum e cazul infracțiunilor de luare de mită și spălare de bani.

Grabă suspectă, detașare de urgență

Potrivit ziare.com, în iunie 2023, judecătorii Anastasia Gargale (președinte) și Cătălin Toma Răileanu au hotărât ca dezbaterile în apel din dosarul lui Marian Vanghelie să continue atât pe perioada protestului magistraților, cât și în luna august, în timpul vacanței judecătorești.

Odată cu plecarea lui Răileanu, se va dispune, cel mai probail reaudierea tuturor martorilor, lucru care va conduce la prescrierea faptelor din acest dosar.

Judecătoarea Andrea Chiș, fost membru al CSM, a dezvăluit, recent, metoda prin care anumite procese mediatizate sunt tergiversate prin politica de detașare a judecătorilor la CSM și ulterior delegarea acestora pe funcții de conducere în cadrul instanțelor.

Ademeniți cu funcții și implicit cu salarii mai mari, judecătorii acceptă detașarea, lasă baltă dosarele în lucru, iar avocații inculpaților cer readministrarea probelor lucru care durează luni sau chiar ani de zile în cazul unor dosare.

Rolul CSM

Judecătoarea arată că CSM și-a făcut un obicei din a detașa în aparatul propriu judecători de la anumite instanțe, într-un mod total netransparent.

Nu se cunosc posturile care se doresc a fi ocupate, iar numele acestora nu apare pe ordinea de zi a ședințelor Secției pentru judecători.

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments