Psihiatrul Gabriel Diaconu, despre declarațiile lui Vlad Pascu, criminalul de la 2 Mai: „A trăit într-o lume în care boala lui a bătut la uși închise”

0
256

Psihiatrul Gabriel Diaconu, despre declarațiile lui Vlad Pascu. Accidentul provocat de tânăr aduce în lumina reflectoarelor o întreagă rețea de trafic de droguri și de consumatori, care își pun viața în pericol cu fiecare doză consumată. În vizorul procurorilor au ajuns nenumărate persoane implicate într-un fel sau altul în traficul de droguri.

Psihiatrul Gabriel Diaconu, despre declarațiile lui Vlad Pascu. Cu toate că tânărul a transmis că îi pare rău de întreaga dramă creată și că nu mai poate da timpul înapoi, specialistul subliniază că nimic nu s-ar fi întâmplat dacă Vlas Pascu nu ar fi consumat droguri.

Psihiatrul Gabriel Diaconu, despre declarațiile lui Vlad Pascu

Așadar, băiatul trebuie acum să-și asume alegerile proaste făcute în viață și să suporte consecințele. ”Îmi pare rău, nu pot da timpul înapoi, într-o lume cu un determinism simplu, declarația publică a lui Vlad Pascu, tânărul care a omorât, sub influența substanțelor, doi tineri într-un accident de mașină, sună firesc precum glonțul dulce ca mierea din cărțile lui Petru Popescu.

Dar l-ai da? Timpul înapoi. Timpul cui? Timpul lor pe care l-ai luat când i-ai ucis? Timpul deciziilor timpurii care ți-a pus viața, balistic, pe-o traiectorie a distrugerii? Sau poate timpul devreme, timpul când s-au coagulat forțele personalității, ale atașamentului, când puii de om deprind de la părinți, ori semeni, dascăli și educatori, ce-i bine sau ce-i rău pe lumea asta.

Singurii mari hoți de timp sunt viața și moartea. Viața care-ți dă iluzia că ai timp, moartea care-ți dă certitudinea că nu-l mai ai. Și-ar fi și-al treilea, memoria cu oglinzile ei către înapoi, o vreme când era bine, era ferit, era o lume unde timpul încă nu s-a invitat.

Dar mi-a sunat bine expresia în urechi. Niciunul nu-l putem da. Timpul. Deși folosim asta drept comoditate. Ai două minute să vorbim ceva? Când îți ”faci” un pic de timp și pentru mine? Părinților li se recomandă să petreacă mai mult timp cu copiii. Unele meserii, să le înveți, ”cer” timp. Timpul are un cost, timpul are un preț, e-o chestie pe care o găsești și-o pierzi, intri în ”criză” de timp sau, pur și simplu, n-ai timp.

Rare sunt momentele când timpul e vital. Când timpul e o esență. De-aș fi avut mai mult timp, poate. Dacă-mi dădea ”suficient” timp, rezultatul era altul. Iar pluralul timpului, timpurile, capătă o proporție morală. Ce timpuri trăim. Dar lasă timpurile, cât de aparte ne par lucrurile rupte de timp. Atemporale. Rezistența în fața timpului ne dă o intuiție a permanenței, dar și-a calității intrinseci subiectului care nu-i influențat de timp”, a scris psihiatrul, pe Facebook.

În încheiere Gabriel Diaconu a părut că-l compătimește pe Vlad Pascu și a transmis că nu acest băiat ar fi problema cea mai mare.  ”Vlad Pascu nu poate da timpul înapoi. Nu-l poate da înapoi 10 minute înainte de-a se sui la volan. Nu-l poate da înapoi trei ore, înainte de-a consuma. Sau 10 ore, înainte de-a-și procura.

Nu-l poate da înapoi. Săptămâni, luni, ani înainte în care a trăit într-o lume în care boala lui a bătut la uși închise. Viața lui a bătut la uși închise. Dintre toate timpurile posibile, în cele din urmă calea lui de-a merge înainte s-a îndreptat spre-un Mercedes de epocă transformat în armă letală.

5 1 vote
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments