Peste 40 stejari monumente ale naturii, cu vârste de peste 300 de ani, măcelariți de Compania de Drumuri. Cu un dosar penal deschis, DRDP anunță că va finaliza măcelul

0
4382

Consiliul Județean Iași, prin instituțiile din subordine, se face vinovat de măcelărirea a peste 47 de stejari seculari – cu vârste peste 300 de ani, aflați pe lista monumentelor naturii. Măcelul a avut loc în această vară în zona Trei Iazuri. La o lună de zile de la intervenția muncitorilor Direcției Regionale de Drumuri și Poduri, Poliția Târgu Frumos a deschis un dosar penal, dar nimeni nu a fost audiat până la acest moment. Culmea tupeului, cei care au măcelărit stejarii monumente ale naturii de la Trei Iazuri cu o “toaletare” neglijentă și agresivă ce le va grăbi declinul,  au de gând să intervină din nou, tot fără avize și specialiști dendrology, la sfârșitul acestei luni.

C.N.A.I.R-D.R.D.P. Iași a toaletat peste 40 de stejari Monumente ale Naturii de la Trei Iazuri, într-o modalitate sălbatică, fără niciun aviz din partea instituțiilor abilitate. Așa sunt tratați în județul Iași arborii monumente ale naturii. Cea mai mare aglomerare de astfel de arbori protejați, la Trei Iazuri, 40 de arbori care depășesc 300 de ani, a fost măcelărită în mare parte în acest fel , singura lor scăpare a fost că tăierile au fost observate la timp de activiștii de mediu din Iași.

Arborii trebuiesc verificați odată la 5 ani pentru a se verifica aspectele de siguranță cât și starea de conservare. Asta permite o abordare corectă, proactivă, nu de muncitori nepregătiți pentru a gestiona monumente ale naturii, dar care dau dovadă de exces de zel. E o tendință a autorităților care nu fac treaba la timp, să supra reacționeze – de frică – făcând mai mult rău decât bine.  Sunt peste 42 arbori monument, cu vârsta peste 300 de ani, a căror toaletare se putea face și corect, și legal, cu avizele și participarea specialiștilor relevanți, nu amatoricește și contraproductiv cum a fost distrusă o mare parte dintre ei”, este poziția ecologiștilor din comunitatea Codrii Iașilor.

Acești 47 de stejari multi-seculari (308 ani) sunt declarați Monumente ale Naturii prin HCJ li constituie cea mai mare aglomerare de arbori monumente ale naturii din județ, o adevarată comoară naturală. HCJ reglementeaza și modul în care sunt gestionați: cu verificări și intervenții care să îi mențină în stare bună de conservare odată la 5 ani. Orice intervenție trebuie făcută cu avizul Academiei Române Iași și notificarea APM, lucru care nu s-a întâmplat în acest caz.

Dosar penal deschis pentru mutilarea stejarilor seculari de la Trei Iazuri!

Față de această barbarie, Poliția Târgu Frumos a confirmat că s-a început urmărirea penală.

Politia ne-a spus și că dezastrul de la Trei Iazuri a fost operat de CNAIR, dar avem informații că au fost și alți “specialiști” implicați și responsabili.  Tăierile au fost foarte agresiv și neglijent executate, cu ramuri sănătoase mari tăiate, cu așchieri pe distanțe lungi, cu cioate lăsate departe de ramificație.  Oricine a atins un pom cu o foarfeca de tăiat știe că cei care au operat aici – si cei care au supervizat și aprobat! – sunt niște incompetenți neglijenți. Așa un măcel nu aduce „siguranța publică”, doar grăbește debilitarea arborilor.  Nu este suficient ca cei responsabili să fie sancționați. Rugăm Academia Română, Filiala Iași să se implice. Este imperios necesar să se intervină urgent pentru reducerea dezastrului! Rănile deschise sunt porți de intrare pentru patogeni. Așchierile pe distanțe lungi agravează fenomenul. Cioatele lăsate departe de trunchi se vor usca si vor duce la putrezirea trunchiului principal și, în timp, pierderea arborilor în totalitate”, este semnalul de alarmă tras de activiștii de mediu.

Șeful de la Silvic își face trofee din monumente ale naturii

Legat de tratarea cu dispreț al patrimoniului natural al Iașului, a arborilor monumentali în special, nu este prima dată când, pe raza județului Iași se întâmplă astfel de barbarii. Mai mult, unui care girează astfel de atrocități ecologice este chiar șeful Direcției Sivice Iași.

“În fondul forestier, numitul politic Donceanu Gabriel (nu prin concurs cum cere legea) de la șefia Directiei Silvice Iași a pus la pământ un plop monumental care nu deranja pe nimeni si l-a expus la Cabana Poieni ca pe un mare monument al prostiei și ignoranței. Arborele e impresionat, dar în acest sens totuși nu e destul de mare!  În ce privește arborii de la Trei Iazuri, Garda de Mediu Iași ne-a confirmat că a somat CNAIR-DRDP Iași să remedieze prejudiciile pana la finalul lunii septembrie. Intervenția este importantă pentru limitarea dezastrului, rănile putând fi curățate și sigilate, măcar tardiv.  Bineînțeles “prejudiciile” nu mai pot fi complet remediate: tăieri neglijente, ramuri sănătoase tăiate și lăsate cu aschieri pe distante mari, adevărate porți de intrare pentru dăunători, lucru care va accelera în timp degradarea arborilor monument, crescând totodată riscul asupra traficului.  Se poate însă, cu implicarea specialiștilor dendrologi de la Academia Română, Filiala Iași, reduce dezastru. Cioatele pot fi reduse la ramificații, curățate, și acoperite cu mastic sau vopsea amestecată cu soluție cuprică. Operația va trebui repetată în timp. Sperăm pe cheltuiala și efortul responsabililor, dar nu cu implicarea acelorași măcelari incompetenți care au afectat cu acțiunea lor neavizată niște arbori de 300 peste ani”, susțin activiștii ieșeni.

Măcelarii revin la locul faptei

Surprizele, neplăcute din păcate, legate de acest incident de mediu, nu prididesc să își facă apariția. În seara zilei de 22 septembrie 2023, activiștii de mediu au primit o notificare conform căreia CNAIR-DRDP a sesizat vineri că în cursul acestei săptămâni vor interveni din nou, fără a implica însă specialiști și a avea, nici de această dată, avizele necesare.

Încă o intervenție neavenită și incompetentă, nu mai spunem de ilegală, nu poate face decât rău arborilor deja afectați inutil! Intervenția trebuie oprită și CNAIR-DRDP trebuie ca de urgență să facă memoriul intervenției cu ajutorul specialiștilor dendrologi să intervină numai sub supravegherea atentă a acestora! Vin ploile de toamnă când patogenii vor pătrunde în lemnul arborilor afectându-i și mai tare! Vă reamintim că inițial Politia Târgu Frumos a spus că a deschis dosar penal pentru acea “toaletare” făcută incompetent, după evitând să confirme. Garda de Mediu Iași a confirmat însă până la urmă problema și a cerut CNAIR-DRDP să remedieze prejudiciile cauzate de acțiunea de toaletare la arborii declarați monument al naturii, cu termen sfârșit de septembrie”, au declarat activiștii de mediu.

Un incident cu prejudicii uriașe pentru monumentele naturii , din ce în ce mai puține pe raza județului Iași, care spune multe despre proștii instituționali ce se cred specialiști în curtea lor.

5 3 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments