Sute de mii de euro de la CJ Iași, au ajuns pe mâna nevestei celui mai temut interlop din Vaslui. Contracte ilegale de servicii de contabilitate la Școala de Arte

0
166739

Timp de 4 ani de zile, Școala Populară de Artă din Iași a fost căpușată de un grup infracțional. Contabila căreia infractorul Vlad Baba i-a băgat în buzunar, în mod fraudulos, un contract de 20 mii euro pe an, este soția unui interlop din Vaslui. La rândul ei, aceasta a fost cercetată de DIICOT pentru trafic de minore și proxenitism. 4 ani de zile, legea în această școală a fost făcută de niște infractori, încă nedovediți în totalitate de DNA. Activitatea defectuoasă și ilegală a contabilei Diana Geantimir a prejudiciat școala cu sume importante de bani. Deoarece conducerea școlii i-a reziliat contractual de prestări servicii, contabila i-a lăsat pe angajați fără salarii și a fugit cu baza de date a școlii, refuzând să o predea, ca formă de șantaj. Însuși contractual de prestări servicii de contabilitate între școală și Diana Geantimir este lovit de nulitate, fiind o fraudă pe față. Contractul a fost adjudecat prin procedura de achiziție directă, fără respectarea prevederilor legale, respectiv întocmirea unui referat de necesitate, fără determinarea valorii estimate și fără a utiliza catalogul electronic SEAP. Mai mult, contractul a fost încheiat între școala de arte și persoana fizică Diana Geantimir, dar la 2 luni de la angajare, aceasta și-a înființat o firmă pe numele căreia emitea facturile școlii, fără ca acea entitate juridică să fie prinsă în contract

Un raport de audit întocmit de serviciul de resort al Consiliului Județean Iași a scos la iveală mai multe ilegalități petrecute la Școala Populară de Arte „Titel Popovici” din Iași, aspecte care vor constitui, cel mai probabil, ca probe pentru un nou dosar ce va fi instrumentat de procurorii anticorupție. Parte dintre acestea se referă la încheierea necorespunzătoare  a unor contracte de achiziții publice,  lipsa documentelor justificative și plata nelegală a serviciilor contractate,  din cauz  îndeplinirii defectuoase a sarcinilor,  ceea ce a condus  la efectuarea de plăți ilegale. Totodată, s-au acordat eronat  deduceri personale, s-au întocmit  necorespunzător documente privind  organizarea  și funcționarea  unității, lipsesc planurile anuale de școlarizare iar sarcinile de serviciu sunt îndeplinite defectuos,  factori ce au condus  la funcționarea necorespunzătoare  a activității și la prejudicierea patrimoniului  unității și a bugetului de stat.

De cea mai mare parte dintre aceste aspecte s-au făcut vinovate două persoane – fostul manager Vlad Baba și contabila Diana Geantimir, angajată la Școala de Arte cu propria firmă de contabilitate – Omega Expert Accounting SRL, contract care se ridica la o valoare de 20 mii euro pe an, valabilitatea înțelegerii cu conducerea școlii fiind pentru o perioadă de 7 ani. Sub bagheta acestei pițipoance care a ocupat abuziv postul de contabilă, școala a fost prejudiciată constant. Un prejudiciu în cuantum de 7700 lei a fost cauzat de decizia de a se excepta de la taxa de școlarizare anumite persoane care nu se încadrau pentru obținerea acestui beneficiu. Totodată, un alt prejudiciu creat școlii, de 7000 lei, a fost cauzat de acceptarea fără taxe la cursuri a unor persoane apropiate conducerii.

Dezmăț pe bani publici! Cheltuieli de 6 ori mai mari decât veniturile proprii ale școlii

Haosul constatat de inspectorii Seviciului de Audit este enorm. La nivelul școlii nu sunt registre de înregistrare sau înmatriculare a cursanților, programele de școlarizare lipsesc, nu sunt înregistrate documentele de intrare/ieșire, documentele nu sunt arhivate și păstrate, nu există proceduri pentru realizarea achizițiilor publice și nu sunt înregistrate evidențele contabile. Pentru activitatea desfășurată peste norma de bază, școala a încheiat cu profesorii contracte pe perioadă determinată, drept pentru care, în perioada 2019-2020,  bugetul județului a fost grevat cu mai bine de jumătate de million de lei.

În 2019, atunci când a fost angajată contabilă Diana Gentimir, veniturile proprii ale școlii, din taxe și alte activități, se ridicau la 274.301 lei, în timp ce cheltuielile cu salarii erau de 5 ori mai mari decât veniturile, acestea ridicându-se la 1.334.497 lei, la care se mai adăuga 215 mii lei, sumă reprezentând cheltuieli de întreținere, dotări și chirii.

Contract fraudulos încheiat cu Diana Giantimir

Raportul de audit, ținut palmat în Consiliul Județean, conține anumite date care ar trebui să-i intereseze pe procurorii DNA, în reevaluarea faptelor de corupție petrecute în ultimii 4 ani în această școală.

La data de 19 martie 2019, directorul Școlii Populare de Arte “Titel Popovici” a încheiat cu Diana Geantimir, contractual de prestări servicii de contabilitate nr.208/19.03.2019, pentru o perioadă de 6 luni, cu prețul de 7500 lei pe lună. Contractul a fost adjudecat prin procedura de achiziție directă, fără respectarea prevederilor legale, respectiv întocmirea unui referat de necesitate, fără determinarea valorii estimate și fără a utiliza catalogul electronic SEAP.

Facturile corespunzătoare serviciilor de contabilitate prestate de Geantimir Diana au fost emise de către SC Omega Expert Accounting Iași SRL, societate care nu era parte a contractului încheiat între părți și care nu exista la momentul încheierii contractului. Conform certificatului de înregistrare fiscală, societatea menționată mai sus a fost înregistrată la data de 24.05.2019, după mai mult de 2 luni de la încheierea contractului. Facturile emise de SC Omega Expert Accounting Iași SRL au fost acceptate la plată de către Școala de Arte, deși cele două părți nu se aflau în relații contractuale. Facturile trebuiau emise de Geantimir Diana și plătite de unitate către aceasta”, se arată în raportul de audit

Ulterior, la data de 19.09.2019, conducerea școlii încheie un alt contract de prestări servicii, direct cu firma controlată de Diana Geantimir. Ciudat este faptul că exemplarele celor două contracte nu au fost găsite pentru a fi puse la dispoziția echipei de control. Chiar în lipsa contractelor, reprezentanții echipei de audit au constatat faptul că și cel de-al doilea contract este încheiat ilegal

Achiziția în baza căreia a fost încheiat contractul 597/19.09.2019 nu respectă prevederile legale în vigoare. La nivelul instituției nu există un program anual de achiziții publice, un anunț de participare sau de atribuire a acestui contract și nici nu are viză de control financiar preventiv propriu’, mai susțin auditorii.

Valoarea totală a acestui al doilea contract a fost de 663.600 lei, pe o perioadă de 84 luni, respectiv de 7 ani.

Conform prevederilor Ordinului Ministerului Finanțelor Publice nr. 1.792/2002, angajarea cheltuielilor trebuie să se facă întotdeauna în limita disponibilului de credite bugetare. “Este interzis ordonatorilor de credite aprobarea unor angajamente legale fără asigurarea că au fost rezervate și fondurile publice necesare plății acestora în exercițiul bugetar, cu excepția acțiunilor multianuale”, ori contractul încheiat cu firma deținută de Diana Geantimir nu face parte din excepția prevăzută pentru “acțiunile multianuale”, astfel că directorul nu avea dreptul legal de a angaja instituția într-o relație contractuală ce depășea disponibilitatea de credit aprobat.

În timpul auditului, inspectorii au descoperit câteva facturi eronate emise de SC Omega Expert Accounting Iași SRL către școală cu mențiunea “alte servicii contabilitate și servicii conexe”, ceea cea dus la prejudicierea școlii cu 3000 lei, sumă rezultată din facturări suplimentare pe servicii fictive ce nu fac obiectul contractului.

Șantaj ordinar

Recent, contabila Geantimir  a refuzat să mai plătească angajații. Refuzul acesteia de a semna statele de plată a fost cauzat de faptul că actuala conducere a reziliat contractual cu firma ei de contabilitate, după ce aceasta a cerut, cu nesimțire, să-i fie dublată suma din contract, cerere nefundamentată în niciun fel, mai ales că este știut faptul că această școală este o gaură neagră în bugetul Consiliului Județean Iași.

Chiar după rezilierea contractului, Diana Geantimir a refuzat să predea baza de date contabile către școală.

Stăm de pe 5 iulie fără salarii și bani de concedii, pentru că noul director a refuzat să îi satisfacă contabilei cererile nesimțite, de a-i face salariu de 3000  euro pe lună. Chiria pe spațiile școlii nu este plătită de 5 ani de zile, nu a plătit  contribuțiile către ANAF de a venit somație către școală, iar ea vrea alte zeci de mii de euro. De 4 ani suge școala de bani, în conturile firmei acesteia scurgându-se până acum peste 100 mii euro. A avut acces la toate conturile școlii, fără să o întrebe nimeni nimic. După ce a făcut tot felul de porcării penale cu banii școlii, acu s-a supărat fata că nu este plătită mai mult decât directorul, a luat baza de date într-un laptop și nu mai vrea să o dea. Ăsta e șantaj”, au declarat surse apropiate școlii.

Banii școlii de arte, băgați în afacerile murdare ale interlopilor vasluieni

Surse apropiate 7est susțin că toți acești bani sunt băgați în afacerile la negru controlate de soțul Dianei Geantimir, liderul lumii interlope din Vaslui, Alis Geantimir. De-a lungul anilor, soțul contabilei de la Școala Populară de Arte din Iași a fost implicat în mai multe scandaluri cu violență, violuri, reglări de conturi și taxe de protecție. Alis Gentimir şi fratele acestuia, “Şchiopu”, încarcerat acum pentru viol, sunt interlopii cunoscuţi ai Vasluiului. Alis Gentimir conduce gruparea numită „Brigăzile negre” şi se bate frecvent cu Cristian Paraschiv, un alt interlop din Vaslui, cunoscut sub porecla Cel, pentru zonele de influenţă. Diana Geantimir a deținut și o firmă în Anglia, de numele căreia era legat un dosar instrumentat în 2018, privind prostituție și trafic de minori. Nu este de mirare că nașul acesteia este interlopul Carlo Grasu, acuzat de trafic de persoane, în dosarul ”Prostituate pentru VIP-uri”.

4 24 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments