Rețeaua fugarilor români din Italia: unde se ascund, ce afaceri au, ce avocați folosesc

0
199

Timp de o săptămână am bătut Italia, din sud și până-n nordul țării, pe mai mult de 1500 de kilometri.

Este exact traseul pe care l-au făcut cei mai mulți dintre fugarii români, care de obicei se predau în sud,  în regiunile Bari sau Napoli, și se stabilesc apoi în nordul mai bogat și mai curat.

Cine sunt fugarii din Italia

Lista are 12 nume, de la foști miniștri, funcționari de rang înalt, primari până la ofițeri în rezervă și oameni de afaceri.

1. Darius Vâlcov. Fost ministru al finanțelor și primar al orașului Slatina. A fost condamnat la 6 ani de închisoare cu executare pentru trafic de influență și spălare de bani. Locuiește acum în Milano.

2. Minel Prina. Fost primar al orașului Slatina. A fost condamnat la 4 ani și 6 luni pentru trafic de influență. Locuiește acum în Milano.

3. Daniel Dragomir. Fost colonel al SRI. A fost condamnat la 3 ani și 10 luni cu executare pentru fapte de corupție. Locuiește acum în Formigine, provincia Modena.

4. Ionel Arsene. Fost președinte al Consiliului Județean Neamț. A fost condamnat la 6 ani și 8 luni cu executare pentru trafic de influență. Locuiește în Provaglio d’Iseo, provincia Brescia.

5. Alina Bica. Fostă șefă a DIICOT, Procuratura Antimafia din România. A fost condamnată la 4 ani de închisoare cu executare pentru favorizarea infractorului. Locuiește acum în Bari.

6. Marian Zlotea. Fost șef al Autorității Național Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA). A fost condamnat la 8 ani și 6 luni cu executare pentru luare de mită. Locuiește acum în Bologna.

7. Mario Iorgulescu. Fiul lui Gino Iorgulescu, președintele Ligii Profesioniste de Fotbal (LPF). A fost condamnat la 15 de ani de închisoare cu executare pentru omor. Locuiește acum în Brescia.

8. Dragoș Săvulescu. Om de afaceri. A fost condamnat la 5 ani și 6 luni în dosarul retrocedărilor ilegale de plaje din Mamaia.Locuiește acum în Milano.

9. Sorin Strutisnky. Om de afaceri. A fost condamnat la 10 ani și 8 luni pentru luare de mită. Își execută pedeapsa în închisoarea Montoria din Verona.

10. Romeo Albu. Om de afaceri. A fost condamnat la 6 ani cu executare pentru fapte de corupție în dosarul fostului primar al Capitalei, Sorin Oprescu. Locuiește acum în Pozzuoli, regiunea Napoli.

11. Cornel Bogdan Popa. Fost director al Administrației Cimitirelor din Primăria Bucureștiului în mandatul lui Sorin Oprescu. A fost condamnat la 11 ani și 6 luni pentru fapte de corupție. Își execută pedeapsa în închisoarea Montoria din Verona.

12. Ioan Bene. Om de afaceri. A fost condamnat la 6 ani cu executare pentru dare de mită. Locuiește acum în Bari. A fost încarcerat, pentru un an, la închisoarea Turi din Bari.

Filiera italiană

Cei mai mulți sunt acum în libertate, după ce au apelat la avocați locali, unii dintre ei cu conexiuni politice.

Au invocat de regulă condițiile grele de detenție din România și faptul că au prins rădăcini în Italia, unde ar trăi de ani de zile.

Toți au făcut „forum shopping” despre care experții juriști spun că are două beneficii pentru condamnați: pe de o parte aceștia își aleg legislația unei țări, care le este cea mai favorabilă pentru a-și executa pedepsa.

Pe de altă parte, își aleg chiar și instanța din acea țară care are o practică de a respinge extrădările în țările de origine.

Acestea sunt două impedimente majore pentru autoritățile române în încercarea acestora de a-i aduce pe fugari în țară.

Pe numele celor 12 au fost emise mandate europene de arestare, dar niciunul nu este acum în țară.  Cei mai mulți  s-au predat în sudul Italiei.

De la Napoli, la Bari

Fie la Napoli, Dragoș Săvulescu, Darius Vâlcov, Romeo Albu și Bogdan Popa, fie la Bari.

Dar au ales să locuiască în nordul Italiei la 6-800 kilometri distanță.

Fie la Bari – Alina Bica, Ioan Bene, Daniel Dragomir, Ionel Arsene.

Invariabil, aceștia din urmă au ajuns să fie apărați de un avocat local, Cristian Di Giusto.

Chiar și Darius Vâlcov, care s-a predat în regiunea Napoli, l-a ales avocat pe același neobosit Di Giusto din Bari.

În călătoria noastră de documentare am ajuns inclusiv în orașul Bari, în sudul Italiei, să îi facem avocatului o vizită.

Cabinetul său de avocatură este situat pe strada Sydney Sonnino, la parterul unui bloc de locuințe ce găzduiește și birouri – inclusiv instituții publice. Nu ne-a răspuns nimeni așa că i-am trimis pe e-mail o serie de întrebări la care avocatul italian nu a răspuns.

N-a răspuns cum a ajuns avocatul preferat al românilor care se refugiază în Italia, câți clienți români a avut sau mai are în prezent, care sunt diferențele fundamentale între închisorile din România și cele din Italia, și nici dacă beneficiază de conexiuni politice sau de altă natură pe lângă Curtea de Apel din Bari sau alte instanțe.

Avocatul Alinei Bica

Di Giusto are 46 de ani și este pasionat de bărci cu motor. Este avocat de drept penal de 21 de ani.

Are numeroase cazuri câștigate la Curtea de Apel din Bari, orașul său natal unde a absolvit la 24 de ani Universitatea de Drept.

Prin biroul său a trecut și Alina Bica, fosta șefă Antimafia (a Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism DIICOT) din România.

Conform dosarului din instanță, consultat de Newsweek România, Di Giusto a reușit să-i anuleze mandatul de extrădare în România.

“Ulterior arestării, poliția judiciară (…) a procedat, în prezența unui interpret de limbă română și apărător de încredere al persoanei arestate, avocat Cristian Di Giusto, la identificarea personală a persoanei numite în M.A.E (mandatul european de arestare), validarea arestului și aplicarea acesteia a măsurii privative de libertate a arestului la domiciliu prin stabilirea sentinței în ședință închisă pentru ziua de 11.09.2020 pentru decizia de predare”, se arată în decizia Secției III penale a Curții de Apel din Bari din 2020, prin care a fost respinsă cererea autorităților române de a o preda pe Alina Bica, care solicitase să-și execute pedeapsa în Italia.

Trei ani mai tîrziu, pe 2 martie 2023, Tribunalul de Supraveghere din aceeași Curte de Apel din Bari îi comută pedeapsa cu închisoarea primită de Alina Bica în România la una mult mai blândă.

Acum are voie să iasă din casă între 7 dimineața și 9 seara cu acordul autorităților italiene, fiindu-i permis să muncească.„Este absolut interzis ca persoana încredințată (n.r. adică persoana căreia îi este adresată sentința instanței) să rămână în afara locuinței după ora 21.00 și să iasă înainte de ora 07.00, cu excepția cazului în care este autorizat de către Magistratul de Supraveghere și cu excepția motivelor de muncă sau de sănătate, să fie dovedit UEPE (n.r. Birourile Externe de Execuție Penală)”, se precizează în hotărârea instanței italiene prin care Bica este scăpată de pedeapsa din România.

Vâlcov l-a ales tot pe Giusto

Anterior, Di Giusto îl reprezentase cu succes pe omul de afaceri Ioan Bene, căruia reușise să-i anuleze mandatul european de arestare emis de autoritățile române după condamnarea lui la șase ani de închisoare pentru dare de mită.

Fostul ministrul al finanțelor publice și fost primar al Slatinei, Darius Vâlcov, a avut chiar ieri primul termen de judecată în instanță de la momentul predării sale în regiunea Napoli în urmă cu două luni.

La Curtea de Apel din Napoli, avocatul său a fost același neobosit Cristian Di Giusto ale cărui succese în a-i ține departe de închisorile din România pe toate gulerele albe condamnate pentru corupție sunt o carte de vizită care circulă repede.

Dosarul a fost amânat pentru 20 iulie pentru ca judecătorii să studieze actele depuse de apărătorii lui Vâlcov și de autoritățile române.

Dragomir și Arsene, clienții aceluiași avocat

Succesul lui Di Giusto a circulat în rândul infractorilor români fugari astfel că, la serviciile acestuia au apelat recent alți doi condamnați celebri: fostul colonel SRI, Daniel Dragomir, și fostul președinte al Consiliului Județean Neamț, Ionel Arsene.

5 1 vote
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments