Ce a patit o gravida de 42 de ani din Neamt care a tinut sa nasca acasa, cu o moasa: „Trombofilie si scleroza multipla, a murit la spital”

0
89

Medicul Mircea Onofriescu de la Spitalul de Obstetrica si Ginecologie „Cuza Voda” din Iasi atrage atentia asupra pericolului la care se expun femeile care vor sa nasca acasa cu ajutorul unor moase, asa numitele dule, dupa ce o femeie de 42 de ani din judetul Neamt a murit recurgand la o astfel de metoda.

Potrivit sursei citate, pe data de 15 mai la Spitalul Judetean Piatra Neamt a fost adusa in stare de soc si intubata o femeie care a nascut la domiciliu asistata de o moasa. Femeia, in varsta de 42 de ani, era la prima sarcina si avea trombofilie si scleroza multipla.

„Ea a fost la mai multi medici din Piatra Neamt care i-au recomandat nastere prin operatie cezariana, fiind prima nastere la varsta de 42 de ani, cu trombofilie si scleroza multipla. Aceasta femeie a gasit pe Facebook o asistenta medicala care se pare ca are studii de moasa, care a acceptat sa ii asiste nasterea la domiciliu.

S-a produs o hemoragie importanta imediat dupa decolarea placentei. A fost chemat Serviciul de Ambulanta mult prea tarziu. De la domiciliu pana la Spitalul Judetean Piatra Neamt a fost intubata. Acolo, o echipa multidisciplinara formata din mai multi medici ginecologi, anestezisti, chirurgi, neurologi, cardiologi s-au luptat sa o salveze dar aceasta pacienta a decedat pana la urma”, a declarat prof.univ.dr Mircea Onofriescu, citat de Agerpres.

„Romania nu are reglementata nasterea la domiciliu iar moasele sau medicii nu au recomandarea de a asista nasterea la domiciliu. Trebuie sa precizam foarte clar ca aceste invitatii de asistenta de nastere la domiciliu lansate pe Internet sau pe diferite retele de socializare reprezinta un pericol extraordinar care se poate solda cu drame de o gravitate cu totul si cu totul deosebita. Trebuie de retinut ca nasterea la domiciliu in unele tari europene este reglementata si practicata, dar exista o alta infrastructura si logistica.

In Belgia sau in Olanda sunt cadre care au un atestat recunoscut de Casele de Asigurari, de Serviciile Publice de Sanatate, sa asiste nasterea la domiciliu. In momentul in care aceste persoane se duc si incep sa urmareasca un travaliu, serviciul de ambulanta este atentionat, incat in orice moment o salvare dedicata sa poata asigura transferul acestei gravide de la domiciliu in cel mai apropiat serviciu sanitar. Este un sistem de organizare si un sistem de planificare care este foarte bine pus la punct. In Romania acest lucru este interzis”, a explicat prof.univ.dr Mircea Onofriescu.

Acesta a declarat ca este al doilea deces inregistrat in judetul Neamt in ultimele zile dupa ce gravidele au decis sa nasca acasa cu ajutorul moaselor.

„Dorim sa transmitem pe aceasta cale opiniei publice ca daca aveti prietene, rude, sotii, cunostinte care planuiesc sau isi doresc sa nasca la domiciliu, sa le indrumati catre o unitate spitaliceasca pentru a primi asistenta medicala de specialitate si a reduce riscurile pe care nu le cunosc sau nu le inteleg.

Din astfel de practici se nasc drame, drame care afecteaza pe termen lung atat familiile implicate cat si pe noi cadrele medicale. Condamnam ferm astfel de practici si vrem sa ne aratam solidaritarea si sa transmitem un semnal de alarma cu privire la acest trend periculos si din pacate din ce in ce mai raspandit si promovat in mediul online”, transmite, prin intermediul unui comunicat de presa, colectivului sectiei Obstetrica Ginecologie si Neonatologie a SJU Piatra Neamt.

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments