Investigație Der Spiegel. Peste jumătate din lemnul tăiat ilegal la nivel mondial provine din pădurile din România, unele dintre cele mai vechi din Europa. Mari companii austriece, acuzate că au profitat de defrișările ilegale din România

0
131
defrisari

O investigație a publicației germane Der Spiegel arată că, deși România are unele dintre cele mai vechi păduri din Europa, acestea sunt amenințate de defrișări ilegale la scară largă. Jurnaliștii explică în investigație cum mai multe companii austriece cu zeci de mii de angajați s-au îmbogățit prin încheierea unor contracte cu furnizori din România care taie lemn ilegal.

Pădurile despre care jurnaliștii germani scriu se află în Moldova, pe raza județului Suceava. Reportajul Der Spiegel a fost realizat în jurul unei anchete anterioare de amploare a autorităților române în localitatea Bogdănești, la care au participat aproximativ 1.800 de investigatori români. Printre infracțiunile anchetate de autoritățile române se numără defrișarea ilegală a pădurilor, spălare de bani și evaziune fiscală.

În cadrul anchetei autorităților române despre care scrie publicația germană au fost vizate și marile companii austriece din industria lemnului, Egger și HS Timber. Egger este una dintre cele mai importante producătoare de pal din domeniu, cu o cifră de afaceri de peste patru miliarde de euro și peste 11 mii de angajați. Der Spiegel scrie că filiala din Rădăuți a companiei Egger este localizată la mică distanță de fabrica celeilalte mari companii austriece din industrie, HS Timber, care, în 2015, s-a aflat în centrul unui scandal privind prelucrarea de lemn provenit din defrișări ilegale ale pădurilor. Acum, cele două companii sunt acuzate că lucrează cu anumite companii române care defrișează ilegal pădurile.

Der Spiegel mai explică faptul că în pădurile din România trăiesc numeroase specii de animale, iar defrișările ilegale vizează chiar zone împădurite protejate prin lege. Potrivit Interpol, 30% din lemnul comercializat la nivel mondial provine din surse ilegale, iar mai mult de jumătate din acesta este tăiat în România. Până în 2018, în România, în fiecare an au fost tăiați aproximativ 20 de milioane de metri cubi de lemn, fără documente și autorizații. Jurnaliștii germani mai spun că lemnul tăiat în România este exportat în diferite țările europene, unde este folosit pentru confecționarea mobile sau a altor produse.

În urma unor discuții private cu persoane cu informații în domeniu, precum activiști de mediu, oficiali ai unor instituții publice și oameni politici, Der Spiegel și rețeaua globală de jurnaliști International Consortium of Investigative Journalists care a participat la investigație au constatat că autoritățile relevante din România – care ar trebui să oprească și să prevină astfel de practici ilegale – nu fac nimic altceva decât să încurajeze și să acopere persoanele implicate. Printre instituțiile publice implicate în protejarea “mafiei” din industria lemnului se numără chiar și Ministerul Mediului, mai scrie Der Spiegel, pe baza mărturiei unui fost membru al rețelei de defrișări ilegale.

Egger a negat toate acuzațiile, susținând că afacerile sale sunt în limitele legii și argumentând că nu mai ține legătura cu persoanele cercetate în acest caz. În acest context, jurnaliștii au urmărit acțiunile guvernanților care au adoptat aparent o serie de legi menită să combată fenomenul de defrișări ilegale. Ulterior, mai scrie Der Spiegel, aceste legi au fost acoperite de noi reglementări care lasă loc de interpretare și care pot chiar favoriza continuarea practicilor ilegale în acest domeniu.

Investigația integrală pe Der Spiegel

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments